dijous, 13 de maig del 2021

Les albades: una tradició persistent

Escrit per: PAU GIRONÉS MUSTÉ i MARIA GANDIA TORTOSA (3r ESO)

El passat 30 d’abril de 2021, l’institut IES l’Estació presencià un fascinant taller de cant d’estil: poesia oral improvisada, on els simpàtics cantadors, Trini i Apa, i el versador Josemi explicaren de forma dinàmica la seua professió i la tradicional manera de fer cant valencià, que durant segles ha servit d’entreteniment als habitants del País Valencià. 

Fou una autèntica “masterclass”, en la qual el Josemi explicà als alumnes de 3r  d’ESO A, B i PMAR com ells viuen la música, com s’improvisen els versos i com li ho transmeten a l’espectador.

Començaren amb unes activitats molt entretingudes, on intervingueren els i les participants. En aquestes, van tractar de mostrar-nos aquella habilitat memorística, cantadora, creativa i improvisada, que necessiten tindre els cantadors i el versador.

Al teatre hem acudit 

Els rapsodes practicant

serà tot molt divertit

com estem improvisant 

un bon cant s’ha construït.

Amb uns versos que el versador li deia a cau d’orella a Trini, la cantant començà  l’activitat. Des d'aleshores fou un no parar: com calia fer les rimes, com podíem fer exercicis de memòria, quines estrofes s’usen en el cant valencià tradicional… Josemi explicava, animava a participar i es movia amunt i avall per tot l’auditori. Les persones allí presents ens transformàrem en rimadors, completament pendents del versador, que demanava voluntaris per a pujar a  l’escenari. L’alumnat participà de diferents maneres en la sessió, no solament cridant paraules que compartien rima amb d’altres companys, sinó també completant les quintetes del versador amb versos de set síl·labes. Fins i tot hi hagué uns pocs afortunats que pogueren pujar a l’escenari a fer de versadors. 

Amb un somriure i molta emoció, cantants i versador es preparaven per a la recta final, ens cantaren l’última cançó improvisada, aquella que marcaria el final del taller, quan el versador féu sonar l’última nota de la dolçaina. Gairebé les dues hores de taller havien acabat. El taller havia acabat i ara sols ens queda esperar  que tornen a repetir aquest espectacle a l’IES L’ESTACIÓ una vegada més, ja que tots estem d’acord en el fet que aquest projecte ens ajuda a augmentar els nostres coneixements culturals de la nostra terra.

Aquest fou el seu comiat, desitjant-nos a tots els presents que els nostres desitjos es facen realitat:

Si el taller ja s’ha acabat

donarem la despedida

desitjant-vos de bon grat

que els somnis de vostra vida 

pugueu fer-los realitat.

1 comentari:

  1. Bon dia! Molt bonic el resum de l'activitat. Nosaltres també guardem un bon record del taller i de l'IES l'Estació amb els alumnes i professors. Fou un matí meravellós i tornarem ben gustosos sempre que vullgueu. Un comentari sobre la lletra de comiat perquè no està ben transcrita. Al 3er terç cal posar "desitjant-vos de bon grat". Ok? Endavant!!!!

    ResponElimina