dimarts, 18 de maig del 2021

Campanya de restauració forestal

Text: Ferran Gandia, membre de L'Arrel

En aquest any tan atípic, amb una pandèmia, com no s’havia vist en 100 anys i d’abast mundial, L’Arrel ha volgut tancar la campanya de reforestacions 2020-2021 amb una sèrie d’actuacions que tenen, com a fil conductor, l’actuació en àrees periurbanes del municipi i la participació d’escolars de diferents edats. 

Per què s’actua a la perifèria de la ciutat? Són àrees de fàcil accés, que permetran els regs d’emergència aquest estiu, atès el moment de la temporada tan avançat en què ens trobem. L’acció pretén dignificar retalls de terreny oblidats i amb poca consideració, que, en massa ocasions, estan reblits de deixalles, malauradament. Amb el temps, aquests espais restaran bells i serviran de bancs llavorers per a abastir als vivers forestals. A més a més, seran nuclis de dispersió de llavors, aconseguint facilitar l’arribada i establiment de llavors en zones forestals pròximes.

Per què es focalitza sobre els infants i el jovent? Com a activitat d’educació ambiental, l’eixida de les aules pretén facilitar experiències diferents i engrescadores, que realment colpesquen llurs mal·leables mentalitats. Que no els resulte indiferent, que n’aprenguen a través de l’acció i que gaudisquen del creixement d’arbres i arbusts, en un mutu acompanyament vital.

D’aquesta manera, s’han programat diferents activitats que han anat desenvolupant-se al llarg del mes de maig i que han posat el colofó a aquesta campanya de reforestacions “per a oblidar”, pels obvis condicionants, que no pas, per l’esperit que envolta el projecte de L’Arrel, que roman invariable.

S’inicià amb una activitat adreçada a l’Escola Lliure Petites Flames de Carcaixent, amb alumnes de 2 a 11 anys, acompanyats per llurs mares i pares. Participants que, posterior a la plantació, tingueren l’oportunitat de visitar una zona d’actuació de L’Arrel, perquè hi pogueren comprovar que serà d’aquells plançons que havien plantat al de matí, d’ara a 30 anys.

Es continuà amb un grup de 2n de batxillerat de l’IES L’Estació, dintre d’una matèria optativa d’Educació Física coordinada per la professora Paloma Tortosa. En l’última classe del curs, abans d’afrontar un moment clau per als alumnes com és la realització de les PAU (proves d’accés a la universitat), tingueren l’ocasió de col·laborar en l’embelliment de la rodalia del centre que els ha acompanyat durant el seu creixement personal i que, de segur, marcarà el seu futur amb escreix. Un petit gest que suposa una important empremta i exemple per a la resta d’alumnat.

Amb les acaballes del mes, finalitzarem aquestes actuacions amb un grup del Col·legi La Milagrosa, que ajudaran a implementar un nou espai d’esbarjo a tocar del poble que, esperem, la ciutadania sàpiga respectar i gaudir amb responsabilitat.

Tot el descrit no seria possible sense la participació de voluntaris de L’Arrel i de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Després, les activitats de L’Arrel continuaran i, per a totes les persones interessades en saber-ne més, els convidem a fer-nos una visita a través del correu electrònic (colla.ecologista.arrel@gmail.com), les diferents xarxes socials (Facebook i Instagram), i els espais físics allà on treballem. Tothom serà molt benvingut, àvids d’acollir nous lluitadors per un món millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada