dilluns, 30 de maig del 2022

Crònica del Taller de cant tradicional valencià

El cant tradicional valencià, un taller per a tornar al passat

FET PER: ANDREA AGUIRRE, DAVID ANDANI, GORKA MICÓ

L'alumnat de 3r ESO de l’IES L’Estació, entusiasmats de conéixer un poc més la música en la seua llengua i d'assabentar-se que hi ha altres estils de música que han format part dels seus avantpassats

El passat divendres 6 de maig de 2022, va tindre lloc el primer Taller de Rapsodes. Rapsodes és una activitat iniciada pels Departaments de Valencià i Música amb les professores Laura Barberà i Cati Moral. Aquesta activitat té de finalitat tractar un tema molt important que ens rodeja cada dia i per mitjà de la música i la nostra llengua reivindicar-ho, perquè amb poques paraules es diu moltíssim. En el primer taller va vindre Xavier, de Bétera, un magnífic "cantaor" valencià que amb un gran somriure i amb una gran emoció va rebre tot l'alumnat.

Qualsevol persona podia observar a simple vista que Xavier tenia un immens amor pel seu treball i estava disposat a transmetre la seua passió i il·lusió a tot el món. Ell va començar explicant els diferents estils musicals, com la diferència entre la música popular i tradicional, els "mayos" i molts més estils i perquè els alumnes entengueren millor, Xavier va fer unes grans demostracions acompanyades de la seua guitarra de cada estil musical.

Per cada segon que passava Xavier anava guanyant-se tota la confiança i respecte dels adolescents presents pel simple fet de convertir-los en xiquets, ja que van recordar cançons vinculades al joc de la seua infància com la Xata merenguera, els dies de la setmana, La Tarara, El tio Pep, Sol solet i moltes més...

Eixes cançons formaven un paper importantíssim en la vida de tot xiquet, ja que o bé l'escoltaven en l'escoleta o pels seus familiars o inclús en el carrer;  aquest moment va emocionar a tots i fins i tot als professors presents, que van cantar també les cançons populars del repertori.

Després, vam ser nosaltres els protagonistes i vam jugar a diversos jocs, acompanyant-nos amb el ritme, fins i tot van eixir dos companys a acompanyar al propi mestre mentre ell cantava i tocava.  

Finalment, Xavier, amb l'ajuda del professorat, va repartir uns fulls amb versos incomplets, per tal que l'alumnat acabara els versos amb les rimes indicades i per a fer-ho havien de demostrar la seua inspiració i talent com a versadors. Xavier volia que participaren tots per a passar un moment superdivertit, va demanar l'ajuda de la resta perquè l'ajudaren amb el ritme amb l'ajuda de les mans, tal i com abans els havia ensenyat.

Aquest dia mai l'oblidarà l’alumnat de 3r ESO, que va aprendre molt sobre el cant tradicional valencià i sobretot va conéixer més la seua llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada