dilluns, 21 de març del 2022

El rapsoda Vicent Camps apropa la poesia de Lorca a l’alumnat de 2n de Batxillerat

Assegurava el compositor Richard Wagner que la veu humana era l’òrgan més captivador per a produir música. També poesia, podríem afegir. Així ho ha pogut comprovar l’alumnat de 2n de Batxillerat, que ha rebut la visita del rapsoda Vicent Camps Paricio, un escriptor i poeta de Xirivella que va aconseguir imposar la seua presència fent ús d’un dels instruments de vent més antics del món: la veu.

El passat 11 de març mantenia un encontre amb els estudiants de l’IES L’Estació que estan a punt de fer l’EBAU. Durant 70 minuts, declamà alguns dels poemes de García Lorca, un poeta que forma part del temari actual de les proves de la Selectivitat. Com un actor que interpreta amb tot el cos el seu paper dalt de l’escenari, Vicent Camps va relatar la vida del granadí, de manera que aquesta biografia ajudava l’alumnat a contextualitzar millor les composicions lorquianes. Amb una veu perfectament projectada i modulada, el rapsoda ens va transportar des de la tendra infantesa de Lorca fins al seu dramàtic i incomprensible assassinat.

Fa més de 30 anys que Camps va iniciar la seua trajectòria com a recitador de composicions poètiques, encisat per la brevetat de la poesia. La seua formació es remunta als anys 50, quan escoltava sense perdre detall son pare, un bon recitador que havia fet teatre. Durant la seua adolescència va estudiar declamació a la Societat Coral el Micalet, de València, amb l’actor Emilio Calandín. Completen el seu currículum diverses incursions en altres àrees com ara el teatre, el doblatge per a la desapareguda Canal 9 i, sobretot, els recitals de poesia.

Entre les seues preferències, hi trobem la poesia compromesa amb la realitat de la gent més desafavorida, així com poetes valencians i castellans com per exemple Vicent Andrés Estellés, Federico García Lorca o Miguel Hernández.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada