dimarts, 25 de setembre del 2018

Un equip d'investigadors, entre els quals figura un docent de l'institut, desenterra els secrets de Pompeia

Josep Pascual, professor d'Història de l'IES L'Estació, participa en un projecte científic sobre el culte funerari a la ciutat de Pompeia
La necròpolis de Porta Sarno, lloc idoni i privilegiat per a estudiar la societat pompeiana i, per extensió, la cultura romana imperial, s'ha convertit aquest estiu en objecte d'investigació d'un grup d'arqueòlegs i apassionats de l'arqueologia, que s'han implicat en un curs de formació pràctica que els ha permés no sols conéixer les característiques físiques i socials dels habitants de Pompeia, sinó també descobrir com afrontaven la mort els membres dels diferents estrats socials d'aquesta societat tan jerarquitzada. "L'excavació de la necròpolis", explica Josep Pascual, "ens ha possibilitat indagar els hàbits i costums dels pompeians, la forma en què van viure, van morir o foren sepultats".
El projecte i el programa pràctic, dirigits pels prestigiosos investigadors Llorenç Alapont i Rosa Albiach, sota la coordinació de la Soprintendenza di Pompei, han donat prioritat, fonamentalment, al coneixement i la interpretació de les restes esquelètiques humanes i de l'arquitectura dels espais funeraris. Durant la campanya, desenvolupada del 8 de juliol a l'11 d'agost, els participants aprengueren a excavar i documentar tombes de cremació d'un jaciment arqueològic, a interpretar els gests i costums davant de la mort i a reconstruir perfils biològics a partir d'elements ossis fragmentats i distorsionats. A més de les pràctiques de camp i de laboratori, el programa també proporcionà algunes bases teòriques presentades per mitjà de diverses conferències.
En definitiva, un projecte eminentment multidisciplinar on han participat diverses ciències arqueològiques com ara l'arqueologia funerària i la bioarqueologia i on s'han emprat les tècniques més actuals: topografia, fotogrametria, realitat virtual, etc.
Josep Pascual ja va cooperar l'estiu passat en les tasques d'investigació que es van desenvolupar a la necròpolis Via Ostiense, en un complex estudi sobre les cremacions a la Roma Imperial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada