dilluns, 25 de febrer del 2019

Impulsant el paper de les dones en la ciència

Tres alumnes del centre participen en una «masterclass» científica organitzada pel CERN
Article de Francesc Albero Devesa
La professora Laura Pons, amb Guadalupe, Esther i Àngela
Aquest mes de febrer, tres alumnes del centre: Guadalupe Sanchis Micó, Àngela Sanchis Cañete i Esther Samper García, de 1r de Batxillerat Científic, acompanyades pels professors Laura Pons i Francesc Albero, del Departament de Física i Química de l'IES L'Estació, han participat en una masterclass internacional organitzada pel CERN, l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear.
L'objectiu d'aquesta masterclass era triple: d'una banda, commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, i d'altra, donar a conèixer el grau de física i poder intercanviar experiències amb estudiants, professores i experts de diversos camps de la física com ara la cosmologia, la radiofísica hospitalària, la física teòrica o la física de partícules. Per últim, conèixer com es treballa en física, en particular, realitzant un tractament de dades «reals» obtingudes al CERN, en concret, al detector ATLAS, al temps que s'introdueixen en el món del model standard, actualment el model més acceptat per la comunitat científica i que dona resposta a la formació de l'univers i a la constitució de la matèria.
Cal destacar que en el CERN en l'any 2012 (4 de juliol de 2012), es va anunciar que s'havia detectat el bossó de Higgs, una de les últimes partícules que faltaven per comprovar el model standard, que ho havien realitzat simultàniament dos detectors, ATLAS i CMS. Amb dades semblants a com es va realitzar la detecció, van treballar les alumnes del nostre centre, cosa que les convertí per un dia en científiques de primer nivell.
A la vesprada, després d'un col·loqui amb diverses científiques, es va destacar la importància que les dones accedisquen a carreres STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics ). Aquestes són actualment les més demanades per la societat de la informació i el coneixement; tanmateix només accedeixen entre un 20 i un 25% de les dones a Espanya, fet que està produint una desigualtat de gènere que caldrà revertir.
Finalment, es va contactar per videoconferència amb altres centres d'investigació a Barcelona, Londres, Santiago i Heidelberg, així com amb dues científiques del CERN per contrastar els resultats obtinguts i poder preguntar sobre el treball que es desenvolupa en aquest centre de referència mundial.
Fou, per tant, una experiència irrepetible que, de segur, encoratjarà les nostres alumnes o les companyes seues en l'apassionant món de la ciència. A més a més, ha permés interactuar i conèixer de primera mà —i amb dades— el món de la física de partícules i el treball que es desenvolupa en un dels majors centres d'investigació del món, el CERN, on treballen milers de persones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada