dimarts, 3 de juny del 2014

Entrevista als pioners de la nova Formació Porfessional Dual


Abraham Anes, Vicent Belda, la professora Yolanda Monerris i Rafa Blasco

Els alumnes de l'IES l'Estació, Abraham Anes, Vicent Belda, i Rafael Blasco ens expliquen la seua experiència

 Soluntec Proyectos y Soluciones Tic,  

Gestiweb Integración de Soluciones Web

i Luis Cambra-Especialista en Prestashop 

 són les empreses elegides per fer les pràctiques


 Totes tres empreses ontinyentines són un referent de gestió i de nous negocis relacionats amb el món de les noves tecnologies

 

Com ja hem anat avançant a L'ANDANA, al llarg del present curs, l'IES l'Estació és el primer centre de la localitat a oferir al seu alumnat la nova FP Dual. La Formació Professional Dual  és una nova modalitat educativa, dins de la formació professional. Es caracteritza perquè s'ha de realitzar en règim d’alternança entre els centres educatius i les empreses, amb un nombre d'hores a l'empresa o al centre que serà variable. Aquesta modalitat dual preveu també la possibilitat de realitzar pràctiques remunerades en les empreses. Des del nostre centre, hem d'agrair a les empreses dalt esmentades la seua col·laboració, ja que, sense elles, no és possible tirar endavant aquesta interessant modalitat formativa, que és la Formació Professional Dual.
Abraham Anes entre l'staff  de Soluntec: José Ignacio Torró, Javier  Moscardó (als extrems), i els exalumnes Ivan Montagud i Rubén Francés, ara a l'empresa.
Abraham Anes (a l'empresa Soluntec), Vicent Belda (a l'empresa Gestiweb) i Rafa Blasco (a l'empresa Luis Cambra), són els tres alumnes de Segon de Desenvolupament d'Aplicacions Web que aquest curs, des de gener a juny, estan realitzant l'FPDual. Per açò, durant el segon trimestre han hagut de fer compatibles les pràctiques a l'empresa, al matí, i, a la vesprada, les classes al centre. En termes generals, tots tres alumnes i el seu professorat, consideren que està sent una experiència altament positiva des de diferents vessants. Per una banda, resulta un fluid intercanvi d'experiències entre el centre educatiu i el centre de treball. Per altra banda, aquest constant feedback d'experiències són una font de constant actualització per al professorat i el seu alumnat.
Tot seguit, Abraham, Vicent i Rafa ens ofereixen els seus punts de vista, gràcies a l'entrevista que els ha realitzat la seua tutora, la professora Yolanda Monerris.
 Què us està aportant la vostra estada en pràctiques de l'FPDual?
Rafa Blasco: Jo diria que, en l'àmbit professional, les pràctiques et donen una visió particular del món de la programació, i et fan enfrontar-te als terminis de lliurament d'un treball, també al treball en equip, a les exigents comandes dels clients. Són mesos de molta feina. El degoteig d'informació i d'aprenentatge són constants. Perds la por a enfrontar-te a noves tecnologies i a codis que no siguen propis.
Quins són els pros i els contres d'aquesta experiència?
Abraham: Des del meu punt de vista, l'experiència és tot un pro, ja que disposes de tres mesos de més perquè et coneguen. Aprendre a l'empresa és un gran avantatge. És clar que has de dedicar-li el doble de temps que els teus companys, però paga la pena.
Rafa: L'FPDual, tant com qualsevol tipus de pràctica, et fa créixer moltíssim psicològicament, et prepara per trobar un punt de calma dins de la tempesta, per poder focalitzar els esforços i també per poder gaudir de l'art de la programació i trobar l'essència d'aquesta feina, que esperem que ens dure anys.
Vicent: A banda de tot el que aprenem, el millor és que podem comprovar que el que aprenem al centre, té una utilitat real en el món laboral. És molt reconfortant que et demanen una feina qualsevol i que sàpigues fer-la.
Hi ha relació entre els aprenentatges del centre i les exigències laborals a les pràctiques?
Abraham: La veritat que sí que ens ha servit moltíssim tot el que hem aprés al centre, però també és veritat que hem de comptar amb una part important d'autoaprenentage. Finalment, a les pràctiques, també has de fer front a moltes dificultats teòriques i has de demanar suport als instructors i companys, però ja no és el mateix que tindre la professora darrere, tirant-te una maneta quan et perds. Les pràctiques són el món real i al món real a un li toca buscar-se la vida.

Vicent: Des del meu punt de vista, el que hem aprés en classe ha sigut molt útil a les FCTs, pràcticament no ha fet falta que m'ensenyaren cap cosa a nivell teòric, però he hagut d'aprendre el funcionament de la empresa i la seua manera de treballar.
Rafa Blasco, al seu lloc de treball a Luis Cambra-Especialista en Prestashop
 
Recomanaríeu l'experiència a altres companys?
Rafa: És una experiència molt positiva que s'allunya del marc estudiantil per endinsar-se en el món laboral, sense barreres. És clar que requereix un esforç addicional i una implicació més alta per part dels estudiants, però en línies generals la recomanaria a tots aquells que vulguen perdre-li la por a l'empresa i tindre un primer contacte amb els clients, les exigències, la rutina laboral; és una manera molt efectiva de millorar els teus coneixements sobre programació, focalitzats i especialitzats en tasques concretes, on pots utilitzar tot allò aprés a classe i on, a més, podràs establir uns llaços amb companys de faena que tenen un interés comú i que duen a l'esquena un fum d'experiències.
Abraham: Gracies a Soluntec estic aprenent moltíssim. M'he sentit com un més gràcies a tots els companys que conformen l'empresa, els quals, des del primer dia que els vaig conèixer en aquell dinar d'empresa, m'han acollit com un més i m'han ajudat en tot el que he necessitat ensenyant-me tot el que ells sabien.
Rafa: Jo també estic molt agraït a l'empresa Luis Cambra-Especialista en Prestashop. Els coneixements de classe ajuden en gran mida a realitzar les pràctiques, però és en aquestes on, realment, comptant amb la base de programació adquirida, comences a tindre consciència de la vastitud del món del codi.

Vicent: Gràcies a Gestiweb s'han superat en tots els sentits les meues expectatives, ja hi havia fet altres pràctiques de un grau superior abans, i no pensava que aquesta vegada em veiera tan implicat en el funcionament de l'empresa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada