dimarts, 29 de març del 2022

Manifest III contra la guerra d'Ucraïna

Pau Montés Magdalena, de 1r de Bat-B,
responsable del manifest de la setmana

Fa quasi un mes que el món on vivim no és el mateix. Les calamitats de la guerra que creiem oblidades tornen a cridar a la nostra porta, i encara que no se n’havien acabat d’anar mai, ara ens toca mirar-les als ulls.

Aquestes calamitats, no ens enganyem, les estan causant essers humans plenament conscients, i no només Putin i el seu sèquit, declaren les guerres tots aquells rics i poderosos que van a beneficiar-se d’elles, mentre la gent d’a peu les pateix. Hem d’alçar-nos amb un no rotund a que tornen a guanyar els de sempre, i ho hem de fer tots, perquè si no parem la guerra totes les conseqüències les anem a pagar nosaltres: Ucraïnesos, Russos, i tot aquell que es considere humà.

Els pobles han de deixar ja de creure’s propaganda barata i despertar d’una vegada com una humanitat lliure, que diga sempre i sense dubtar NO a matar als seus germans, i NO a viure condicionada pels interessos de quatre oligarques als quals poc els van a importar les conseqüències dels seus negocis.

El minut de silenci de hui no va sols per als ucraïnesos que ho han perdut tot en mans de l’agressor, el minut de silenci de hui és per tots aquells germans que han perdut la vida i la llibertat per culpa de guerres sense sentit

Força a Ucraïna, a la Rússia lliure i a la humanitat.

dilluns, 28 de març del 2022

PROJECTE 'FABAS' CONTRA L'ASSETJAMENT ESCOLAR

Un projecte Erasmus permet a l’IES L’Estació combatre l’assetjament escolar

El projecte Erasmus KA201 "FABAS" (Fight Against Bullying At School) compta també amb la participació de professorat de Bèlgica, França, Itàlia i Lituània

L’IES L’Estació està participant aquest curs com a soci en un projecte europeu per a lluitar contra qualsevol forma de maltractament psicològic, verbal o físic produït en l’entorn escolar. La iniciativa, anomenada Fight Against Bullying At School, ha estat organitzada per un consorci de centres i diferents institucions franceses, juntament amb coparticipants d’altres països europeus. Amb el projecte FABAS es pretén compartir experiències, mètodes i ferramentes per a treballar internacionalment la convivència, la resolució de conflictes, l’assetjament i el ciberassetjament escolar. 

Després de la primera mobilitat que va fer possible la visita de l’IES L’Estació a la ciutat francesa de Nantes, la setmana passada Espanya es va convertir en el país amfitrió de la segona mobilitat. Durant tres jornades, l’institut ontinyentí i el de Bocairent organitzaren un encontre amb el personal visitant belga, francés, italià i lituà. Un total de 17 persones assistents, entre professors, psicòlegs, directors i inspectors, intercanviaren amb els professionals de la comarca diverses experiències educatives relacionades amb la temàtica del projecte FABAS.

En la primera jornada de treball, celebrada a l’IES L’Estació, la directiva va presentar les diferents activitats que es realitzen a l’institut amb l’alumnat per a prevenir l’assetjament entre iguals. En concret, es van donar a conéixer quatre plans que estan contribuint a la millora de l’ambient escolar: els Programes Sociescola i Coeduca (l’objectiu dels quals és enfortir la convivència als centres), el concurs de microrelats sobre assetjament a les aules i la lectura obligatòria per a 2n d’ESO de la novel·la Invisible, de l’escriptor castellonenc Eloy Moreno. 

L’encarregat d’acollir la delegació europea durant la segona jornada de treball fou l’IES de Bocairent, que va compartir amb els assistents tots els seus projectes amb què pretenen detectar l’assetjament escolar: les tertúlies dialògiques i el Programa Pigmalió, una ferramenta basada en la tutoria entre iguals que possibilita l’acompanyament d’un estudiant major a altre menor.

La programació de l’intercanvi posà el seu punt i final amb una tercera jornada al Centre Cultural Caixa Ontinyent, inaugurada pel regidor d’Educació, Óscar Borrell, l’alcalde del municipi, Jorge Rodríguez, i la tècnica d’Educació, Emilia Tortosa. El congrés va comptar amb la participació de la directora general d'Educació Inclusiva, Raquel Andrés, l'assessor tècnic encarregat de la igualtat i convivència, Àlex Boix, i la coordinadora del pla PREVI i de les unitats específiques d'orientació, Mónica Añón. També col·laboraren en aquesta última jornada Pauline Godson, directora de l'acadèmia d'anglés Lighthouse, així com la ponent Ana Zapater, formadora en comunicació no violenta.

Les jornades associades al projecte FABAS tindran la seua continuïtat durant el mes de maig, quan s’inicie la tercera mobilitat a Bèlgica.

Vos deixem amb un resum visual de la visita dels europeus per les nostres terres, on van gaudir dels encants del Pou Clar i de la bona gastronomia de la zona.

dijous, 24 de març del 2022

L’IES L’Estació acull l’exposició ‘Petjades de Dones’, produïda per l’IEVA

El hall de l’IES L’Estació està exhibint des de fa diversos dies tretze cartells que formen part de l’exposició Petjades de Dones, una iniciativa de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida amb la qual es pretén reivindicar el paper de dotze valencianes de la comarca la tasca de les quals no ha sigut suficientment reconeguda.

Cada cartell presenta diverses fotografies i un text explicatiu amb la biografia de les protagonistes de la mostra: Josepa Teresa Albinyana Gomar, Maria Garcia Sanchis, Brígida Gómez Esparza, Ángeles Belda Soler, Milagros Espí Soler, Delfina Fenollar Gilabert, Maruja Tomàs Martí, Isabel Montagud Monferrer, Maria Barberà Martínez, Milagros Gil-Mascarell Boscà, Carmen Alborch Bataller i Pilar Molina Beneyto.

Com podem apreciar, hi ha personalitats acadèmiques destacades, altres que només han tingut una rellevància local, artistes, activistes socials i polítiques, docents, comares i una religiosa.

L’exposició s’ha pogut organitzar gràcies a la implicació de la coordinadora d’igualtat i convivència del centre, Manuela Esclapez, que ha pensat en aquesta mostra per a l’alumnat de 1r d’ESO.

dimarts, 22 de març del 2022

Un cant a la diversitat lingüística i cultural

L'IES L'Estació ha volgut celebrar el Dia Mundial de la Poesia amb el poema Música de l'ànima teixida amb paraules, de Rosa Fabregat, traduït a més de 30 llengües. Es tracta d'una iniciativa del Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes a la qual ens hem sumat per segon any consecutiu. 

Per això, el professorat de llengües, coordinat per la professora de Valencià Laura Barberà Borràs, ha participat amb el seu alumnat recitant i interpretant el poema en diversos idiomes. Perquè, com deia Joan Fuster, «Ni tots els versos estan escrits, ni tampoc explotades totes les maneres de recitar-los», i ací en tenim un bon exemple!

Cridem ben fort que la poesia és art, és ritme, és experiència i és cançó. Commemorem el DMP2022 amb aquests vídeos col·laboratius, donant suport a una iniciativa per a la promoció de la cultura catalana dins i fora del nostre àmbit lingüístic.

dilluns, 21 de març del 2022

El rapsoda Vicent Camps apropa la poesia de Lorca a l’alumnat de 2n de Batxillerat

Assegurava el compositor Richard Wagner que la veu humana era l’òrgan més captivador per a produir música. També poesia, podríem afegir. Així ho ha pogut comprovar l’alumnat de 2n de Batxillerat, que ha rebut la visita del rapsoda Vicent Camps Paricio, un escriptor i poeta de Xirivella que va aconseguir imposar la seua presència fent ús d’un dels instruments de vent més antics del món: la veu.

El passat 11 de març mantenia un encontre amb els estudiants de l’IES L’Estació que estan a punt de fer l’EBAU. Durant 70 minuts, declamà alguns dels poemes de García Lorca, un poeta que forma part del temari actual de les proves de la Selectivitat. Com un actor que interpreta amb tot el cos el seu paper dalt de l’escenari, Vicent Camps va relatar la vida del granadí, de manera que aquesta biografia ajudava l’alumnat a contextualitzar millor les composicions lorquianes. Amb una veu perfectament projectada i modulada, el rapsoda ens va transportar des de la tendra infantesa de Lorca fins al seu dramàtic i incomprensible assassinat.

Fa més de 30 anys que Camps va iniciar la seua trajectòria com a recitador de composicions poètiques, encisat per la brevetat de la poesia. La seua formació es remunta als anys 50, quan escoltava sense perdre detall son pare, un bon recitador que havia fet teatre. Durant la seua adolescència va estudiar declamació a la Societat Coral el Micalet, de València, amb l’actor Emilio Calandín. Completen el seu currículum diverses incursions en altres àrees com ara el teatre, el doblatge per a la desapareguda Canal 9 i, sobretot, els recitals de poesia.

Entre les seues preferències, hi trobem la poesia compromesa amb la realitat de la gent més desafavorida, així com poetes valencians i castellans com per exemple Vicent Andrés Estellés, Federico García Lorca o Miguel Hernández.

divendres, 18 de març del 2022

Manifest II contra la guerra d'Ucraïna

Ninguna guerra és bona
Pau Gironés, de 4t B, encarregat del 
manifest d'aquesta setmana
Cada any més de 20.000 persones moren o sofreixen les conseqüències de la guerra: fugen del país, es refugien, se separen famílies, abandonen les seues cases, moren per fam, per impactes de metralla...
Malauradament, la població civil és la que més sofreix aquesta situació, i a més d’una forma totalment injusta. És molt trist veure com els interessos econòmics de les grans potències són el per què de la pèrdua de tantes vides. Nosaltres, els joves, que som el futur, volem un món amb totes les coses bones del nostre planeta: fora guerres, fora injustícies, fora refugiats (fora haver-se de desplaçar).
Aquestos dies estem vivint el drama humanitari que està suposant la guerra d'Ucraïna. Manifestem el nostre desacord a la guerra i demanem que s'arribe a un acord de PAUMés que mai veiem necessari arribar a acords mitjançant el DIÀLEG. Demanem als nostres polítics que negocien la PAU.
Volem un món amb llibertat, pau i amb molta molta MOLTA felicitat.
Quan la guerra ha sigut la solució? Repetisc: DES DE QUAN LA GUERRA HA SIGUT LA SOLUCIÓ??!!
Jo no crec en la guerra, i tu?

dijous, 17 de març del 2022

Visita a les instal·lacions de l’empresa Lurbel

L'empresa ontinyentina Lurbel, especialitzada en el disseny innovador de tota una gamma de peces tècniques esportives, ha rebut aquest mes de març la visita de l'alumnat de 2n del CFGM d’Activitats Comercials. 

L’encontre va estar dirigit pel fundador i promotor de la firma, Miguel Lurbe, que va mostrar als estudiants el procés de fabricació dels productes d'una de les empreses més importants de la zona.

La visita ha sigut possible gràcies a l’organització de les professores María Teresa Conca i Mª Carmen Vicedo.

dimecres, 16 de març del 2022

Existeix una educació sexual sana al nostre país?

Per Àfrica Belda Aparicio, de 2n de BAT-B

En España tenemos la suerte de ser un país cuyas escuelas e institutos públicos incluyen un programa de educación sexual con especialistas y profesionales de este campo. ¿Es sana? ¿Es suficiente? Son preguntas que parece que no valga la pena plantear porque hay asuntos más “significativos” en la política actual. 

Dichos programas de educación sexual incluyen diferentes actividades, dinámicas y reportajes con los que se pretende la concienciación y el estudio de una vida sexual sana. Los proyectos son bastante completos, desde la interiorización de conceptos básicos y de tipos de relaciones sexuales hasta la explicación de la violencia machista y sus primeros síntomas, la deconstrucción de falacias transmitidas de generación en generación o la contestación de todo tipo de dudas que puedan surgir durante el camino. Se empiezan a impartir en los últimos años de primaria, cuando también se explican los productos de higiene menstrual, y acaban en los últimos años de bachillerato, donde (se supone) las dudas deben ser escasas.

Es obligación de quienes enseñan la educación sexual actualizar tanto la manera del aprendizaje como la nueva información con el paso de los años. De estas personas dependerá que la educación sexual en España sea sana. Desde la experiencia personal, la educación fue de calidad, bien organizada y, sinceramente, más necesaria de lo que se piensa. Sin embargo, no se contempla el hecho de que los colegios concertados o privados (en su mayoría religiosos) no ofrecen este tipo de educación. Es una asignatura tan necesaria como Lengua castellana o Matemáticas y debería ser obligatoria en todas las escuelas e institutos del país.

La población parece no ser realmente consciente de lo importante que es que los niños y niñas crezcan con una educación sexual sana, diversa y precabida. Es imperativo que sea para todos y siempre buscando el mejor planteamiento de los conceptos.

dilluns, 14 de març del 2022

Premi per a un alumne en la Gala ‘AppInventor’ a Alcoi

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València ha acollit aquest passat cap de setmana l’XI edició del concurs de programació AppInventor, on ha resultat guardonat Edgar Tormo Jornet. El jove, tutoritzat per la nostra companya Silvia Sancho, ha aconseguit un 5é premi en la modalitat A, reservada per als escolars de 3r i 4t d’ESO i de Cicles Formatius de Grau Mitjà de la família professional d’Informàtica i Comunicacions. 

Per altra part, el divendres també es va celebrar la I Jornada de Ciberseguretat al CIPFP Batoi, a la qual van acudir els estudiants de 2n de Sistemes Microinformàtics i Xarxes i alguns del CFGS de Desenvolupament d’Aplicacions Web. Durant aquesta jornada, on s’oferiren xarrades tècniques i orientatives per a mostrar l’estat actual del sector, s’organitzà el concurs Capture de Flag, i dos dels nostres alumnes van ser recompensats: Santi Soler Llin, del cicle de DAW, i Sergio Blasco Giménez, de 2n d’SMX.

Enhorabona a tots ells.

divendres, 11 de març del 2022

Concentració per la pau a Ucraïna

Davant del conflicte bèl·lic produït per la invasió militar del govern rus a Ucraïna  i de les situacions de guerres actives en moltes zones del planeta, la comunitat educativa de l'IES L'Estació ha manifestat el seu rebuig a les hostilitats com a via de resolució dels conflictes. Per això, aquest divendres 11 de març s’ha produït una concentració al pati per a solidaritzar-se amb les víctimes de qualsevol lluita armada i fer una crida al diàleg i al retorn immediat de la pau.

La concentració va començar amb la lectura d'un manifest per part de dos alumnes de Batxillerat, Arantxa i Hugo, i va concloure amb un minut de silenci.

En el torn de vesprada, la pluja ha impedit a l'alumnat alçar la veu al pati. No obstant això, el cap d'estudis de Cicles Formatius, Enrique Minguet, ha llegit el manifest per megafonia.

dimecres, 9 de març del 2022

Dia Internacional de la Dona 2022

Un clamor amb ressonàncies feministes ha tornat a inundar les aules de l’IES L’Estació. Per aquest motiu, l’alumnat ha omplit el centre de lemes i frases significatives per a defensar, un any més, un tractament igualitari entre homes i dones. 

La jornada reivindicativa del 8 de març començava ben matí amb l’audició de l’alumnat amb estudis musicals, que interpretaren City of stars, Royal Garden blues i When the saints go marching amb l’ajuda del professorat del conservatori que imparteix docència a l'institut. La banda sonora també la posaren els menuts de 1r d’ESO, que escenificaren una graciosa coreografia a ritme de l’arxiconeguda cançó Ay, mamá, de la cantautora espanyola Rigoberta Bandini, una de les concursants del passat Benidorm Fest.

La lluita per la igualtat de gènere la trobàrem, així mateix, en les paraules d’Arantxa Ferrero, alumna de 2n de Batxillerat que va declamar i interpretar Cállate y déjanos bailar, un poema de l’actriu i poeta Alejandra Martínez que conté múltiples referències a un bon grapat de cançons masclistes.

El centre també va habilitar un espai 8-M als corredors, on s’han exhibit els treballs de temàtica feminista dels diferents departaments. A més, l’alumnat de 4t d’ESO, en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat, va participar en la creació i lectura d’un manifest a la Plaça de l’Ajuntament (reproduït al final). I els estudiants de 1r d’ESO van poder gaudir al gimnàs de l’institut d’una curiosa activitat amb format escape room, ideada per a identificar i prevenir l’assetjament i el maltractament de gènere.

Per al normal desenvolupament de totes aquestes activitats, va resultar fonamental la implicació de bona part del professorat, que va comptar amb la coordinació de la vicedirectora, Imma Cambra, i la coordinadora d’igualtat, Manuela Esclapez.


MANIFEST 8M
4t ESO
IES L’ESTACIÓ
L’alumnat de l’IES l’Estació afirmem que aquesta lluita és de totes i de tots. No som
estereotips, som persones, el futur depén del nostre present.
Hui, el Dia Internacional de la Dona, els joves ens manifestem per fer veure el nostre
compromís amb la igualtat i fer més visible el paper de la dona en la societat. Volem
construir un món més equilibrat on les dones ja siguen xiquetes, adolescents, joves,
majors…d’arreu del món estiguen representades.
Demanem tornar a soles a casa sense por. Demanem poder anar vestides com
vulguem. Volem ser lliures i no estar oprimides. Demanem tindre veu pròpia i no ser
controlades per ningú. Volem tindre les mateixes oportunitats laborals. Lluitem per
no ser callades!
El feminisme és una lluita del poble, una lluita de tota la ciutadania. Les accions del
present nostre seran els fruits del nostre futur.
El masclisme és la nostra presó.
Si no hi ha barrera, podrem guanyar la carrera.
Nosaltres som la raó per lluitar contra l’opressió.
Eliminem els estereotips i cosificació. Volem que la societat deixe de mostrar a la
televisió i a internet un tipus de cos que no representa tots els tipus de cossos.
Volem poder sentir-nos a gust amb el nostre cos sense tindre la pressió que no
tenim un cos normatiu que la societat espera de nosaltres.
No és qüestió d’ideologia, és qüestió d’educació
No és qüestió d’imposició, és qüestió de llibertat
No és qüestió de roba, és qüestió de respecte
No és qüestió d’homes o dones, és qüestió d’igualtat
En el moment actual, on hi ha extrema polarització d’opinions, reinvindiquem
aquesta idea: El feminisme no discrimina, inclou.
Sigues madur, trenca el mur, tots junts podem canviar el nostre futur.

dilluns, 7 de març del 2022

L’alumnat de 1r d’ESO ofereix un paquet turístic per a viatjar a Egipte

Vols viatjar a Egipte? T’apeteix conéixer els secrets del complex funerari més famós del país? T’animes a assaborir la seua gastronomia típica o a realitzar un meravellós creuer pel Nil? Amb l’agència turística de l’alumnat de 1r d’ESO de l’Àmbit Sociolingüístic segur que trobes l’excusa perfecta per a gaudir de les vacances de la teua vida. 

Com podem veure en les imatges que acompanyen aquesta entrada de L’Andana, els més menuts de l’IES L’Estació han dissenyat un tríptic informatiu amb què han intentat atraure els possibles clients de la seua particular Fira Internacional del Turisme. Impecablement mudats per a l’ocasió i proveïts de pancartes, rètols i pamflets publicitaris diversos, els estudiants van obrir un estand amb experiències captivadores per a viatjar fins al bressol de les piràmides. 

L’activitat, evidentment, forma part del ‘Projecte Fitur’, una iniciativa educativa del professorat de 1r d’ESO, emmarcada en l’Àmbit Sociolingüístic, que els ha permés treballar la civilització egípcia durant les últimes setmanes. Els escolars, convertits en professionals del turisme, han preparat amb molta estima una fira turística on han plasmat tots els coneixements adquirits durant la impartició de la unitat didàctica sobre Egipte. 

Sens dubte, podem afirmar que l’objectiu s’ha complit: comprendre la cultura, l’art, la societat, l’economia i la política d’aquest impressionant poble antic.