dilluns, 10 de febrer del 2014

Crònica - Cabres forestals



Brigada contra incendis a quatre potes
Els boscos de l’Ombria de Fontanars dels Alforins,  protegits per un ramat de cabres blanques celtibèriques


Crònica de Gerard Ribera Soler i Ernest Ribera Soriano (2n ESO)

Fotografia de Rosana Mascarell Ferrero.
A l’Ombria de Fontanars dels Alforins hi ha un ramat d'unes mil cabres blanques celtibèriques, que pasturen lliurement l’ampla serralada. Les cabres es mengen les males herbes i els matolls i així deixen créixer millor els arbres i les altres plantes. També fertilitzen el terreny amb els seus excremets i, en lliurar-se d’algunes plantes, afavoreixen que no es produisquen incendis i es que millore el pas per la serra. Tot açò és econòmic ja que no fa falta comprar menjar per a les cabres i s’estalvia el sou de les brigades forestals. Per altra part, és un sistema contra incendis d'allò més ecològic.
Aquests bonics animals blancs dormen en la serralada a l’aire lliure. No són capaços d’eixir del seu gran territori i, per tant, no entren als bancals de l’Ombria i mai s’arrimen al poble, encara que no tenen por dels cotxes ni de les persones, ja que hi són acostumades. Així que tots aquests avantatges permeten que el pastor sols hi haja d’anar on pasturen una o dues voltes al dia, i això els deixa la resta del dia lliure.
A Fontanars, al cim de la serralada entre el “Alt del Moro” i la “Font de la Duenya” es localitza un tancat on són les cabres prenyades i els xotets per a vendre; també hi ha una casa per als dos germans, els pastors de les cabres, ja que el propietari no viu a la serralada. Els ramaders es guanyen la vida venent els xotets d’entre 7 i 10 kg als escorxadors, ja que la carn de les cabres joves es més tendra. De vegades les cabres adultes es venen al zoològic per alimentar els animals carnívors. Aquesta antiga varietat de cabres no donen llet contínuament, ni és suficient per a comercialitzar-la, per tot açò, els pastors reben una xicoteta subvenció de l’estat segons la quantitat de cabres que sostenen.

Ja veieu, són una solució contra els incendis forestals molt ecològica, a més de ser econòmica i donar pocs maldecaps. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada