dilluns, 8 d’octubre del 2012

Joan Francesc Mira amb alumnat i professorat de l'IES l'Estació, després de la conferència del dia 5 d'octubre de 2012, organitzada per l'IEVA (Fotografia de Josep Calatayud).

Joan Francesc Mira i el pensament polític de Joan Fuster 

   Divendres cinc d'octubre, gràcies a l'organització de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida, un bon nombre de persones (no cabien al saló d'actes de la Mancomunitat) van tenir l'oportunitat de gaudir de primera mà de la sàvia eloqüència del professor Joan Francesc Mira. El motiu era la celebració dels cinquanta anys de la publicació de Nosaltres els valencians de Joan Fuster, i el tema, els pensaments de l'escriptor de Sueca en la seua vessant més política. 
   Malgrat un inoportú constipat i la consegüent faringitis, Joan Francesc Mira desenvolupà un discurs antològic, d'una coherència brutal, sense escletxes formals ni lògiques, tot repassant el pensament fusterià respecte de la cosa pública valenciana (la política!), des dels anys cinquanta fins als anys de l'adveniment de la democràcia.  
   No és gens fàcil estar d'acord del tot amb algú. Si més no, des de la sàvia i escèptica òptica de grans pensadors com el mateix Fuster, això no deu ser intel·lectualment "higiènic". Tanmateix, és difícil posar objeccions a uns raonaments, els de Joan Francesc Mira, tan magníficament travats, tan extraordinàriament naturals i lògics.
   Divendres vam tenir l'oportunitat d'estar ben a prop d'un home savi, però, estranyament, els homes savis s'assemblen molt als homes corrents. Tot i això, no us enganyeu, pocs en aquest petit món valencià arriben a la seua gegantina alçada.    

    

1 comentari:

  1. He rebut (a través de l'administrador de la meua pàgina web), el comentari tan amable sobre la meua conferència a Ontinyent. Gràcies de tot cor: tindre oients tan agraïts reconforta moltíssim.
    Cordialment,
    Joan F. Mira

    ResponElimina