dijous, 30 de juny del 2022

Videoclips del Projecte Rapsodes 2022

Informació de Laura Barberà, professora

L'alumnat de 3r d’ESO de l'IES L'Estació d'Ontinyent ha participat en el PROJECTE RAPSODES 2022, organitzat per la Conselleria d'Educació de la mà del Servei d'Educació Plurilingüe. El resultat el trobem en dos videoclips, dels quals l’alumnat ha creat la lletra i ha fet el guió així com les gravacions del vídeo i de l’àudio. 

En el rap de 3r A, titulat Soc com soc. Desprén-te dels estereotips, l'alumnat va decidir dir prou a la pressió social que imposa un únic cànon de bellesa i va voler potenciar l'autoacceptació per a millorar l’autoestima i la salut emocional en una etapa, l'adolescència, tan complicada.

En el videoclip de 3r C, titulat Només hi ha una. Que bonica és la vida, els estudiants han volgut fer palesa la necessitat que tenim de gaudir la vida, sobretot després d'haver viscut una llarga pandèmia que ens ha passat factura a totes i a tots. El rap posa l'èmfasi també en el benestar emocional en l'etapa de l'adolescència i s'incideix en el fet que ara és temps de donar prioritat al tòpic del Carpe Diem o com diem en valencià: Dia que passa, dia que no torna.

dilluns, 27 de juny del 2022

Guardonats en el II Concurs de Fotografia Matemàtica

Amb motiu de la celebració del Dia escolar de les matemàtiques el passat 14 de maig, el Departament de Matemàtiques de l’IES L’Estació ha convocat el II Concurs de Fotografia Matemàtica per a tot l'alumnat d’ESO de l’institut. Després de les corresponents votacions, en les quals ha pogut participar tot el professorat, ja podem donar a conéixer els tres guardonats de la convocatòria d’enguany:

-          Primer premi per a Leyre Jiménez Gozálvez, de 2n ESO C, per 4 al cub.

-          Segon premi per a Jaume Revert Torró, de 1r ESO A, per Un snack arquitectònic.

-          Tercer premi per a Iván Cucart García, de 2n ESO A, per Espiral en la naturaleza.

Els guanyadors rebran, respectivament, un xec valorat en 30, 20 i 10 euros per a material escolar.

Enhorabona als tres!

dimarts, 21 de juny del 2022

L’exalumna Paula Torró Albero es gradua en EE.UU.

Paula, al balcó de l'oficina on treballa

Si hi ha algun fet que, com a professors, ens plena d’orgull és conéixer els èxits del jove alumnat que s’ha format al nostre centre i ha compartit amb nosaltres sis anys de la seua vida. Retrobar-se amb estudiants de qui conserves meravellosos records és, sens dubte, tot un plaer. Per això, hui voldria presumir si m’ho permeten els lectors i les lectores de L’Andana d’exalumna.

Parle de Paula Torró Albero, una jove que, fidel a la seua excel·lent trajectòria acadèmica, ha tornat a destacar pel seu impressionant currículum. Paula, que ja va obtenir una nota mitjana de 10 en 4t d’ESO, s’acaba de graduar summa cum laude en Business Administration with a Finance concentration per la Universitat de Carolina del Nord Wilmington, el que implica un reconeixement a un rendiment summament destacat que només es reserva per als estudiants excepcionals. «Sempre he tingut curiositat per conéixer altres parts del món», explica la nostra exalumna. «La intel·ligència emocional i la maduresa són qualitats tan importants com els coneixements acadèmics i no hi ha millor forma de desenvolupar-los que anar-se'n ben lluny de casa».

Per aquest motiu, optà per la doble titulació: la que li oferia la Universitat de València (Internacional Business) i la que va trobar a EE.UU., primera potència mundial en el camp de les finances i els negocis. «En aquest món hiperconnectat», aclareix Paula, «les empreses demanden professionals amb experiència o estudis en diversos països i jo, particularment, tenia clar que volia dedicar-me a aquest àmbit. A més, relacionar-se amb gent d'altres nacions amb filosofies de vida i experiències diferents contribueix a tindre una ment oberta i ajuda a empatitzar molt més amb les circumstàncies alienes».

Amb el seu amic Danny al Washington monument

Ara té l’oportunitat de romandre, almenys un any més, a Washington D.C. L’empresa que la va contractar durant el seu període de pràctiques li ha oferit un lloc de treball a temps complet. Així que, de moment, gaudirà de la ciutat, de la gent i de la diversitat; mentrestant, decidirà en quina universitat ampliarà la seua formació amb un màster en finances o economia. El que sí té clar és que la vocació docent no ha aparegut en la seua vida. «Tinc molt poca paciència», explica amb un somriure. «Si impartia classes d’espanyol era perquè estava ben remunerat i EE.UU. és un país car. Sempre m'ha agradat tindre un extra per a anar-me'n de viatge o no gastar tants diners de la beca». De tota manera, l’experiència com a professora li ha permés conéixer alumnes molt interessants i de totes les edats.

És aquesta diversitat un dels aspectes que més li ha cridat l’atenció de la cultura nord-americana. «A Carolina del Nord», comenta, «vaig tindre l’oportunitat de relacionar-me amb gent local i aprendre sobre la seua cultura. Però també vaig estar en contacte amb un fum d'estudiants de tots els racons del món. A més, sempre he tingut als meus companys de carrera espanyols, amb qui tinc molt bona relació». Per al professorat de la seua facultat també reserva bons comentaris. Gràcies a les activitats extracurriculars i a la tesi ha tingut una excel·lent relació amb tots ells. «Sempre han estat dispostos a transmetre coneixements a qualsevol que mostre interés i m'han donat consells molt útils», recorda la jove.

Amb els seus pares quan en 2017 va 
rebre el Premi Extraordinari d'ESO

Lamentablement, la pandèmia mundial no li ho ha posat gens fàcil, ja que la distància i la por ho agreujaven tot. Assegura que patia perquè no volia que els seus familiars més propers caigueren malalts en una situació tan extraordinària. A més, abans d’arribar a Wilmington «la burocràcia va ser molt traumàtica. Viatjar era quasi impossible i si no haguera sigut per una exempció d’última hora, els estudiants no haguérem pogut viatjar a EE.UU.». L’aspecte social també va ser problemàtic per a Paula, que es trobava en un lloc completament nou on només coneixia els altres cinc espanyols que havien viatjat amb ella. «El covid em va impedir conéixer més gent al principi», lamenta, «ja que no es feien esdeveniments, quasi no hi havia estudiants internacionals i tot era per Zoom. Afortunadament, en els semestres següents la cosa va canviar i vam tornar a una relativa normalitat».

Una jove Paula, en 2014, recollint el seu
premi per una redacció en anglés

Una normalitat que sembla que està arribant a poc a poc a la vida de Paula, que s’acomiada de nosaltres tan afable, humil i agraïda com quan estudiava entre aquestes parets, recordant amb enyorança i orgull els seus professors que tant han marcat la seua trajectòria: José, Vicent, Victoria, Alfred o aquest reporter que subscriu aquestes línies i que sempre l’evocarà així.

😘😍😘😍😘😍😘😍

dilluns, 20 de juny del 2022

Taller d’Animació Lectora i Benestar Emocional

L’AFA, l’Associació de Famílies d’Alumnes, ha fet possible que a l’IES L’Estació s’hagen fet realitat dos projectes subvencionats per la Conselleria d’Educació per al desenvolupament del seu programa d’activitats extraescolars del present curs. 

Pel seu interés i relació amb la cultura del nostre estudiantat, l’AFA es va decantar, en primer lloc, per un Programa d'Animació Lectora a càrrec dels narradors orals Almudena Francés i Félix Albo. Aquest projecte va rebre una subvenció de 1 200 euros.

L’altra iniciativa, que ha comptat amb una ajuda de 1 600 euros, ha consistit en un Taller de Benestar Emocional, el qual s’ha convertit en un espai d’expressió artística on compartir, reflexionar i aprendre de les emocions i de la vida. «Cal desembolicar-nos de les emocions que ens generen malestars per a poder identificar-les, acceptar-les i transformar-les», asseguren Verónica Pastor i Verónica Piqueras, responsables del taller oferit a l’alumnat de 1r de Batxillerat.

Segons afirmen les dues components del grup Desemboliquem, «necessitem soltar culpes, frustracions, estereotips i judicis nostres i dels altres. Necessitem demanar ajuda quan cal per a seguir caminant i aprenent, per a viure més lliures i tranquils».

Els dos projectes s’han dut a terme gràcies a una subvenció gestionada per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la Conselleria d’Educació, cosa que ha permés dotar l’AMPA/AFA de recursos per a realitzar aquestes activitats extraescolars dins de les aules.

dissabte, 18 de juny del 2022

Estrena del curt 'Estem salvats' + Ranking Educa

L’IES L’Estació ha conclòs el curs escolar amb dues excel·lents notícies:

La primera és l’estrena a la Filmoteca de València del curtmetratge Estem salvats, de l’alumnat de 4t de l’ESO, guanyador del Concurs de Guió Any Berlanga. La iniciativa, organitzada per À Punt Media i Escola Valenciana, estava destinada a apropar la figura i l’obra del cineasta valencià a l’alumnat de primària i de secundària. D’Estem salvats, el jurat ha apreciat la correcta construcció del guió literari i l’adaptació de l’essència berlanguiana al món educatiu, amb personatges ben definits amb els diàlegs. A més, ha considerat un ús encertat de la ironia i una aproximació molt adient al món de les xicotetes corrupteles.

La segona ens informa que el nostre centre ha quedat en 2n lloc en la modalitat de Formació Professional en el ranking Educa, que pretén visibilitzar les bones pràctiques docents del professorat de tots els nivells educatius. Amb 16 punts, l’IES L’Estació s’ha classificat en segona posició, sols per darrere de l’IES Profesor Isidoro Sánchez, a Màlaga. Aquest ranking ha sigut elaborat amb els resultats de les cinc primeres edicions dels Premis Educa Abanca al millor docent d’Espanya, únics guardons en el món que reconeixen, amb les valoracions de l’alumnat, la tasca del docent.

divendres, 17 de juny del 2022

I Cursa solidària i altres activitats final de curs

Alumnat i professorat ho estaven desitjant: el final de curs ja està ací. I quina millor manera de celebrar-ho que organitzant una sèrie d’activitats lúdiques per a posar punt final a nou mesos de plena activitat escolar.

Una d’aquestes activitats ha sigut la I Cursa solidària de l’IES L’Estació a benefici d’Anima, l’Associació Càncer Ontinyent. La carrera, que es va suspendre el passat abril per mal oratge, s’ha pogut reprendre aquest dilluns amb total normalitat. Amb el seu dorsal a la vista, tots els participants, que podien optar per fer el circuit a peu, realitzaren un recorregut de 5 kilòmetres. En finalitzar la prova, l’AMPA/AFA havia preparat una paradeta per a repartir polos entre els esportistes, que tenien la necessitat de reposar forces.

La resta de la setmana també s’ha caracteritzat per l’organització d’altres activitats refrescants. Així, mentre que l’alumnat de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat havia eixit de viatge de final de curs a Barcelona i Madrid, els més menuts han aprofitat per a gaudir de la piscina del poliesportiu, on van passar el matí del dimarts.

Altres de les eixides d’aquesta setmana especial han sigut la visita a l’illa de Tabarca o l’excursió a Benidorm per a disfrutar d’Aqualàndia, un dels parcs aquàtics més grans d’Europa. 

Per últim, el professorat d'FP ha acomiadat el seu alumnat dels cicles formatius de grau mitjà.

Hui, 17 de juny, finalitza el curs escolar 21-22.

dimarts, 14 de juny del 2022

Visita a les Corts Valencianes

El passat 2 de juny l’alumnat dels CFGS d’Administració i Finances i Comerç Internacional va visitar les Corts Valencianes amb les seues tutores, les professores Amparo Asensio i María Jesús Ten. Des d’Ontinyent el grup es va traslladar fins a València amb tren per a gaudir d’aquesta activitat lúdica fora de l’institut, cosa que els va permetre conéixer la institució de la Generalitat Valenciana que representa el poble valencià a través dels seus parlamentaris, elegits per sufragi universal directe, lliure i secret.

En arribar a la seua destinació, els estudiants van ser rebuts pel Departament de Protocol i Relacions Públiques, que els va atendre molt amablement. Després de passar els corresponents controls de seguretat, van començar la visita pel Palau dels Borja i els van explicar després tant les sales que s’utilitzen actualment com el funcionament de la mateixa institució.

Abans de tornar cap a Ontinyent, el grup aprofità per a dinar a la capital i descansar una estona.

dilluns, 13 de juny del 2022

Cap a Dénia: III Crònica del Projecte Rapsodes

TORNEN ELS INTERCANVIS DEL PROJECTE RAPSODES: L’ALUMNAT DE TERCER APRÉN I GAUDEIX A DÉNIA

FET PER: Neus Pons, Fátima Sánchez, Luis Stanciu - 3ESOC

El passat dilluns 23 de maig, l'alumnat de tercer d’ESO de l'IES L'Estació d’Ontinyent va fer un viatge a Dénia per poder retrobar-se amb els seus companys del projecte de Rapsodes de l’IES Sorts de la Mar. Durant tot el trajecte, van estar emocionats i amb moltes ganes de veure'ls de nou i, a més a més, de conéixer Dénia.

El primer que va poder apreciar a la seua arribada a Dénia l'alumnat de tercer de l'IES l'Estació, van ser els seus companys de l’IES Sorts de la Mar, contents de poder tornar-los a veure. Després d’una càlida i agradable benvinguda, van entrar al centre, on el professorat els va rebre amb un gran somriure. Després, els van portar a una gran sala, on els van explicar les activitats que realitzarien al llarg del matí.

Al cap d’una bona estona, entre rialles i nervis, anaren al gimnàs del centre, on tothom va participar fent un Kahoot sobre paraules i expressions pròpies de cada poble.

A continuació, van conéixer el professor d’Educació Física de l'institut, el qual els va explicar alguns dels típics jocs valencians com ara la pilota i el raspall, a més d'ensenyar-los les instal·lacions del gran pavelló. Segons va comentar el professorat, el futur institut de l'IES L'Estació tindrà unes instal·lacions semblants. Són una meravella! 

Acte seguit, el professor els va ensenyar el trinquet que hi havia, i encara més interessant, minuts més tard, es va disputar un partidet de pilota valenciana, un "Dénia-Ontinyent", com no podia ser d'altra manera, el qual finalitzà amb la victòria de l’equip ontinyentí. Tant el professorat com l’alumnat van gaudir molt aquest partit.

Després d'esmorzar al pati de l'institut, tot l’alumnat i professorat de Dénia va preparar un recorregut pels llocs i monuments més emblemàtics de la zona. A la vegada que avançaven, el professor d'Història els anava contant a poc a poc la història de la ciutat i dels llocs emblemàtics per on passava l'expedició, i de vegades, contava alguna anècdota o curiositat, com que Dénia va ser sacsejada per la pólvora en la Guerra de Successió (XVIII) o com havia augmentat la població, cosa que ha afectat a l'ús habitual de la llengua de la ciutat, el valencià. 

Intrigats i emocionats durant la travessia, l’alumnat d’Ontinyent va conéixer alguns dels llocs més destacats de la ciutat: el carrer Camps, l’Ajuntament de Dénia, el refugi antiaeri o el fascinant mirador del castell i, com no, la platja, destinació ben esperada on s'hi van estar una bona estona refrescant-se i gaudint del mar i del bon oratge que els acompanyava.

El temps va passar de seguida i sense gairebé adonar-se'n, ja era hora de marxar. L'alumnat "de mar i muntanya" es va acomiadar dels seus companys i amics de Dénia amb certa enyorança. Finalment, muntaren a l’autobús amb un somriure, pensant en tot el que havien aprés durant aquesta excursió́ i contents per les noves amistats que havien fet.

Sense dubte un viatge memorable! 

divendres, 10 de juny del 2022

Pla de Foment de la Lectura

Els estudiants de 3r i 4t d’ESO i de Formació Professional Bàsica han decorat les escales interiors del centre amb frases significatives que pertanyen a personalitats del món de la cultura o la ciència tan emblemàtiques com ara Virginia Woolf o Albert Einstein.

Com podem llegir, les cites reproduïdes, que han sigut seleccionades per l’alumnat amb l’ajuda dels seus tutors o tutores, estan escrites en anglés, castellà i valencià.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el nostre Pla lector i pretén que els escolars prenguen consciència de la lectura com a ferramenta tant per a l’aprenentatge com per a l’oci.

dimecres, 8 de juny del 2022

Graduació 2022 dels CFGS

El passat 3 de juny l’IES L’Estació va celebrar la graduació de l’alumnat dels cicles formatius de grau superior de Comerç Internacional, Desenvolupament d’Aplicacions Web i Administració i Finances. Com altres anys, la gala es va celebrar al saló d'actes de l'institut, on intervingueren el cap d'estudis, Enrique Minguet; el director, Fran Albero, i alguns representants de l'alumnat, que dedicaren sinceres paraules d'agraïment a uns professors que tants bons consells els han donat.

Durant la gala, tingueren cabuda els tradicionals obsequis per als ja graduats, els esperats muntatges de vídeo i els habituals reconeixements a una llarga trajectòria acadèmica que conclou ara mateix.

L’acte protocol·lari va donar pas, primer, a les fotos grupals entre alumnat i professorat, i després, a un sopar organitzat pels mateixos estudiants.

Enhorabona a totes i tots!

I moltes gràcies a l'AMPA/AFA per la seua inestimable col·laboració.

dilluns, 6 de juny del 2022

Projecte intercanvi Rapsodes Ontinyent-Dénia

Una trobada molt esperada amb l'alumnat de Dénia

El passat dimarts 10 de maig vam fer la primera trobada a Ontinyent del projecte d'intercanvi Rapsodes

Irene Cambra Picado, Joan Orquín Bartolomé i Rubén Molina Molina

Ontinyent (València) 

Els alumnes de l’institut Sorts de la Mar de Dénia van fer una esperada visita a Ontinyent a l’alumnat de 3r d’ESO de l'IES L’Estació. El dia va començar amb il·lusió i nervis. Les professores d'ambdós instituts havien assignat prèviament una parella o en el cas d’alguns companys i companyes un trio amb "els de Dénia", en la qual sols havien tingut unes poques interaccions per correu electrònic. Van arribar al poble al voltant de les 9:15 hores, tots estaven impacients per veure qui era la persona amb qui s'havien escrit les passades setmanes. Quina emoció de conèixer-los! El primer que van fer va ser buscar a la parella corresponent de cada alumne per poder fer la primera activitat del dia. 

Acte seguit, l’alumnat va romandre al saló d’actes de l'institut per fer-los un acte de benvinguda. L'alumnat de 3r ESO A va ser l'encarregat d'organitzar una xicoteta activitat per trencar el gel, on s’havia d’anar responent preguntes de mar i muntanya, reptes de futur i un test d’intercanvi per conèixer-se millor. Les preguntes tractaven sobre coses típiques de Dénia i Ontinyent com menjars, festes, música, etc. i també altres qüestions més personals com algun esport o estil de música.

La següent activitat va ser preparada pels alumnes de 3r ESO C juntament amb la seua professora de Geografia i Història, un itinerari molt ben explicat per la vila i alguns llocs emblemàtics d’Ontinyent, inclús van contar algunes llegendes del poble i el significat d’alguns llocs que van visitar com el safareig, el mirador, la plaça de l’Ajuntament o el pont Vell.

La ruta turística recorreguda va comptar amb  una gran varietat de parades amb explicacions fetes a partir de la investigació dels companys i companyes de 3r ESO C, passant per esglésies com la de Santa Maria o la de Sant Carles Borromeu i carrers importants com el Carrer de Maians o el Carrer Cordellat, entre d'altres punts d’interés. Va resultar un recorregut ben interessant!

Cap a la 13:00 hores va ser l’hora dels adeus. Tot l'alumnat d'ambdós instituts, un de mar, altre de muntanya, es van acomiadar i ara només compten els dies per a tornar a veure's les cares a la propera trobada a Dénia. Quina il·lusió!