divendres, 28 de febrer del 2020

Quatre alumnes de DAW es classifiquen tercers en la competició GoogleHashCode

JuanLu Belda, Raúl Ojeda, Iván Perez i Jordi Llopis, que estan cursant enguany 2n de Desenvolupament d’Aplicacions Web a l’IES L’Estació, han quedat tercers en el GoogleHashCode, una competició organitzada anualment per Google on es plantegen diferents reptes informàtics que els estudiants inscrits, utilitzant un determinat llenguatge de programació, han de resoldre amb creativitat i coneixements tècnics. El repte de la present convocatòria era descobrir per a GoogleBooks la manera més idònia per a indexar amb la menor velocitat possible llibres procedents de múltiples biblioteques, editorials o tendes.
Els quatre joves, congregats en un equip anomenat BASE64, participaren a Alacant des de la seu de l’empresa Everis, que va crear un HUB lloc on els participants es troben físicament per a poder concursar durant la competició— amb deu equips que gaudiren de l’experiència. Amb un resultat de 21 milions de punts (la puntuació màxima mundial ha sigut de 27), JuanLu, Raúl, Iván i Jordi obtingueren la tercera posició dins d’aquest HUB.
L’objectiu del concurs, que es convoca internacionalment, no sols és compartir amb altres programadors alternatives i propostes diferents per a solucionar reptes, sinó també planificar en equips coordinats les tasques que comporta la resolució del desafiament informàtic. És així com Google identifica les ments més obertes que afronten els problemes de forma extraordinària. “Per als nostres alumnes”, comenta Yolanda Monerris, “aquest treball dinàmic i en equip, on posen en comú les seues habilitats amb altres programadors, és un ingredient imprescindible que els ha permés millorar les seues capacitats de superació personals i tècniques”.
Hash Code va ser creat l’any 2014 per alguns enginyers de l’oficina de Google a França, els quals van idear una competició de codificació que els motivara en el seu treball diari. En la competició d’enguany han participat al voltant de 10.000 programadors de tot el món.
Des del centre agraïm als membres de l’empresa Everis la magnífica acollida que van tindre amb els nostres alumnes. 

dijous, 27 de febrer del 2020

Repoblació del Torrater per part dels joves de 1r d’ESO

L’oratge primaveral de les últimes setmanes ha impulsat el Departament de Biologia de l’IES L’Estació a organitzar amb l’alumnat de 1r d’ESO una eixida al Torrater, un paratge natural municipal ideal per a practicar senderisme i gaudir de fantàstiques vistes. La sortida, planificada, entre altres professors, per Salvador Argente i Cristina Sabater, tenia com a objectiu repoblar la zona de pins i carrasques dos plantes habituals del paisatge mediterrani per a commemorar el Dia de l’Arbre a la Comunitat Valenciana.
El nostre company de Biologia, Salvador Argente, fou l’encarregat de comprar en un viver aquelles plantes necessàries que després serien trasplantades pels joves de l’institut. A més, l’instrumental requerit per a la realització de totes les operacions (aigua, aixades...) fou aportat per l’Ajuntament d’Ontinyent, que va estar representat per la Regidoria de Sostenibilitat i alguns dels seus tècnics.
Una activitat, sens dubte, amb la qual han apreciat l’alt valor ecològic d’unes terres amb molta història.

dimarts, 25 de febrer del 2020

Torna l’aventura blanca: curset d’iniciació a l’esquí a Valdelinares

El Departament d’Educació Física de l’IES L’Estació, després de visitar el passat mes de gener Sierra Nevada, ha tornat a la neu. Pere Vañó, Paloma Tortosa i María Belén Torró, esta vegada acompanyats per la cap d’estudis Cati Moral, han tornat a enfundar-se els equips i han organitzat per a l’alumnat d’ESO i de 1r de Batxillerat una eixida a l’estació terolenca de Valdelinares, on un grup de monitors professionals els ha donat els millors consells per a destacar com un autèntic mestre pels circuits.
A pesar de la poca quantitat de neu que hi havia fora de les pistes, tots i totes pogueren gaudir d’un dia assolellat en el qual no hagueren de lamentar cap incidència. Perquè el que realment compta en situacions com aquestes és aprofitar al cent per cent les classes i conservar intactes les ganes d’aprendre a esquiar. 

divendres, 21 de febrer del 2020

Visita a Arcade Vintage, el museu del videojoc d’Ibi

L’alumnat de 1r de Batxillerat i del CFGM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes ha visitat aquest mes de febrer el museu del videojoc ubicat a la ciutat alacantina d’Ibi, cosa que s’ha convertit en una excel·lent oportunitat per a conéixer de prop la cultura de l’Arcade que es va iniciar als salons recreatius durant els anys 80 i 90.
Segons ens ha comentat el nostre company d’Informàtica, Ferran Mas, l’activitat es va desenvolupar en dues parts: una xerrada i un recorregut per les instal·lacions museístiques. En primer lloc, la conferència, a càrrec de l’associació cultural Arcade Vintage, versava sobre dos aspectes: l’origen i la història de les màquines recreatives i la perillosa addicció als videojocs. Posteriorment, gràcies a la visita al museu, els alumnes van poder jugar amb diverses videoconsoles i ordinadors dels anys 70 o altres més actuals.
“L’activitat ha anat molt bé”, reconeix Ferran per a sintetitzar. “Els joves han estat atents a la xerrada i han pogut disfrutar d’una visita participativa al museu, on han jugat amb les màquines recreatives típiques dels salons recreatius dels anys 90”.
El Museu del Videojoc Arcade Vintage està pensat per a tots els públics a partir de 6 anys. Un espai col·lectiu per a tota la família on la interacció, la creativitat i la divulgació són els principals ingredients.


dimecres, 19 de febrer del 2020

L’empresa Everis visita l’alumnat de DAW de l’IES L’Estació

Diversos treballadors que l’empresa Everis té a Alacant s’han acostat aquest mes de febrer a l’IES L’Estació per a impartir una xerrada formativa als estudiants de 1r i 2n curs del CFGS de DAW. El principal motiu de la visita no sols era establir un primer contacte amb aquesta empresa, sinó també donar a conéixer totes aquelles qualitats i tots aquells valors que són imprescindibles en el món del desenvolupament web. “A Everis”, ens explica la nostra companya Yolanda Monerris, “els nostres alumnes han trobat raons i factors com ara la capacitat de superació, el dinamisme, el treball en equip, la capacitat d'aprenentatge continu, les oportunitats de créixer professionalment amb el recolzament i suport de companys, a més del bon rotllo que es respira a l'empresa”.
Gràcies a l’àmplia oferta formativa d’aquesta companyia, els empleats poden trobar diverses alternatives de carreres així com encarrilar les seues inquietuds d’acord amb els seus interessos personals i professionals. Açò fa d’Everis una empresa líder en el camp de la consultoria tecnològica, amb una amplíssima presència internacional, amb uns 300 projectes en marxa i amb més de mil treballadors a la seu alacantina.
Everis, empresa que a partir d’ara col·laborarà amb el centre en la realització de les pràctiques formatives dels estudiants, ha facturat en l’últim exercici fiscal prop d'1,43 milions d’euros i està formada per 24.500 professionals distribuïts per Europa, EE.UU. i Amèrica del Sud. L’any 2014 aquesta companyia es va unir al grup NTT DATA, la sisena empresa de serveis IT del món, amb 100.000 treballadors i presència a Àsia-Pacífic, Orient Mitjà, Europa i les dues Amèriques.
En definitiva, contactar amb Everis suposa per als nostres alumnes una excel·lent oportunitat per a accedir fàcilment al mercat laboral.

dilluns, 17 de febrer del 2020

L’IES L’Estació celebra el Dia d’Internet Segur amb una conferència a les set de la vesprada

No hi ha dubte que Internet és una valuosa ferramenta, però també té una part obscura que posa en perill la nostra seguretat amb diverses amenaces. Per aquest motiu, l’AMPA de l’IES L’Estació ha programat per a hui dilluns una xerrada sobre els riscos actuals d’Internet i de les xarxes socials amb el propòsit de fomentar un comportament informàtic responsable. La conferència, organitzada amb la col·laboració de José Manuel Vallejo, subinspector de la Policia Nacional d’Ontinyent, tindrà lloc a la biblioteca del centre a les set de la vesprada.
Amb aquesta xarrada, l’AMPA de l’institut pretén encetar una sèrie de conferències formatives sobre temàtiques diverses, però amb un punt en comú: les diferents problemàtiques que afecten els adolescents de hui en dia. De fet, ja està programada una segona ponència per al dilluns 16 de març a càrrec esta vegada dels components del Projecte Trèvol, que ens parlaran de les possibilitats i del creixement personal dels joves als instituts inclusius.
Aquestes xerrades estan especialment adreçades a totes les famílies i a tots els docents d’Ontinyent i de tota la comarca.

divendres, 14 de febrer del 2020

L’alumnat de 4t d’ESO repobla les rodalies de l’IES L’Estació

En commemoració del Dia de l’Arbre a la Comunitat Valenciana, l’alumnat de Cultura científica de l’IES L’Estació ha estat repoblant les rodalies del centre amb la finalitat de retornar CO2 a la terra i eliminar d’aquesta manera bona part de la contaminació atmosfèrica produïda, en molts casos, per l’acció directa o indirecta de l’ésser humà. Segons explica el professor Salvador Argente, promotor de la iniciativa, el propòsit d'aquest projecte no sols és millorar l'entorn de les instal·lacions, sinó també sensibilitzar els joves de la necessitat de conservar un context natural tan privilegiat com el del centre educatiu ontinyentí. 
Mentre que alguns escolars realitzaven aquesta acció, altres han aprofitat els espais recuperats al marge per a utilitzar les branques caigudes durant la borrasca Glòria, retallar-les i així beneficiar-se dels dipòsits de sediments en la repoblació. Totes aquestes tasques, denominades ‘Regeneració de talussos’, començaren fa dos anys i ara han donat els seus fruits. “Hui podem dir que dels treballs d'altres anys, els sediments han retornat”, explica el docent i biòleg, “i ja recuperats  serveixen  per a plantar la primera carrasca en eixos espais on la terra havia desaparegut”.
Sens dubte, un projecte que denota un fort compromís amb la natura i que contribuirà a l'increment del patrimoni vegetal de l'institut i a la promoció de la cultura de l'arbre.


dimecres, 12 de febrer del 2020

El màgic poder de la química

Saps com transformar l’aigua en vi? T’interessa saber com reacciona un globus d’hidrogen en aproximar-se al foc? La resposta a aquestes preguntes la tenen els escolars de 3r i 4t d’ESO de l’IES L’Estació, que fa uns dies visitaren el Museu de les Arts i les Ciències de València, on participaren en un taller anomenat ‘Màgia química’ que els ha permés observar tot tipus de reaccions químiques.
Durant 45 minuts, els joves del nostre centre tingueren l’oportunitat de comprovar, entre altres qüestions, el poder del CO2 per a apagar focs o els curiosos efectes de l’heli, segons ens ha comentat el nostre company Fran Albero, professor de Física i Química i cap d’estudis de Batxillerat. El matí es va completar amb un extens recorregut per les instal·lacions museístiques.
Despertar la vocació científica. Aquest és un dels objectius del Museu de les Arts i de les Ciències de València, que amb els seus quasi 30 000 ms'ha convertit en tot un referent mundial i en una porta al coneixement científic. Per aquest motiu, centenars d’estudiants de tota la Comunitat visiten diàriament algunes de les exposicions interactives més interessants que el museu ofereix al públic.

dilluns, 10 de febrer del 2020

VIII concurs 'Mostra la ciència en vídeo' (enviament de vídeos fins al 28 de febrer)

La Universitat Politècnica de València-Campus d’Alcoi i la Càtedra Alcoi Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament d'Alcoi us conviden a participar en el VIII CONCURS MOSTRA LA CIÈNCIA EN VIDEO, emmarcat en la XVII edició de la Setmana de la Ciència, que té com a objectiu fomentar la sensibilitat de la societat espanyola cap a les activitats de recerca científica i innovació tecnològica, i promoure les vocacions científiques dels alumnes.
Amb aquest concurs es pretén que el participant dissenye un vídeo original i inèdit de 3 o 4 minuts en el qual es mostre un experiment relacionat amb la física o la química, realitzat en els laboratoris del centre d'estudis dels alumnes participants.
Dirigit a dues categories d'alumnes:
- 3º i 4º d'ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà.
- 1º i 2º de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.
Per a realitzar la INSCRIPCIÓ s'ha d'enviar un correu a aquesta direcció: semanaciencia@epsa.upv.es abans del 14 de febrer, tot i que els vídeos es poden enviar fins al 28 del mateix mes. 
El lliurament de PREMIS es realitzarà el 27 de març de 2020 en les instal·lacions del Campus d’Alcoi.
Pots descarregar-te les bases ACÍ.

dijous, 6 de febrer del 2020

La comunitat educativa de l’IES L’Estació celebra el Dia de la Pau

El passat divendres 31 de gener els xics i xiques de 1r d'ESO de l'IES L'Estació es van sumar a una efemèride que commemorem any rere any en tots els col·legis i instituts: el DENIP, el Dia Escolar de la No Violència i de la Pau, una jornada que els nostres estudiants més joves compartiren amb l'alumnat del CEIP Lluís Vives.
Com podem comprovar, la comunitat educativa del nostre centre ha defensat un any més la cultura de la concòrdia durant aquesta jornada ludicofestiva en la qual no han faltat ni la música, ni els jocs tradicionals ni les activitats esportives preferides pels escolars.
Però l’objectiu d’aquest encontre entre els dos centres educatius no sols és compartir un dia altament emotiu, sinó també facilitar la integració d’aquell alumnat de primària que el curs vinent pujarà al nostre institut per a cursar l’etapa de secundària.
Cada 30 de gener —i, evidentment, la resta de l'any— els centres educatius s'erigeixen en protectors de la pau i l'harmonia entre persones de diversa procedència i diferents maneres de pensar. Un 30 de gener de 1948, Mahatma Gandhi, líder pacifista que va promoure la cultura de la no violència, fou assassinat pel simple fet de defensar aquestes idees. Des d'aleshores la seua figura, immortal, ha sigut reconeguda mundialment. 

dimarts, 4 de febrer del 2020

L'alumnat de 1r d'ESO estudia la gestió del compostatge domèstic

L'alumnat de 1r d'ESO ha estudiat amb el biòleg Salva Argente el procés de compostatge, és a dir, el procés mitjançant el qual la matèria orgànica es transforma per a obtenir el compost utilitzat en l'adobament de la terra. Durant aquests dies, els estudiants han pogut treballar en la fabricació d'aquest compost a partir de la fermentació de la matèria orgànica. Així, per a fabricar-lo, els joves empraren tant fulles o branques que cauen dels arbres com corfes o restes de menjar que el mateix alumnat havia portat de sa casa. Amb l'elaboració d'aquest producte es contribueix a la reducció de les escombraries i s'aconsegueix disminuir el consum d'adobs químics.
Aquesta activitat ha permés que els xics i xiques del nostre institut coneguen totes les capes que integren el compost, que no modifiquen l'ordre en què han d'estar les capes i que entenguen, sobretot, el perquè d'aquest ordre. A més, a partir del compost fabricat per l'alumnat de 4t de Cultura científica, han pogut observar la formació de llambrígols provinents de la terra.  
A continuació vos mostrem els passos que s'han seguit en tot aquest procés per a completar el volum del compostador. 

Capa 1: retalls de branques (permet l'aireació del compostatge)
Capa 2: fulles seques i matèria vegetal variada provinent del jardí
Capa 3: restes orgàniques vegetals i closques d'ous
Capa 4: terra i humus per a accelerar la fermentació