dissabte, 8 de març del 2014

Opinió: Paula Gramage. Oblit. Dia de la dona

Lise Meitner

Oblit

Paula Gramage

L'oblit és inevitable en l'ésser humà. L'espai, el blanc, el silenci. Però per a la història i els llibres que li procuren la vida, l'oblit no hauria de ser cap problema. La tinta, sovint, és molt més resistent que la memòria. I doncs, que és de Barbara McClintock, Jocelyn Bell, Lise Meitner o Rosalind Franklin?
L'any 1946 Otto Hahn rebé el Premi Nobel de Química pel descobriment de la fissió nuclear dels àtoms i Lise Meitner, amb qui Hahn havia realitzat els experiments i qui a través de la correspondència li havia explicat i demostrat els resultats, no va ser considerada ni reconeguda per ningú.
Un cas més curiós fou el de Rosalind Franklin, qui morí a causa d'un càncer provocat, possiblement, per les radiacions emeses durant les hores de treball al laboratori. L'any 1962 Watson i Crick reberen el Premi Nobel de fisiologia i medicina pel descobriment de l'estructura de l'ADN. Rosalind, qui havia permés obtenir les fotografies cabdals per al descobriment, fou de nou presa per les fosses del silenci.
I com elles dos, moltíssimes més. El que no m'explique encara és per què la història s'entesta a conservar les mentides tan acuradament. Poques són les pàgines, que després de tants anys, s'atreveixen a reconéixer el frau i acceptar que les dones: científiques, músics, pintores o escriptores, també han sigut les protagonistes.
Són les nostres heroïnes, heroïnes en l'ombra. La part que l'oblit misogin oculta darrere de les seues pàgines de tinta indeleble. 

1 comentari:

  1. Enhorabona, Paula, per l'article, i moltes felicitats a la millor part del planeta, que resulta que és dona.

    ResponElimina