dissabte, 22 de març del 2014

Espill de Jaume Roig vist per CRIT

Una extraordinària versió teatral d'un d'els llibres més representatius del Segle d'Or valencià

Anna Marí i Daniel Tormo entre el nostre alumnat
El passat dijous 20 de març, part de l'alumnat de primer de Batxillerat (els que no estaven a les proves Cangur), van tenir l'oportunitat de gaudir de la màgia del teatre en estat pur, a partir d'una adaptació que la companyia valenciana CRIT ha realitzat sobre la novel·la Espill o Llibre de les dones, escrita pel metge valencià del segle XV Jaume Roig en més de 16.000 versos tetrasíl·labs, i que és inclosa dintre del corrent misogin medieval.
Gràcies al perfecte treball en escena de només una actriu, Anna Marí, i un actor, Daniel Tormo, l'alumnat, a penes introduït en el complex món medieval, es va veure immers sense adonar-se'n en la història d'un pobre desgraciat (grosser), qui, foragitat de casa per la seua pròpia mare, és incapaç de trobar una dona bona per a ell. Després de quatre matrimonis frustrats, el savi Salomó se li apareix en somnis i li diu que no cal que busque més, que l'única dona bona que hi ha hagut és la Mare de Déu.
I així, en escena, sols fent petar els dits, hem pogut veure com el protagonista masculí passava de vell a jove i de jove a vell, i també com l'actriu Anna Marí era capaç de transfigurar-se davant de tots en més de sis personatges, entre els quals podem destacar una exnovícia "pija" o un rei Salomó brètol i faldiller (més de 700 concubines!). Una dicció extraordinària de tots dos actors en un valencià elegant, però perfectament ajustat a les diferents situacions còmiques, acaba d'arrodonir un espectacle que, encara que és certament didàctic, resulta una sobrada mostra de talent que de veres atrapa totalment el públic.
Els comentaris de l'alumnat són unànimement positius: Òscar ens diu: "Em va donar una perspectiva molt completa i divertida de l'Espill". "Solament amb un gest o un petit canvi de vestuari, un personatge es convertia en altre davant dels nostre ulls", diu el seu amic Dani. "Veus l'obra i la vius molt més que llegint-la o estudiant-la a classe", afegeix Toni. 
Enhorabona, companyia CRIT, pel vostre espectacle! Moltes gràcies pel vostre treball!  

Imatge de l'espectacle propietat de CRIT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada