dimecres, 11 de desembre del 2013

Opinió. Homenatge a Nelson Mandela. Paula Gramage

La remor que em mou

Paula Gramage


La fina línia entre el batec i el silenci, el marge abrupte de l’últim alè. Ningú sap quan mor ni quan naix, no sap quan respira per primera vegada ni sap quan deixa de respirar, no sap res. Els límits de la vida de l’ésser humà són un entramat difós que ningú és capaç de desxifrar.
    Cada dia, dues-centes deu mil persones entren a participar del fascinant miracle de la vida sense adonar-se’n. Dues-centes deu mil noves històries per escriure, per ocórrer, per concórrer. Milers de vides de les quals, potser, mai en sabrem la seua existència. Per això em semblen tan sorprenents els noms dels llibres d’història. Els científics, els  filòsofs, els músics, els escriptors...  Tots van nàixer un dia qualsevol, tots van ser un ciutadà entre milions. I tanmateix, tot el planeta sap qui són.
    Malgrat tot, la fama està esdevenint un objectiu d’accés fàcil i arbitrari. Potser per un afebliment del criteri de la població, potser per la intromissió de les tècniques comercials per adherir seguidors a determinades tendències. Amb això, accedir al pòdium del reconeixement no sempre és indici d’esforç ni de treball ni de virtut. Per aquest motiu he deixat de sorprendre’m per veure noms propis escrits en la nostra història. Ara sols tremole si sent una admiració profunda i un agraïment sincer quan els pronuncie. Si sent el pes del sacrifici de les seues petjades. 
    Fa pocs dies vaig descobrir que si escolte Mandela sent una remor que em mou i que m’indueix a tancar els ulls i pensar que puc ser millor, que el món pot ser millor. Nelson Mandela...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada