dimarts, 30 d’abril del 2013


L'alumnat de Taller de Disseny ret un homenatge a l'escriptor Vicent Andrés Estellés


L’alumnat de l'assignatura de Taller de Disseny, amb el professor Vicent Lladosa, han volgut recordar l'escriptor Vicent Andrés Estellés en l'Any Estellés realitzant un dels seus retrats en forma de mural pixel·lat.

Pixel·lar és generar una imatge o transformar-la totalment o parcialment de manera que els píxels es facen perceptibles i reduisquen el detall d'allò que haurien de mostrar. En un PC, per exemple, les imatges estan formades per milers de petits quadrets, que l’ull humà veu com un tot, si ens situem a la corresponent distància. El retrat d’Estellés és realitzat amb quadrets bastant grans, per la qual cosa, si voleu apreciar bé el resulatat, haureu de siruar-vos al final del corredor, a uns trenta metres de distància.

Xelo Sarrió, catedràtica de Biologia, es jubila

Amb la fi d'un plujós mes d'abril, s'ha jubilat la nostra professora Xelo Sarrió, el tercer i darrer vèrtex d'un lluminós triangle de saviesa, de treball i d'amistat, que havia forjat amb Fernando García (també marit) i Marisol Cardona. Xelo i Fernando i Marisol han estat imprescindibles al nostre centre durant més de trenta anys. La seua implicació a tots els nivells, més enllà de les seues obligacions i responsabilitats, ha estat una de les seues principals característiques. Sabien massa bé que ser professor no és només un treball, és una manera d'entendre el món, una manera de viure.

Tot seguit us deixem alguns comentaris del seu alumnat. Fins sempre, amiga!   



Sempre hi ha aspectes emmascarats dintre de la nostra vida quotidiana. Aspectes que potser tu no veies als exàmens o als apunts que agafàvem. Sé que explicar la fotosíntesi o l’osmosi era una part fonamental del teu treball però, tot i ser ineludible la seua importància, sempre he pensat que el millor que ens has transmès, estimada professora, ha estat la curiositat per descobrir i la passió per revelar l’essència de la vida, la biologia. La millor forma d’ensenyar és transmetre la passió per la ciència, per aprendre. Gràcies, Xelo!
P.

dimecres, 24 d’abril del 2013

Jornades TIC a Xàtiva



Els nostres companys del IES Lluís Simarro de Xàtiva han organitzat la seua primera Jornada TIC anomenada “Internet, aliat i enemic” i, clar, nosaltres, com a bons amics, els hem visitat.
Les xarrades han girat al voltant dels usos i beneficis que en aporta internet, i, tanmateix, els riscos que comporta el seu ús de forma massa confiada. Hem après que cal estar alerta i adquirir uns costums que permetran moure'ns per la xarxa amb un mínim de seguretat.
Aquesta jornada, l’alumnat de 1r i de 2n de Sistemes Microinformàtics i Xarxes de l'IES l’Estació, l’han compartida amb companys d'Algemesí, d'Alberic i de Xàtiva.
Enrique Minguet, professor

dimarts, 23 d’abril del 2013

DIA DEL LLIBRE

Lectura de Rondalla de rondalles


Lo que s'haja de fer, prompte, que a mi tant me s'hi dóna bif com baf. Ell s'ha de contar i no té cura, pos, fora compliments i anem anant. Diu que eren uns jóvens, estan vostés ... que van anar a la Biblioteca Pública de Sant Josep d'Ontinyent per sumar-se a la lectura de l'excepcional llibre Rondalla de rondalles (1776), de l'autor ontinyentí Lluís Galiana (1740-1771), pare dominic i interessat per temes filològics, qui, amb la intenció de netejar la nostra llengua de formes vulgars, de taques que la fan ridícula, ens va deixar un testimoni impagable dels rics usos, fraseologia, refranys, proverbis, etc. de la llengua oral ontinyetina al segle XVIII.

Hem d'agrair novament als responsables de la Biblioteca Pública d'Ontinyent aquesta iniciativa tan oportuna per celebrar el Dia del Llibre. Poro ací acabem la crònica ... tots los anys ous i colomins, i busca-li la manta!







DIA DEL LLIBRE


L’alumnat de l’IES l’Estació estrena un muntatge sobre l’obra Macbeth

Life's but a walking shadow; o quan l’ombra esdevé llum



El dia 23 d’abril, tot commemorant el Dia del Llibre, l’alumnat i el professorat de l’IES l’Estació vam tenir la sort d’immergir-nos en una hora d’autèntica màgia teatral. Un grup de joves, xics i xiques, dirigits per Félix Cortés i units per unes forces còsmiques sempre indesxifrables, van posar en escena de manera magistral el muntatge  Macbeth: Shakespeare Strikes Again, de Cortés, en perfecte anglès. Durant una hora, a partir de les nou del matí, l’encanteri del teatre espolsà sobre els espectadors bocabadats la seua lluminosa vareta màgica.
Com a fil conductor del muntatge, va reaparèixer David Castelló, transformat de nou en un vell tronat Shakespeare, perdut en un manicomi. Al seu torn, Francesc Cerdà i Anna Sanfèlix, apujats als murs, explicaven i acotaven de manera divertida algunes parts de l’obra. En l’escena, Aisa Abu El Rub donà vida a Macbeth i l’encís d’Inés Cambra va fer-se càrrec d’una pèrfida Lady Macbeth. Al seu torn, les bruixes esfereïdores recorrien els corredors apujades en xanques, mentre dalt, al galliner, els nostres grans músics Ruben Penadés, Sara Soler, Anna Soler, Paula Calabuig, Marina Sanchis, i Adrià Ferrero deixaven caure greument sobre els espectadors les seues notes més dramàtiques. I, allà mateix, enmig de tota aquella força creativa, apareixia el vigorós cap del gran director de tot allò, el professor Félix Cortés, de romàntica figura.
El teatre era ple a vessar d’alumnat, des dels dotze als quasi trenta anys, però ningú no gosava parlar ni moure’s, impressionats pel que estaven veient, per l’impuls i la imbricació de tanta força escènica. Iris Brazales, Germán Hinojosa, Adrián Silla, Marta Guillem, Mariola Vila, José Luís Abad, Edu Cebrian, Paula Doria, Alba Sabaté, Ana Santa, Lachezar Dobromirov, Jordi Francés, Carlos Cucart, Natxo Gandia, Marta Mollà, Vicent Gilabert, cadascú en el seu paper, no anaven a permetre que ens avorrírem ni un instant, ni deixarien que la màgia del teatre decaiguera ni una sola estona. 
Però el teatre és tan efímer com la vida i els bons moments passen inexorablement; tot i això, la nostra memòria s’il·luminarà molt de temps encara revivint una hora tan fantàstica. Moltes gràcies, alumnes. Moltes gràcies, Félix.






DIA DEL LLIBRE

Lliurament del concurs de microrelats


    Avui, Dia del Llibre, la vicedirectora Joana Rufino ha fet lliurament dels premis als millors microrelats presentats en la convocatòria d'enguany. El jurat ha destacat l'alt nivell de participació i de qualitat, especialment en el grup de Cicles Formatius i Batxillerat, i ha decidit declarar com a guanyadors els microrelats "Reminiscencia de la niñez", de Paula Doria, i "Màgia", d'Inés Cambra.
    Enhorabona a les guanyadores i molts ànims als que heu participat. 


 Reminiscencia de la niñez

Recostándome sobre el tronco, recordé a esa niña de hace diez años, corriendo de lado a lado, saboreando los colores que la primavera teñía a su alrededor. Flores, el cantar de los pájaros, una bóveda celeste con algodones a los que sonreía…
- ¡Papá, esa parece un dragón!
- ¿Aquella? –miró donde yo señalaba entusiasmada– Pues yo veo una nube normal.
- ¡Mira las alas! No tienes imaginación.
La nostalgia de la infancia yace en todos nosotros. Los majestuosos castillos ahora son meras colinas y los reinos con las criaturas más extrañas son las copas de los árboles. Los recuerdos viajaban, miré al firmamento y vi una nube con forma de dragón. Cerré los ojos navegando en pensamientos fantásticos, sacando esa niña que llevo dentro y cuando abrí los ojos, ya no estaba.

Paula Doria – 1r de Batxillerat C

Màgia

Sempre havia volgut ser un mag. Passava els dies al parc corrent de un costat a altre agitant una branca trencada, convençut que algun dia els meus encanteris tindrien efecte. Aquella vesprada una mosca em perseguia, i jo, fart d’ella, vaig decidir emprar els meus poders per fer-la desaparèixer. Quan es va aturar sobre el gronxador, vaig fixar l’objectiu, vaig apuntar amb la vareta i tancant els ulls amb força, vaig murmurar les paraules màgiques. Aquell va ser el dia que vaig descobrir que era el millor mag del món: quan vaig obrir els ulls, ja no estava.

Inés Cambra – 2n de Batxillerat B

DIA DEL LLIBRE

Lliurament de llibres

Xarrada: "L'associació de Veïns del Llombo i el seu fons documental" 


Gaspar Conejero, Joana Rufino i Maria José Reig


A finals del curs passat, pel mes de juny, els representats de l'Associació de Veïns del Llombo van fer lliurament al nostre centre de diferents volums de les publicacions d’interès comarcal que aquesta associació veïnal exemplar ha editat. 
La tasca de promoció cultural de l'Associació de Veïns del Llombo és de sobres coneguda, per això, aprofitant el Dia Internacional del Llibre, Gaspar Conejero, vicepresident de l'associació, presentat pel professor Ramón Martínez, va realitzar una conferència en el nostre centre. En un to molt amè, ens explicà el naixement a Ontinyent del moviment associatiu veïnal, com la primera  associació veïnal va nàixer al voltant de la parròquia de Sant Rafel, regida per mossèn Lluís Espí; també hi parlà sobre la participació dels pares als consells de direcció dels centres, la qual cosa donà pas a la formació de les associacions de pares i mares dels centres. 
També explicà com l'organització de les festes dels barris resultà ser l'embrió de les associacions veïnals. De fet, l’organització de la festa del 9 d’Octubre al barri del Llombo donà pas a la formació a la seua associació de veïns. A més a més, membres de la seua junta formaren part de l’APA del col·legi Lluís Vives, anteriorment anomenat “El Grupo”.
Entre d’altres prioritats, aquesta associació veïnal, té també com a tasca cultural el fet de publicar una revista trimestral:  El Llombo.  Actualment, també posseeixen un bloc a internet.
Quant a la tasca editora, han publicat llibres produïts per autors locals centrats en temes d'interès comarcal. Com ja hem dit, el passat juny, la presidenta Mª José Reig Sanchis i el propi Gaspar ens van fer donació a l'IES l'Estació d'un valuosa col·lecció de llibres propis, que tenim a la disposició del nostre alumnat a la nostra biblioteca, i que durant aquests dies han estat exposats al vestíbul de la secretaria.





dilluns, 22 d’abril del 2013

TEATRE CLÀSSIC

Visita al teatre romà de Sagunt



El passat 18 d’abril (dies Iovis) els alumnes de Llatí i Grec (junt amb un grup de 2n d’ESO) de l’IES l’Estació, complint religiosament amb la nostra cita anual amb Dionís, deu de la festa i el teatre, vam acudir al teatre romà de Sagunt per gaudir in situ de la representació de dos de les més conegudes obres dramàtiques de l’antiguitat clàssica: Ifigènia en Àulide, del dramaturg grec Eurípides (s. V aC), i Càsina del comediògraf llatí Plaute (s. II aC), dins de les Jornades de teatre juvenil grecollatí de Sagunt.
El deu Apol·lo ens va acompanyar amb tot el seu esplendor i algunes nimfes i efebs van aprofitar per donar-li un lleuger to bronzejat al seu cutis.
De matí ens vam traslladar, per un moment, a les costes gregues d’Àulide, on vam compartir les misèries i la fragilitat dels grans reis Agamèmnon i Menelau front al valor de la jove Ifigènia, la qual, acompanyada per sa mare Clitemnestra i amb la segura protecció del seu estimat Aquil·les, va acceptar el propi sacrifici personal pel bé dels seus, pare i pàtria, i exigir, així, la reparació d’una injustícia comesa contra un poble lliure.
L’especial cadència del parlar gallec dels actors (de la companyia escolar “Noite Bohemia”), que, de vesprada, ens van representar la Càsina, va facilitar les rises i la diversió en la comèdia plautina, on, després de tot, qui es va emportar vertaderament a la jove i atractiva Càsina va ser el nostre company Sergi (no et fies d’Olimpió!).
Esperem que els deus ens siguen propicis i poder així, l’any proper, seguir gaudint de noves cites amb la tradició literària i cultural grecollatina, tan arrelada en la nostra terra.
Bene valete et vivite

José Antonio Pérez, professor


divendres, 19 d’abril del 2013

El professor de l'IES l'Estació, Vicent Enric Belda, presenta a Ontinyent el seu últim llibre

Organitzat per la Biblioteca Pública de l'Ajuntament d'Ontinyent

 PRESENTACIÓ DE 
LES  OMBRES  DEL  BOSC
guanyadora del  XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil
dels Premis Ciutat d’Alzira (2012)

PRESENTACIÓ A CÀRREC DE JOSEP CALERO

DIMECRES 24 D’ABRIL
A  LES 19:00 HORES
A  LA BIBLIOTECA DE SANT JOSEP
Av.  Manuel Sanchis Guarner, s/n

(al costat de la Sala Gomis-Multiusos) 

Cartell de la presentació

Ressenya de Marina Vera a la revista "L'illa

divendres, 12 d’abril del 2013

Conferència

EL COTXE DEL FUTUR


Divendres 12 d'abril, en una activitat organitzada pel Departament de Física i Química, el professor Salvador Cardona del Departament d'Enginyeria Química i Nuclear de la Universitat Politècnica de València, Campus d'Alcoi, va impartir una interessant conferència per a l'alumnat de l'IES l'Estació amb el títol "El cotxe del futur".
En la conferència, Salvador Cardona va explicar que la idea d'un cotxe elèctric no és nova, però que aquest model va ser desplaçat en el seus inicis pel cotxe de combustió (gasolina i dièsel). Tot i això, arran del conegut com a peak oil -màxim de producció de petroli -, del previsible increment del preu i de la contaminació aberrant del models de combustió, s'ha reprès la idea del cotxe elèctric.

El professor va explicar també algunes millores que incorporarà de segur el nou cotxe, però explicà que el factor determinant serà el combustible, i és en aquest aspecte on la tecnologia i la química jugaran un paper fonamental. Probablement hi ha haurà una transició de l'actual model a cotxes híbrids (gasolina i elèctric), cotxes completament elèctrics amb piles recarregables, fins arribar a cotxes que faran ús de l'hidrogen com a combustible. 
En qualsevol cas, l'alumnat va poder gaudir d'una magnífica conferència, que va despertar la curiositat i que els va motivar a descobrir els reptes tecnològics que de segur encara ens esperen a la humanitat.


Fran Albero, professor

dimecres, 10 d’abril del 2013


A very special English classes


Clive, from Oxford University Press, came to IES L’Estació to talk about culture and English language.
Students of 1st of ESO learned about English culture, traditions and typical meals. Students of 2nd of ESO practised English phonetics, and students of 3rd of ESO learned about the history of rock and pop music.
Students had a great time. They had the opportunity to exchange opinions and asked Clive many questions.
Pupils liked Clive very much because he was very nice and funny. He wore a Sherlock Holme’s cap and he was a very good humorist.
This English class was different and very educational.

Manel Aparicio, teacher.








dimarts, 9 d’abril del 2013

LUCES DE BOHEMIA

Foto: Transeduca
Los alumnos de primero y segundo de bachillerato de los tres institutos de Ontinyent pudieron disfrutar este martes de uno de los grandes clásicos de nuestra literatura: Luces de bohemia, de Ramón María del Valle-Inclán. Considerada como el primer esperpento de este modernista perteneciente a la Generación del 98, la representación de la obra, que tuvo lugar en el Teatro Echegaray, fue posible gracias a Transeduca, una compañía especializada en la organización de espectáculos para centros educativos. Una vez más, alumnos y profesores pudimos comprobar la asombrosa actualidad del texto valleinclanesco. Sirvan como ejemplo las palabras de los sepultureros que entierran a Max Estrella: En España el mérito no se premia; se premia el robo y el ser sinvergüenza. En España se premia todo lo malo.
Fernando Moreno



Sexting, ciberassetjamet, ciberdepredadors... 


L’AMPA de l’IES l’Estació i el Departament d'Orientació han encetat una sèrie de sessions de formació al voltant de l'ús d'internet i de les xarxes socials. Per tal de tractar aquests temes tan actuals, l'empresa local Ontinet.com, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Ontinyent, està realitzant diverses xarrades al nostre centre dirigides a l'Escola de pares i a l'alumnat del segon cicle d'ESO.

La primera de les xarrades es realitzà amb els següents temes: tipus de xarxes socials i el seu contingut;  què podem trobar en les xarxes socials?; identificació d'usuaris en xarxes socials; dades privades en xarxes socials; conseqüència d'una mala gestió de dades privades i comentaris; enganxats a les xarxes socials; com evitar problemes al compartir dades?; solucions i mitjans per a evitar i denunciar abusos en les xarxes socials.

La segona xarrada se centra en els següents continguts: privacitat i dades personals en la xarxa; sexting, ciberdepredadors: com protegir-nos-en; ciberassetjamet: on i qui ho realitza; conseqüències del ciberassetjament; el ciberassetjament com a delicte; evitar i denunciar el ciberassetjament.

La valoració de l'experiència ha estat molt positiva, ja que els ponents de l'empresa Ontinet.com han estat capaços de fer veure, amb casos molt reals i pràctics, la importància que té fer un ús responsable i segur d'una eina tan imprescindible hui en dia com és internet.