dilluns, 9 de novembre del 2015

L'IES L'Estació, pioner en la introducció del ioga i mindfullness a les aules

El Servef ha proporcionat tres alumnes en pràctiques per al desenvolupament de les sessions
"L'aplicació del ioga i la meditació hauria de ser considerada en els programes educatius, per tal d'ajudar els alumnes a trobar moments de pausa i introspecció, en el seu frenesí diari", considera el Departament d'Educació Física*
L'alumnat de l'IES l'Estació ha participat en un programa d'aprenentatge inicial de ioga, que s'ha desenvolupat del 23 de Setembre al 5 de novembre a les instal·lacions del centre de la mà del Departament d'Educació Física i el Centre de Formació del Servef d'Ontinyent.
El curs d'instructor de Ioga impartit en el Servef té una durada de 590 hores. Som la segona localitat en tot Espanya que ha apostat per incloure aquesta disciplina en la seua oferta educativa i a Ontinyent ha finalitzat la segona edició.
El seu contingut és molt complet. S'estudien els orígens i fonaments teòrics del Ioga, la seva filosofia, pedagogia i didàctica, anatomia, gestió de centres, creixement personal  i pràctica, molta pràctica.
El mòdul pràctic té una durada de 120 hores i és on els alumnes acudeixen als centres i institucions per a posar al seu servei tots els coneixements adquirits.
Elena García Navarro, psicòloga-psicoterapeuta i professora de ioga, responsable del curs del Servef, opina que tant el ioga com el mindfullness beneficien l'alumnat a tres nivells: físic, mental i emocional:
1.- Físicament el Ioga ajuda a guanyar en força, flexibilitat i to muscular que milloren la propiocepció i la consciència corporal. A més, es desenvolupen hàbits posturals saludables que previndran un gran nombre de malalties i patologies a l'esquena, entre d'altres.
2.- Mentalment, mitjançant la meditació i l'atenció plena (mindfullness) l'alumnat aconsegueix augmentar la seua atenció i concentració amb la possibilitat de millorar els resultats acadèmics.
3.- Emocionalment, l'alumnat aprèn a tindre un contacte respectuós i afectuós, honest i real amb ell mateix. Això desenvolupa qualitats com l'empatia i la compassió que afecten directament a la convivència del centre. 
Els centres educatius i els nostres joves estan cada dia més dotats de tecnologia i noves aplicacions informàtiques, però menys preparats per a escoltar el seu “jo intern” i gestionar les pròpies emocions de manera eficient.
El professorat d'Educació Física que ha participat en l'experiència per segon any  consecutiu opina que “a la nostra societat actual hi ha poc temps i espai per a la introspecció i el contacte íntim, la qual cosa justificaria la introducció del ioga i mindfullness al currículum, ja que és una ferramenta molt poderosa per a l'autoconeixement”, i expliquen: "Hauríem d'aconseguir el repte de conjugar coneixements i emocions; dades i intel·ligència amb sentiments. Hemisferi esquerre i dret al servei de l'alumnat, oferint-los la possibilitat que trien el que volen ser en la vida amb responsabilitat, consciència i passió. Els nostres alumnes i fills són el nostre futur".
[*Article elaborat pel Dep. d'Educació Física]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada