dilluns, 25 de març del 2024

Un taller de llengua de signes apropa la realitat de les persones sordes a l’IES L’Estació

David, atenent un dubte d'una alumna

L’alumnat de 3r d’ESO de l’IES L’Estació ha pogut participar en un taller de llengua de signes impartit per Fesord, la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, entitat que actua com a referent en la defensa dels drets d’aquest col·lectiu.

Durant tres sessions, una per a cada grup de tercer, dos membres de la federació, David i la seua intèrpret, Mª Carmen, que es mostraren molt propers als nostres estudiants, tractaren de transmetre a l’alumnat quines serien les pautes comunicatives més correctes que hauria de seguir la societat amb aquelles persones que presenten alguna discapacitat auditiva.

David amb la seua intèrpret, Mª Carmen

Sense perdre mai el somriure i el sentit de l’humor, David, un simpàtic professor sord de llengua de signes, va resoldre tots els dubtes que li van plantejar els joves, desmuntant simultàniament aquells prejuís que encara continuen vigents, com puga ser el fet de creure que les persones amb aquesta discapacitat són sordmudes. David també va compartir amb les tres classes algunes curiositats de la llengua de signes, que no és universal i compta amb una estructura, una gramàtica i un lèxic propis. Fins i tot pot haver-hi més d’una llengua de signes en un país, com és el cas d’Espanya, on tenim dos variants reconegudes: l’espanyola i la catalana. 

El taller va incloure un petita part pràctica per a conéixer l’alfabet dactilològic i per a assimilar que les persones sordes tenen un comportament comunicatiu complex a partir del qual utilitzen signes gestuals, moviments labials i expressions facials.

El 2% de la població espanyola, aproximadament, és sorda o té alguna discapacitat auditiva severa. Si les persones oients tinguérem un nivell bàsic de la llengua de signes, es facilitaria la seua participació i inclusió en totes les activitats que realitzen els membres de la comunitat. Per aquest motiu, el Departament de Castellà ha considerat apropiat donar a conéixer la realitat comunicativa de les persones sordes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada