dimecres, 27 de febrer del 2019

Repoblació forestal a l'IES L'Estació

Després de la feina ben feta, foto grupal
Febrer és el mes de la repoblació forestal i la regeneració de marges i talussos. Així, quan vinguen les pluges, podrem gaudir de verdor i evitar l'erosió de les nostres serres.
Seguint la programació d'anys anteriors, l'alumnat de 4t d'ESO matriculat en l'assignatura de Cultura científica està aprenent amb el biòleg Salvador Argente, professor del nostre centre, noves tècniques i habilitats per a progressar en l'execució d'aquelles tasques que en un futur puguen millorar i mantindre el medi natural. Així ho mostren les següents fotografies. 

dilluns, 25 de febrer del 2019

Impulsant el paper de les dones en la ciència

Tres alumnes del centre participen en una «masterclass» científica organitzada pel CERN
Article de Francesc Albero Devesa
La professora Laura Pons, amb Guadalupe, Esther i Àngela
Aquest mes de febrer, tres alumnes del centre: Guadalupe Sanchis Micó, Àngela Sanchis Cañete i Esther Samper García, de 1r de Batxillerat Científic, acompanyades pels professors Laura Pons i Francesc Albero, del Departament de Física i Química de l'IES L'Estació, han participat en una masterclass internacional organitzada pel CERN, l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear.
L'objectiu d'aquesta masterclass era triple: d'una banda, commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, i d'altra, donar a conèixer el grau de física i poder intercanviar experiències amb estudiants, professores i experts de diversos camps de la física com ara la cosmologia, la radiofísica hospitalària, la física teòrica o la física de partícules. Per últim, conèixer com es treballa en física, en particular, realitzant un tractament de dades «reals» obtingudes al CERN, en concret, al detector ATLAS, al temps que s'introdueixen en el món del model standard, actualment el model més acceptat per la comunitat científica i que dona resposta a la formació de l'univers i a la constitució de la matèria.
Cal destacar que en el CERN en l'any 2012 (4 de juliol de 2012), es va anunciar que s'havia detectat el bossó de Higgs, una de les últimes partícules que faltaven per comprovar el model standard, que ho havien realitzat simultàniament dos detectors, ATLAS i CMS. Amb dades semblants a com es va realitzar la detecció, van treballar les alumnes del nostre centre, cosa que les convertí per un dia en científiques de primer nivell.
A la vesprada, després d'un col·loqui amb diverses científiques, es va destacar la importància que les dones accedisquen a carreres STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics ). Aquestes són actualment les més demanades per la societat de la informació i el coneixement; tanmateix només accedeixen entre un 20 i un 25% de les dones a Espanya, fet que està produint una desigualtat de gènere que caldrà revertir.
Finalment, es va contactar per videoconferència amb altres centres d'investigació a Barcelona, Londres, Santiago i Heidelberg, així com amb dues científiques del CERN per contrastar els resultats obtinguts i poder preguntar sobre el treball que es desenvolupa en aquest centre de referència mundial.
Fou, per tant, una experiència irrepetible que, de segur, encoratjarà les nostres alumnes o les companyes seues en l'apassionant món de la ciència. A més a més, ha permés interactuar i conèixer de primera mà —i amb dades— el món de la física de partícules i el treball que es desenvolupa en un dels majors centres d'investigació del món, el CERN, on treballen milers de persones.


divendres, 22 de febrer del 2019

Jornada blanca a VALDELINARES

L'aventura de la neu es reprén a l'IES L'Estació. Coincidint amb la proximitat de la tradicional Setmana Blanca, el Departament d'Educació Física de l'institut ha tornat a organitzar una excursió a l'estació terolenca de Valdelinares, un emplaçament que aquest dilluns rebia la visita del nostre alumnat de primer, segon i tercer de Secundària.
L'assolellat dia, que va transcórrer sense cap incident i amb temperatures suportables i excel·lent visibilitat, fou aprofitat fins a esgotar totes les forces pels excursionistes, que van participar en un curset d'esquí per a millorar les seues habilitats mentre es llancen per les pistes de l'estació.
Abans de tornar cap a Ontinyent, els escolars i els professors acompanyants (Yesenia Jorques, Cati Moral, Paloma Tortosa i Pere Vañó) pogueren gaudir de temps lliure, que invertiren en zigzaguejar per les instal·lacions.
El secret de l'èxit de Valdelinares, que sol estar abarrotat els caps de setmana, el trobem en una perfecta combinació entre l'atractiu natural del seu entorn i les comoditats d'una estació familiar, on els més menuts poden iniciar-se en el món dels esports de l'hivern. 

dimecres, 20 de febrer del 2019

El professorat de l'IES L'Estació es volca amb l'exposició «Memòria de la Modernitat»

Amb motiu del muntatge de l'exposició Memòria de la Modernitat, el Departament de Dibuix de l'IES L'Estació va aconseguir una sèrie de visites guiades per a tots els alumnes del centre.
Aquesta exposició està formada per algunes obres que són propietat de la Diputació de València, aconseguides per les concessions de les beques que oferia aquest organisme als artistes valencians.
Les visites per als alumnes de segon cicle d'ESO i de Batxillerat eren guiades, mentre que els alumes de primer cicle, a més de gaudir de visites guiades, tenien una participació en les explicacions de les obres i feien un taller didàctic programat per les guies de l'exposició.
El Departament de Dibuix del centre vol agrair a tothom que ha participat en l'organització d'aquesta activitat: a la Directiva del centre per permetre aquesta visita; als alumnes per la seua participació; als professors afectats en els seus horaris; als membres del Departament de Dibuix i, especialment, a tots els companys que han acompanyat els alumnes en la visita, com són: Marina Gómez, Rosana Torres, Silvia Soler, Laura Pons, Fran Albero i Toni Miñana, que acompanyaren els grups de 3r i 4t d'ESO; Robert Salamanqués i Pep Calero, amb els alumnes de 1r de Batxillerat. Amb els alumnes de 1r d'ESO anaren Mar Hernández, Cristina Sabater, Cati Moral, Silvia Roig i Rubén Gracia. Als alumnes de 2n d'ESO els acompanyaren Pilar Asensio, Mónica Moscardó i Mar Hernández. Finalment, també cal ser agraït amb els membres del Departament de Dibuix, que baixàrem amb els alumnes en diverses ocasions.
Gràcies a tots.
Departament de Dibuix de l'IES L'Estació

dilluns, 18 de febrer del 2019

L'alumnat d'Administració i Finances assisteix a la conferència de César Bona, finalista del Global Teacher Prize

César Bona, mestre saragossà que va quedar finalista en els 'Nobel de l'Educació', va visitar la setmana passada Ontinyent per obrir la programació d'activitats incloses en la nova edició de l'Escola de Famílies, que organitza anualment l'Ajuntament ontinyentí i que oferirà fins al proper mes de maig tota una sèrie de tallers, xerrades o encontres.  
El conegut professor, autor de llibres com La nova educació, Les escoles que canvien el món o L'emoció d'aprendre, va oferir una conferència al Teatre Echegaray a la qual assistiren els alumnes de 1r del CFGS d'Administració i Finances, acompanyats per la professora Amparo Asensio, que els imparteix el mòdul de Comunicació i atenció al client.
Bona, la intervenció del qual va causar molta expectació, remarcà la importància d'una educació integral que involucre les famílies i tota la societat. A més, va defendre la necessitat de modificar els mètodes d'ensenyament a fi d'escoltar més els estudiants. El respecte a la diversitat i la formació d'alumnes proactius també foren arguments del seu discurs. 

dijous, 14 de febrer del 2019

L’alumnat de 2n ESO, amb l'escriptora Gemma Pasqual

Crònica del Departament de Valencià
L'alumnat de Segon d'ESO va participar dimecres, dia 6 de febrer de 2019, en la primera sessió del cicle “Trobada amb Escriptors de la Biblioteca Valenciana”, celebrada al Monestir de Sant Miquel dels Reis, i que va tenir com a protagonista l'autora Gemma Pasqual i Escrivà.
La jornada començà, com és habitual, amb una visita guiada al monestir de Sant Miquel dels Reis de València, seu de la institució Biblioteca Valenciana i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Conegut com “l'Escorial Valencià”, és un edifici emblemàtic de l'arquitectura del Renaixement, habilitat posteriorment (segle XIX) com a presó, i que ara recull el major fons bibliogràfic valencià a partir de les donacions del prohom don Nicolau-Primitiu Gómez Serrano.
Posteriorment, s'inicià la trobada amb l'escriptora Gemma Pasqual, la qual va realitzar una entrada de “mega estrella” en el recinte de l'antiga església, i que va posar-se de seguida en la butxaca el nombrós grup d'alumnat assistent de diferents centres. L'acte fou obert per la directora general de Cultura y Patrimoni, Carmen Amoraga, qui va destacar la gran repercussió que suscita aquesta trobada, ja que s'espera que s'hi superen els 3000 assistents. Posteriorment, el professor del nostre centre, Josep Calero Martí, va presentar l'autora, tot oferint una interessant ressenya al voltant de les seues obres més destacades.
Gemma Pasqual és una coneguda autora de literatura infantil i juvenil, amb títols reconeguts com són: ‘Marina’, ‘Et recorde, Amanda’, ‘L'últim vaixell’, ‘Quan deixàvem de ser infants, Vicent Andrés Estellés des del fons de la memòria’, ‘Llàgrimes sobre Bagdad’, ‘Barça ou barzakh!’, etc, i també, és clar, de ‘Xènia, tens un WhatsApp’, llibre que ha llegit el nostre alumnat i que hi ha obtingut un notable èxit.
La Trobada amb Escriptors és una activitat que realitza la Biblioteca Valenciana per incentivar els hàbits lectors dins del Pla valencià de foment del llibre i de la lectura de la Generalitat Valenciana.

dilluns, 11 de febrer del 2019

L'IES L'Estació participa en les III Olimpíades de l'Ocupabilitat

Cinc alumnes de primer de Comerç Internacional van participar el passat 5 de febrer en la tercera edició de les Olimpíades de l'Ocupabilitat, una iniciativa organitzada per l'institut Jaume I que va donar l'oportunitat de competir sanament i de treballar aspectes aplicables al món laboral, com per exemple els innovadors mètodes de recerca de treball, les múltiples ferramentes d'habilitats socials o el networking, una de les tècniques de màrqueting més efectives per a establir una xarxa de contactes amb empreses.
La dinàmica de treball de les olimpíades fou eminentment pràctica, ja que els alumnes participants, que pertanyien a cinc instituts diferents, interactuaren en diversos tallers innovadors presentats per reconeguts professionals de la formació i l'orientació laboral. En total, es van crear cinc equips per a la competició constituïts per estudiants de tots els centres implicats, cosa que ha possibilitat un interessant intercanvi d'idees i coneixements entre joves de diferents perfils professionals.
Segons ens informa el nostre company Javier Nadal, mentre que el primer taller, a càrrec d'Antonio Guirau, presentà les ferramentes bàsiques del treball en equip, el segon, conduït per Manel Hermoso, oferí una activitat dinàmica de networking per a buscar contactes reals en empreses de la Unió Europea. El tercer i últim taller, explicat per Lola Mora, va resultar molt il·lustratiu i dinàmic: una prova kahoot sobre com abordar una entrevista de treball.
La competició va concloure amb dos dels nostres alumnes entre els membres de l'equip guanyador, que va rebre un reconeixement i un premi per la seua eficiència en la resolució de les proves. La resta de participants també obtingué un obsequi per la seua intervenció.
La jornada, oberta al públic, va ser presenciada per altres professors i alumnes, pels mitjans de comunicació i per alguns representants de l'Ajuntament. A més de L'Estació i el Jaume I, els altres instituts que participaren en les olimpíades foren l'IES El Palmeral, d'Oriola, el CIPFP La Costera, de Xàtiva, i l'IES Professor Manuel Broseta, de Banyeres. 

dijous, 7 de febrer del 2019

L'observació de la natura possibilita a l'alumnat de Plàstica la construcció de diversos polígons regulars

Alumnat de 3r ESO B
Procés de creació
Els joves de 3r d'ESO de l'IES L'Estació, sota la supervisió de Cristina Garrido, professora d'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, han construït aquest trimestre diversos polígons regulars que han col·locat com a decoració en una de les parets de l'aula. L'activitat, integrada dins del bloc de continguts dedicat a la geometria plana, ha permés als estudiants conéixer algunes nocions relacionades amb el concepte de lloc geomètric: les paral·leles i les perpendiculars, la mediatriu, la bisectriu, el teorema de Thales...
"En un primer moment, els alumnes aprengueren a construir polígons regulars sobre el paper", ens explica Cristina, "tot i que després havien de treballar sobre la fusta el polígon elegit (pentàgon, heptàgon, decàgon...) i superposar amb la llana la estrella o les estrelles pròpies de cada figura".
Però l'activitat ha anat més enllà, ja que gràcies a aquest treball han pogut comprovar com la geometria, una rama de les matemàtiques, està present de forma oculta no sols en l'art, sinó també en la natura: en la estructura hexagonal d'una molècula d'aigua en congelar-se, en la cristal·lització d'alguns minerals com ara l'aragonita o en la configuració de les bresques que construeixen alguns himenòpters.
Sens dubte, tot un projecte vivencial que ha possibilitat treballar amb materials i recursos propers a l'alumnat. 


3r ESO A
Rematant la feina
Un floc de neu
Una bresca
El resultat final
Aragonita

dilluns, 4 de febrer del 2019

L'IES L'Estació i el CEIP Lluís Vives commemoren el Dia Escolar de la No Violència i la Pau

El passat dimecres 30 de gener els xics i xiques de 1r d'ESO de l'IES L'Estació es van convertir en els absoluts protagonistes d'una efemèride que commemorem any rere any: el DENIP, el Dia Escolar de la No Violència i de la Pau, una jornada que els nostres estudiants més joves compartiren amb l'alumnat del CEIP Lluís Vives, que un any més ha reclamat un món exempt de qualsevol tipus de violència.
Diverses foren les activitats programades durant el matí i executades als patis del col·legi de primària. Entre les més significatives destaquem dues: la creació d'un mural colorista elaborat amb les empremtes de les mans dels escolars —símbol de la diversitat— i la interpretació de la cançó Te'n podria dir mil, una melodia que és fruit d'un projecte educatiu de l'IES Càrcer, que amb aquesta lletra volia donar visibilitat al treball de les dones en tots els àmbits de la societat.
La jornada es va completar amb altres activitats lúdiques i esportives com ara un minicampionat de cementeri o la realització de balls espontanis.
Cada 30 de gener —i, evidentment, la resta de l'any— els centres educatius s'erigeixen en protectors de la pau i l'harmonia entre persones de diversa procedència i maneres de pensar. Un 30 de gener de 1948, Mahatma Gandhi, líder pacifista que va promoure la cultura de la no violència, fou assassinat pel simple fet de defensar aquestes idees. Des d'aleshores la seua figura, immortal, ha sigut reconeguda mundialment.