dimecres, 8 de març del 2017

Dia Internacional de la Dona: cap a la igualtat i el final del terrorisme domèstic

La violència masclista: una constant  en la història

Per Alfred Bernabeu, cronista
Resultat d'imatges de violencia machista
El maltractament de les dones -exercit en el si familiar- ha sigut una constant al llarg de la història. De manera més o menys oculta, aquesta violència ha transcendit l’àmbit familiar quan la víctima ha patit danys corporals o, pitjor, la mort a mans de la seua parella. Per desgràcia, casos d’aquesta naturalesa els podem trobar en totes les èpoques. Telenotícies i mitjans de comunicació continuen omplint les pàgines amb aquests successos.
Un antic manuscrit en el XIX proporciona detalls esgarrifadors del brutal atac a una dona. El 25 d’abril de 1851, un llaurador resident al carrer de Teixidors “se calentó tanto la cabeza que, medio loco degolló a su pobre mujer joven con una podadora”. L’anònim dietari en certa manera “disculpava” l’alienació del marit de la jove parella que sols portava dos mesos de casament adduint que un parent -carreter d’ofici- havia estat empresonat per haver atropellat un xiquet i no podia pagar-li el deute ocasionat per la venda de diversos cafissos de blat.
Afortunadament, la novençana no va morir perquè la ferida “no tocó ninguna vena por haberse defendido mucho ... por haber podido hechar el cerrojo de la puerta”. La jove es va poder recuperar de les ferides. L’agressor intentà suïcidar-se amb la ingestió de “caboticas de fósforos y suerte que le pudieron sacar la mayor parte y de esto estuvo con mucho cuidado en la cárcel”. Va ser encausat. En el judici “no contestó a nada, pasó por loco y le mandaron al hospital de Valencia”.
Resultat d'imatges de violencia machistaAltre cas luctuós —relacionat probablement amb violència de gènere o amb l’alienació mental de la víctima— va succeir el 21 de novembre de 1812 en el carrer Trinquet de Barberà número 11 (actual Arquebisbe Segrià). Per cert, cal anotar que en aquells dies les tropes napoleòniques ocupaven militarment Ontinyent i la soldadesca havia causat certs desordres. Desconeixem els motius exactes que van motivar el suïcidi d’una jove de família noble, però el que sí sabem és que van trobar a la filla de l’Administrador de les rendes reial (un càrrec amb similars atribucions del batle d’època foral) Doña Mariquita Soto “ahorcada en el cordel de habrir la puerta”.
En l’any 2016 van morir, a mans de les seues parelles, 55 dones, set d’elles a la Comunitat Valenciana. Enguany i fins el 22 de febrer eren 15 les víctimes de la violència masclista. La pitjor xifra des de 2009! Una lacra horrible! Malgrat l’aplicació de mesures judicials, les dones continuen sent l’esglaó més feble de la nostra societat. Certament, existeix la voluntat política i ciutadana d’eradicar aquesta violència. En aquest sentit, el govern valencià ha implementat en el currículum educatiu actuacions dirigides a la prevenció de la violència contra les dones mitjançant l’aprenentatge de mètodes no violents per a la resolució de conflictes i de models de convivència. Caldrà observar si les noves generacions modifiquen certs comportaments masclistes. L’eliminació de prejudicis en funció del sexe construïts per patrons socioculturals obsolets requereix el seu temps. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada