dilluns, 27 de maig del 2024

La importància del treball pràctic en els Cicles Formatius (El taller del CFGM SMX)

Informa Ferran Mas

Els Cicles Formatius de Grau Mitjà ofereixen una via educativa essencial per a molts estudiants que busquen una formació pràctica i directa en diferents àmbits professionals. Un dels elements més destacats d'aquests programes és el treball pràctic en el taller. Aquest aspecte és particularment rellevant en el CFGM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, on la capacitat de treballar amb equipaments reals i en situacions pròximes a la realitat laboral és fonamental.

Durant el curs 2022-2023, al nostre antic centre, vam iniciar una metodologia més activa, centrant-nos en el taller d'informàtica i aproximant l'alumnat a la visió d'empresa. No obstant això, l'espai de taller era molt reduït, la qual cosa dificultava la realització de tasques pràctiques per part de tot l'alumnat alhora. Per a solucionar-ho, es va proposar desdoblar el grup durant el tercer trimestre i adequar l'equipament i el taller per a permetre la realització simultània de pràctiques tant a l'aula com al taller. La Conselleria ens va donar el vistiplau per a aquest Projecte d'Investigació i Innovació Educativa i vàrem encetar aquest procés d'experimentació durant dos cursos.

En el curs actual, ens hem traslladat a aules prefabricades mentre es construeix el nou centre. Ara disposem d'un taller molt més ampli que el que teníem anteriorment, la qual cosa permet realitzar moltes més activitats pràctiques. Tot i així, aquest nou espai encara no té les dimensions necessàries per a treballar amb tot el grup de 24 alumnes alhora. Per això, aquest curs hem continuat dedicant esforços i implicació del professorat, especialment en el grup de 1r del CFGM SMX, coordinant temps per a preparar noves pràctiques, adquirir materials, fer proves i adequar el taller.

Aquest gran esforç és recompensat quan veiem que l'alumnat s'enganxa al treball i gaudeix realitzant aquests projectes. A més, un cicle formatiu ha de centrar-se en les parts pràctiques perquè els professionals que formem siguin capaços d'afrontar treballs tècnics i reals, i adquireixin les habilitats necessàries per a això. Un tècnic informàtic no pot rebre només una formació teòrica basada en màquines virtuals i simulacions. Com es diu popularment, "s'aprèn a fer una paret fent una paret".

Com a coordinador del projecte i convençut que la Formació Professional passa per aprendre "fent", puc afirmar que veure com els nostres alumnes adquireixen competències pràctiques amb il·lusió és una gran satisfacció. El nostre objectiu és continuar millorant i oferint una educació de qualitat que prepare els futurs tècnics informàtics per als reptes del món laboral.

divendres, 24 de maig del 2024

L’alumnat de 2n de Batxillerat celebra la seua graduació

Acaba una etapa, comença tota una aventura

Fotos: Ximo Epifanio

Un any més, les emocions han aconseguit ser les protagonistes de la cerimònia de graduació que l’IES L’Estació va celebrar divendres passat per al seu alumnat de 2n de Batxillerat. En aquesta ocasió, el Teatre Echegaray va ser l’escenari escollit per a albergar els familiars i el professorat del centre que enguany imparteix aquest nivell educatiu. 

L’acomiadament dels joves va vindre de la mà de la conductora de la gala, la subdirectora de l’institut Imma Cambra, que va estar acompanyada sobre l’escenari per diverses figures. Els primers que van prendre la paraula foren els diversos representants de les tres classes, que comentaren entre bromes i rialles algunes de les anècdotes més especials viscudes amb companys o professors durant el curs.

La celebració es va completar amb el lliurament dels diplomes i amb els discursos protocol·laris de la cap d’estudis, Cati Moral, i el director, Fran Albero, responsable d’una al·locució contundent i reivindicativa amb clares referències als actuals conflictes bèl·lics i al menyspreu del valencià per part de l’actual Conselleria d’Educació. «Prengueu la determinació de créixer i de fer canviar el món, perquè aquest aprenentatge vos acompanyarà per sempre», va aconsellar els graduats en algun punt del seu discurs.

Tots els presents també pogueren gaudir d’alguns moments musicals (gràcies a l’excel·lent interpretació de dos joves talentosos del Batxillerat d’aquesta nova modalitat) i dels muntatges audiovisuals que resumien tots els instants compartits dins i fora de l’aula. 

La festa es va traslladar als exteriors de la plaça Sant Domingo, on es va servir un aperitiu abans de dirigir-se cap a la finca La Clariana per a compartir un bon sopar i ballar fins a les tantes de la matinada.

¡Enhorabona a tots i totes! Perquè ara finalitza una etapa, però comença tota una aventura.

dimarts, 21 de maig del 2024

Marc Gisbert, cap a la fase autonòmica de les Olimpíades Matemàtiques

L’estudiant de l’IES L’Estació Marc Gisbert Terol, que porta diverses setmanes competint en les Olimpíades Matemàtiques de la societat Al-Khwarizmi, ha superat enguany la fase provincial de la competició, el que significa que podrà concursar els pròxims 25 i 26 de maig a Benassal (Castelló) en la fase autonòmica. 

Marc, la seua família i, com no, el Departament de Matemàtiques al complet estan molt il·lusionats amb la notícia. I no és per a menys, ja que tan sols 8 participants de cada província són els que han passat a la fase autonòmica. Ara queden uns dies per a poder preparar eficientment la prova amb tot el material que la professora Ana Penadés li ha facilitat.

Però aquesta no és l’única informació protagonitzada per Marc; el jove s’ha classificat el quart en l’última edició de la Prova Cangur, que acaba de finalitzar. L’any passat ja va quedar el sisé en aquest certamen matemàtic, si bé enguany ha anat més enllà. Enhorabona!

Junt amb Marc, també tenim quatre alumnes més, de 1r de l’ESO fins a 2n de Batxillerat, dins del 5% dels millors resultats de la Prova Cangur. Tots ells podran recollir del seu merescut guardó el proper 22 de maig a la Universitat Jaume I.

divendres, 17 de maig del 2024

Dos professors de l’IES L’Estació viatgen a Malta amb els programes Erasmus +

Ferran (esquerra de la foto)
i Pepe (costat dret)

La República de Malta ha sigut un dels últims països que han visitat dos professors de l’IES L’Estació, un viatge emmarcat dins de les mobilitats que permeten els programes Erasmus +. Ferran Mas i Pepe Vidal, docents del Departament d’Informàtica, es van traslladar temporalment a aquesta illa, ubicada al sud d’Itàlia, per a observar la rutina laboral de diferents empreses relacionades amb les tecnologies de la informació. Aquesta pràctica, denominada job shadowing, els va permetre conviure durant uns dies amb altres professionals del sector i entendre millor la mecànica de certs treballs vinculats amb el món de la informàtica.

Ferran i Pepe aprofitaren la mobilitat per a visitar aquelles empreses que havien acollit alguns joves de 2n del CFGM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, els quals estaven realitzant allí la Formació en Centres de Treball, les FCTs. En concret, els dos professors estigueren en DataX (servei de reparació d'ordinadors), Scan (Servei tècnic oficial de Xiaomi, ASUS i MSI en Malta), Aspire Global (que crea plataformes per a cases d'apostes online, casinos, etc.) i AX Odycy (cadena hotelera on observaren la seua infraestructura TIC).

L’experiència compartida ha sigut del tot positiva, ja que han pogut descobrir una nova perspectiva sobre la integració de les tecnologies emergents en l’entorn laboral. «Encoratgem fervorosament altres professors i estudiants a explorar les oportunitats de mobilitat Erasmus, una experiència única per a ampliar les nostres competències professionals i enriquir el nostre entorn educatiu», conclouen Ferran i Pepe.

dimecres, 15 de maig del 2024

L’alumnat de 1r d’ESO representa ‘L’escriba just’

L’alumnat de l’Àmbit Sociolingüístic de 1r d’ESO ha representat aquest curs l’obra teatral L’escriba just, escrita pel nostre company i professor d’Història Christian Calatayud.

Els joves actors, que també planificaren l’escenografia i el vestuari, realitzaren quatre sessions adreçades als estudiants de tots els grups de 2n, que gaudiren encantats de l’espectacle.

Aquesta funció, que va tindre lloc al gimnàs de l’aulari prefabricat, forma part del projecte sobre Egipte que els escolars han estat treballant durant les últimes setmanes.

dilluns, 13 de maig del 2024

Celebració del Día d’Europa

L’alumnat dels Cicles Formatius de l’IES L’Estació va celebrar el passat 9 de maig el Dia d’Europa amb un Erasmus gastronòmic. En aquesta ocasió, els països escollits han sigut Espanya, França, Itàlia i Dinamarca.

Els estudiants pogueren degustar durant l’esdeveniment menjars típics d’aquests països, com ara l’orxata, la panna cotta, els crepes i les galetes de mantega, i respongueren a un breu qüestionari sobre cultura general de cada estat.

En fi, una jornada europea cultural molt saborosa.

Cada 9 de maig se celebra la pau i la unitat en el Dia d’Europa. Aquesta data marca l’aniversari de la coneguda com a Declaració de Schuman, polític francés que va exposar l’any 1950 la seua idea d’una nova forma de cooperació política a Europa. La proposta de Schuman es considera l’inici del que hui és la Unió Europea.

dimecres, 8 de maig del 2024

Participació en el I Torneig d’escacs d’Albaida

L’IES L’Estació ha participat enguany en el I Torneig d’escacs intercentres, organitzat per l’IES Josep Segrelles d’Albaida amb la col·laboració del club d’escacs de la localitat. Un total de quinze escolars de 1r d’ESO concursaren en dos equips que, desafortunadament, no van poder aconseguir cap premi, tot i que van recollir un diploma de participació. De tota manera, aquesta activitat extraescolar es va convertir en una experiència molt enriquidora per a l’alumnat, que va poder gaudir d’una vertadera jornada de convivència amb estudiants d’altres instituts.

El primer premi va anar a parar als escolars de l’IES Josep Segrelles, mentre que el segon i tercer premi els van arreplegar, respectivament, els joves de l’IES Arabista Ribera (Carcaixent) i els participants de l’IES Vermellar (l’Olleria).

Confiem en la convocatòria de l’any que ve.

dilluns, 6 de maig del 2024

Crítica teatral del 'Quixot', de Bambalina Teatre

Text, Irene Cambra Picado (1r BAT-E)

Fotografia, Bambalina

El pasado 25 de marzo tuvo lugar en la Sala Gomis la representación de la obra maestra de la compañía Bambalina Teatre, “Quijote”. Una obra dirigida por Carles Alfaro que ha recorrido, durante más de treinta años, más de medio mundo mostrando la historia de este caballero andante.

Esta función destacó por su simpleza en el montaje y por la falta de lenguaje durante toda la hora que abarcó la obra. Lo que me sorprendió fue que con simples gestos, onomatopeyas y movimientos los actores supieron trasmitir a la perfección la historia y las emociones por las que Don Quijote y Sancho Panza atravesaban en cada instante.

Además, el decorado era muy simple, compuesto por una mesa rectangular negra y un fondo de color oscuro iluminado únicamente con nueve velas a cada lado de la mesa, creando así un ambiente más íntimo que te hacía conectar de una forma especial con los personajes y vivir sus aventuras de forma más cercana. La puesta en escena me pareció magnífica; con unos cuantos libros, humo y algún que otro objeto sabías a ciencia cierta en qué paisaje o lugar se encontraban los personajes, y eso fue algo que me fascinó.

Aunque el hecho de que las marionetas interactuaran con los propios actores y que estos hicieran de personajes secundarios me pareció muy original, sí que es verdad que en el transcurso de la obra a veces estas pequeñas interacciones me hacían dudar si el actor estaba solamente dando vida a la marioneta y esta interactuaba con él, o verdaderamente el actor hacía de otro personaje que aparecía en la historia.

Principalmente, la obra cuenta las aventuras de estos dos amigos, pero los actores consiguieron mediante gestos faciales no muy comunes, expresiones indescifrables y tonos de voz cómicos, sacarme en más de una ocasión una sonrisa en la cara, y es que esta obra te hace sentir muchas emociones en los sesenta minutos que dura.

Para finalizar me gustaría destacar que, a pesar de saber que esta representación había tenido mucho éxito, no iba con grandes expectativas, pero al acabar y oír todos los aplausos del público, tuve la sensación de que estos eran bien merecidos, ya que me había adentrado tanto en la historia que no me había dado cuenta de que esta se había terminado.

divendres, 3 de maig del 2024

Les rondalles valencianes a l’Alguer

Informa Departament de Valencià

Dotze alumnes de 1r de l’ESO de l’IES L’Estació d’Ontinyent visitaran l’Alguer els dies del 2 al 6 de maig en el marc d’un projecte Erasmus +. Es tracta de la proposta “COR-E: cançons, oralitat i rondalles”, que vol posar en circulació entre els més joves el nostre patrimoni cultural comú i teixir llaços d’amistat i convivència en la llengua compartida. Laura Barberà i Oreto Doménech són les professores que els acompanyen amb l’ànim de fer un Erasmus que, més enllà de convergir en la uniformitat de l’anglés, puga posar en valor els parlars catalans arreu d’aquesta Europa nostra, mediterrània, diversa i plurilingüe.

L'alumnat seleccionat ha estat preparant propostes creatives i entretingudes per donar a conéixer al poble de l’Alguer les nostres rondalles valencianes. Amb l’inestimable suport de l’Ofici de l’Alguer en la persona de Gustau Navarro i amb la generositat d’associacions i persones activistes de la cultura i docents, l’alumnat d’Ontinyent gaudirà d’un programa de visita ben interessant i atapeït.

Les professores Luigina Canu i Simonetta Rosel·la de l’Istituto Comprensivo n. 2 Maria Carta han preparat amb el seu alumnat, també adolescent, un primer dia de convivència acadèmica i cultural que inclourà, amb les variants valenciana i algueresa, rondalles i llegendes, història i patrimoni. Després d’un dinar de coneixença i una ruta cultural per l’Alguer vella, en la mateixa jornada del dia 2, el Síndic de l’Alguer, Mario Conoci, rebrà oficialment l’alumnat i les professores d’ambdues escoles.

A l’endemà, el divendres 3 de maig, hi haurà la possibilitat d’escoltar els nostres contes tradicionals valencians en un recital públic per al poble de l’Alguer que tindrà lloc a les 17h a la Sala Sari. Les docents alguereses Carla Valentino i Carmelita Zedda també contaran rondalles alguereses, atresorades en la memòria familiar i inèdites. Qui sap si hi haurà algun conte compartit des de generacions ençà?

El diumenge dia 5 de maig a les 18h a la Sala de conferències de Sant Francesc hi haurà també contacontes de rondalles pels xiquets i xiquetes de València, dins de les celebracions de Sant Joan de la Porta Llatina que organitzen Mauro Mulas, delegat de la Plataforma per la Llengua, i Giuseppe Tilloca de l’Obra Cultural de l’Alguer. Després de la conferència temàtica de la mestra valenciana Oreto Domènech Masià, El cosmos femení a les rondalles valencianes, es contaran els contes valencians i, tot seguit, hi haurà la lectura de rondalles alguereses a càrrec de l'Escola d’Alguerés-Centre Cultural Antoni Nughes. Tancarà l’acte l’Àngel Maresca, que ens presentarà una rondalla cantada.

Amb aquest viatge, celebrem, doncs, amb la ciutat de l’Alguer, la festa del patrimoni oral català com són els contes tradicionals en els nostres parlars i en la veu dels més joves.