dilluns, 23 de desembre del 2019

NADAL DEL 2019

L'IES L'Estació celebra el Nadal amb una jornada lúdica que posa punt final al primer trimestre
Fotos, Toni Ferrero Belda
Entrega dels guardons de El Justícia, als quals també
va assistir el nostre company jubilat Alfred Bernabeu
Les inclemències meteorològiques del passat divendres 20 de desembre, últim dia de classe, no han pogut deslluir un matí que ha omplit les aules i els corredors de l'institut de bullici i d'intensos sentiments de satisfacció. A pesar que el fort vent va obligar la directiva a suspendre, per precaució, les competicions esportives, la resta d'activitats programades al bar, al gimnàs i a altres zones interiors no patiren cap modificació i contribuïren, com és habitual, a incrementar l'animació de l'ultima jornada lectiva abans del parèntesi nadalenc.
Paco Gimeno guia els seus alumnes
A les dotze i quart en punt, després dels tallers que es van organitzar al llarg del matí, el saló d'actes de l'IES L'Estació va obrir de bat a bat les seues portes per a acollir tota la comunitat educativa, que va poder disfrutar, primer de tot, d'un extraordinari concert de trombó i saxo executat pels estudiants del nostre centre que també es formen al conservatori. Els joves músics, conduïts pels professors Paco Gimeno i Aroa López, interpretaren diverses peces, entre les quals hem de destacar el tema de Europe The Final Countdown o un popurri de les més conegudes nadales.
Vicent Belda, amb Joan Sanchis,
Alfred Bernabeu i Óscar Borrell
Finalitzat el concert, Pere Vañó, el nostre director, actuà de nou com a presentador en l'entrega de premis. El primer guardó que es va lliurar fou per a Àngel Cano Muñoz, guanyador de la nova edició del concurs fotogràfic «Passeig literari per la Vila», un certamen patrocinat per la Regidoria de Patrimoni i organitzat anualment pel Departament de Valencià amb el qual es pretén immortalitzar els racons més bells d'aquest barri declarat Bé d'interés cultural. Els encarregats de reconéixer els guardonats d'enguany foren el regidor d'Educació, Óscar Borrell, i un representant de la Regidoria de Patrimoni, Joan Sanchis, que va recordar amb nostàlgia el seu pas com a estudiant pel nostre institut i va apel·lar els ciutadans perquè saberen valorar Ontinyent, "un poble ple d'història que és l'enveja d'altres localitats", assegurà amb fermesa Sanchis.

Guardonats en el Concurs de pastissos
Sobre l'escenari del saló d'actes també vam poder presenciar el lliurament d'altres premis que són habituals a l'IES L'Estació. Per un costat, el professor Ximo Epifanio, vestit amb la seua indumentària nadalenca habitual, va recompensar els tres estudiants autors de les millors postals de Nadal: Mireia Campos (Batxillerat), Gemma Francés (segon cicle) i Nuria Cañete (primer cicle). Per l'altre, l'AMPA, promotora del Concurs de pastissos, lluirà tres xecs regal per a les tres elaboracions culinàries guanyadores d'aquest certamen: la de Mercé Martí i Arnau Rubio (primer premi), la de Mireia Campos (segon premi) i la de Jordi Aleixandre (tercer premi).
Laura, Cristina i Vanesa, en el Mercat solidari
L'altra gran protagonista de la jornada va ser la solidaritat de tots aquells que, d'una manera o d'altra, s'han bolcat en el III Mercat solidari, gràcies al qual hem pogut recaptar quasi 300 euros que aniran destinats al Projecte Trèvol, una estructura de suport formada per diversos professionals que actuen com a intermediaris entre les persones que presenten alguna discapacitat i la societat.
El matí es complementà amb el popular i massiu Just Dance, que ha possibilitat als estudiants i també al professorat imitar les coloristes coreografies que ofereix aquest videojoc musical. Les altres activitats que es van realitzar al llarg de la jornada foren els múltiples tallers de caràcter formatiu: les manualitats del professor de Biologia Salvador Argente, la impressió en 3D, el llenguatge de programació Scratch, la competició d'escacs, l'entrenament Crossfit...
Com sempre, des de L'Andana us desitgem un bon Nadal.

divendres, 20 de desembre del 2019

Una felicitació molt especial i un arbre nadalenc amb fruites «reciclades»

Hui, última jornada lectiva del trimestre, abans de les esperades vacances, hem rebut una postal molt especial dels estudiants de Cultura científica de 4t d'ESO, que junt amb el seu professor, Salva Argente, han volgut felicitar-nos el Nadal d'aquesta manera tan saludable i sostenible.
Conscients dels excessos alimentaris d'aquests dies i de la necessitat de cuidar el medi ambient, els joves han dissenyat un original arbre nadalenc amb paper reciclat, que després han transformat en figures decoratives amb la forma d'una fruita o verdura. L'estructura exterior de l'arbre ha pogut ser construïda amb canyes que han sigut unides amb un fil més ecològic, evitant sempre el plàstic que tant degrada el nostre medi ambient. A més, la diversitat de colors s'ha aconseguit amb témperes, un tipus de pintura que no conté productes massa nocius per a l'entorn.
Sens dubte, una activitat amb la qual han demostrat la seua implicació tant amb el medi com amb la salut. 

dijous, 19 de desembre del 2019

Un microrelat fantàstic (en tots els sentits), escrit per Rafael Ribera Borrell, alumne de 1r de Batxillerat B

El último hombre sobre la Tierra está sentado a solas en una habitación. De repente, llaman a la puerta.
Enfrascado como está en la tarea de preparar su dogal de verdugo, no repara en los tres golpes rítmicos, hasta que se repiten con mayor insistencia.
—¡Va! ¡Ya va! —grita—. No eres nadie, pues nadie queda vivo salvo yo, postulante a ahorcado… Si es que consigo acabar este maldito nudo corredizo...
Suda copiosamente a pesar del frío. Su aliento forma una densa nube de vapor alrededor de su cara. Fuera, la ventisca y la nieve pugnan por entrar en la habitación, a través de las ventanas desvencijadas.
—Ya casi está —murmura para sí. Sus manos, dos garras ensangrentadas sin uñas, se afanan en acabar el lazo.
Con una sonrisa de satisfacción, lo alza frente a sus ojos y, tras darle un sonoro beso, se lo coloca alrededor del cuello.
En el suelo, a sus pies, cientos y cientos de nudos de ahorcado, todos ellos ennegrecidos por la sangre que emana de sus muñones.
Había pasado los últimos tiempos (¿días, semanas, meses...?) confeccionando nudos, con la intención de dar con el nudo digno de ser su verdugo.
—¡Al fin! —empieza a dar saltitos de alegría con la soga al cuello y al palmear con sus manos se salpica la cara de sangre.
Tres golpes más en la puerta.
Con un suspiro infantil de fastidio, se saca la soga del cuello y la arroja al suelo y, arrastrando los pies, se dirige hasta la puerta.
—Si eres tú, mamá, no pienso cenar brócoli, ya te lo digo, lo que sea menos brócoli... ¡Lo odio taaaanto! —dice mientras pone los ojos en blanco.
Apoya la mano en el picaporte. Está tan caliente que se le queda pegada en él. Abre y le envuelven las llamas.
Un último pensamiento, una sonrisa… Se parece mucho al cálido abrazo de mamá.

dilluns, 16 de desembre del 2019

III edició del Mercadet solidari, el proper 20 de desembre

L'excel·lent acollida de les dues passades edicions del Mercadet nadalenc ha animat l'IES L'Estació a organitzar una nova cita solidària per a aquestes festes que ja s'aproximen. La iniciativa, coordinada pel Departament de FOL i altres professors dels cicles formatius, està oberta a tota la comunitat educativa, que podrà donar llibres, jocs o complements que després es posaran a la venda amb uns preus assequibles. Sens dubte, una oportunitat per a comprar algun detall a la família, als amics o, per què no, a tu mateix. Els diners recaptats en aquesta tercera edició es destinaran a l'associació El Trèvol d'Ontinyent, una agrupació que facilita la integració en tots els àmbits de la vida de les persones amb discapacitat.
L'IES L'Estació porta ja dos anys consecutius muntant aquest mercadet, una activitat que ha fet possible la recaptació de més de 600 euros per als xiquets d'aquelles famílies amb risc d'exclusió social, les quals es van poder beneficiar de tots els productes comprats (motxilles, material escolar, xandalls i sabatilles esportives).
La recollida d'objectes per al mercat del proper divendres es prolongarà fins al dimecres 18 de desembre. Així que si vols fer realitat aquest nou repte, acosta't a la biblioteca a l'hora de l'esplai i diposita la teua donació. El Projecte Trèvol agrairà l'altruisme manifestat amb una acció tan petita com aquesta. 

Mercadet celebrat el curs passat

dijous, 12 de desembre del 2019

José Antonio Pérez Castelló es jubila després de 37 anys a l'IES L'Estació

«Des dels huit anys, crec recordar,
ja volia ser mestre de llengua»
«Ser professor ha sigut tot un privilegi, no una professió»

Fotos, Toni Ferrero
Amb la veu tremolosa i visiblement emocionat, el professor de l'IES L'Estació José Antonio Pérez Castelló ha dit adeu a quasi quatre dècades en el món de la docència. La setmana passada, els seus companys de professió li rendien un merescut homenatge amb motiu de la seua jubilació. El professor de Llatí abandona les aules de manera definitiva i no sense pesar, ja que des de setembre del 83 ha impartit les seues classes entre aquestes parets. "L'institut", ens confessa José Antonio, "ha representat la meua llar laboral, el lloc on professionalment vaig nàixer i créixer, on he compartit vivències i experiències, alegries i penes, dificultats i diversions, amb tantes i tantes persones que han passat al llarg d'aquests 37 anys per ací".
Per aquest motiu, lluitant contra la seua timidesa i discreció, el nostre company, natural de Beneixama, ens ha concedit aquesta entrevista (cosa que li agraïm de tot cor), on repassa una dilatada trajectòria personal i professional.
Què destacaries de la teua infantesa?
Vaig nàixer en una família nombrosa formada per cinc germans i uns pares que tenien clar que els seus fills havien d'estudiar i preparar-se acadèmicament. Eren altres èpoques i l'estudi representava, encara, un mitjà de progrés social, però també un esforç econòmic familiar bestial. Per això, estic enormement agraït als meus pares pel seu sacrifici i, a més, a la societat d'aquell temps perquè em va considerar mereixedor, des dels meus nou anys, de rebre una ajuda econòmica anual per als estudis. Això representava una càrrega de responsabilitat major: no havia de defraudar les expectatives posades en mi, no sols dels meus pares, sinó a més de tota la societat.
«Potser em veuen més seriós del que soc, potser em
veuen més distant i soberg del que crec ser-ho»
Quins eren els teus referents des de ben menut?
No sols, com he dit, una bona família, sinó també uns bons mestres, des de l'escola a la universitat, que amb ofici, altruisme, interés i dedicació van ser capaços de transmetre els coneixements, els valors, l'esperit, la força i, en definitiva, l'humanisme per sobreviure. M'agradaria dir-los a tots que no els he oblidat, que els tinc presents i que em sent en profund deute amb ells. He procurat pagar-los el favor intentant usar-los de model i complint, com a professor, part del que ells em van ensenyar. Si ho he aconseguit, ja ho diran els meus alumnes.
Tot i que vas estudiar Filologia Hispànica a València, amb 23 anys aprovares les oposicions d'altra matèria.
Vaig aprovar a l'estiu de 1983 les oposicions de Llatí, que era l'assignatura que més m'agradava. La sort va fer que no trobara altre lloc més del meu gust ni més a prop de casa que l'institut d'Ontinyent, ara l'IES L'Estació. Des d'aleshores he treballat allí com a professor de Llatí, a excepció de dos cursos, 1984/85 i 1985/86, quan vaig ser enviat a Castelló de la Plana amb el primer destí definitiu.
Són molts anys com a professor a Ontinyent. Quina valoració fas?
Si haguera de dir alguna cosa que englobara el meu pas per ací, hauria de dir que no sols no em penedisc, sinó que, si poguera, ho tornaria a fer. Ontinyent i la seua gent han sigut com una benedicció per a mi; em sent honrat d'haver sigut acceptat per vosaltres, els ontinyentins, i d'haver-vos servit, si en alguna cosa he pogut ser útil. He arribat a conèixer companys i, particularment, alumnes extraordinaris en tots els aspectes, acadèmica i personalment, molt orgullós d'haver compartit uns moments de la seua vida. En eixos casos resulta un privilegi, no una professió, ser professor: conviure per uns instants amb persones dignes d'admiració per les seues qualitats humanes i més encara en el període en què estan conformant eixa personalitat. Quin orgull! Quina satisfacció!
«Soc un apassionat de les meues matèries
i no puc dir més que meravelles
»
Efectivament, quina satisfacció ser professor en un entorn únic, el nostre. No creus?
L'IES L'Estació és antic i potser no tinga les condicions ideals, però una institució és més important per les persones que la conformen que pel material o equipament de què disposa. No obstant això, tenim coses dignes d'envejar pels altres: la tranquil·litat i la calma de la nostra ubicació, prop de la natura, lluny del soroll i de la contaminació de la ciutat; els amplis espais per a l'esplai i les activitats a l'aire lliure; el predomini de l'extensió sobre l'altura de les instal·lacions, que les fan més accessibles; l'orientació cap al migdia, que permet un major estalvi energètic i dona major il·luminació i alegria. Evidentment, si es modernitzara en algunes infraestructures, milloraria encara més.
Podries valorar l'aprenentatge de la teua matèria?
La base i l'origen dels coneixements estan en el món grecollatí. Només uns exemples: el nom de les distintes matèries té el seu origen a Grècia i a Roma; les bases de quasi totes elles (objecte, mètode, parts, terminologia…) les va establir Aristòtil; la concepció moderna del ser humà i la seua relació amb la societat no han canviat gaire des de Sòcrates; els models ideals d'organització política encara són la Democràcia atenesa i la República romana... I què dir de la llengua? Sempre intente transmetre als alumnes que el Llatí està més viu que cap altre idioma: viu en el romanés, l'italià, el francés, el català, el castellà, el portugués... que no són més que distintes maneres d'expressar-se en llatí, però amb les deformacions naturals degudes al pas del temps.
«M'agrada afrontar reptes, superar problemes,
buscar conflictes per intentar resoldre'ls,
en definitiva, m'agrada viure
»
Com ha canviat l'educació en aquests quasi 40 anys?
L'autoritat i el respecte dels quals gaudia en altre temps el professor ja no els té hui en dia, com tampoc els tenen els pares ni altres autoritats socials (polítics i demés). Però és signe del temps, que sol oscil·lar en busca de l'aurea mediocritas, el terme mig, l'equilibri, tan difícil de mantenir. Ara, potser, siga una situació més difícil per al mestre, que ha de conviure amb eixe constant qüestionament per part de la societat, junt amb la rebel·lia natural de la joventut. Crec que en gran part ho hem provocat nosaltres amb el nostre comportament. Però en aquests assumptes cal anar amb peus de plom perquè la uniformitat o equiparació social sol xocar amb la necessària i imperiosa llibertat individual: la diversitat d'una societat oberta és més complexa de sostenir que la rigidesa de les societats reglamentades.
Quins plans tens a partir d'ara?
He de continuar la vida com fins ara, però omplint el buit dels matins de classe i les hores de dedicació a la faena actual. M'agrada molt llegir i aprendre noves coses; i hi ha molt per a aprendre, bé per lliure, de manera autodidacta, o bé per mig de cursets públics que tan abunden hui en dia. M'encanta la natura: treballar a l'horteta, caminar per la serra, córrer pels camins. També m'agrada xarrar amb els amics, compartir activitats esportives o acudir a espectacles culturals. No tinc caràcter per avorrir-me, perquè m'agrada l'activitat i, fins i tot, la faena. Tanmateix reconec que el canvi d'hàbits és brutal i potser em coste acostumar-me: paciència i temps, que ara serà del que més dispose.
Doncs a gaudir d'ell. Moltes gràcies, José Antonio.

dilluns, 9 de desembre del 2019

Visita a l'Institut Tecnològic del Tèxtil, AITEX

L'alumnat d'Administració i Finances i de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, acompanyat pels professors Amparo Asensio, Maria José Micó i Juan Ignacio Valdés, ha visitat a Alcoi l'Institut Tecnològic del Tèxtil, una associació privada d'investigació, assajos de caracterització i certificació d'articles i materials tèxtils amb aplicació a molts diversos sectors (hàbitat, moda i indumentària, salut i medicina, higiene i cosmètica, roba laboral, equips de protecció individual, esport i oci, transport públic, automoció, nàutica, aeronàutica, obra civil i construcció, superfícies esportives...).
Dos treballadors d'AITEX, Beatriz Domènech i Quico Sempere, tingueren l'amabilitat de guiar els nostres estudiants per totes les instal·lacions, realitzant demostracions en directe de com fan les proves per a certificar que els productes compleixen les normatives de seguretat, de qualitat i de medi ambient pertinents. "Algunes de les presentacions que més ens van agradar van ser la prova de balística per al sector militar o la prova d'una explosió accidental en un lloc de treball", comenta la nostra companya Amparo Asensio. "A més, vam disfrutar de tres tours en realitat virtual després d'estar in situ en els llocs dels tours".
Aquesta visita, que inspirarà els alumnes per a la realització dels projectes finals de cicle formatiu, els ha permés conéixer no sols el potencial del sector del tèxtil a la nostra comarca, sinó també les oportunitats de llocs de treball que s'esperen ofertar en els pròxims anys.

dimecres, 4 de desembre del 2019

Visita a l'exposició «Ontinyent, fets d'aigua» a la Casa de la Cultura

L'alumnat de 3r d'ESO de l'IES L'Estació ha visitat l'exposició multimèdia de temàtica local Ontinyent, fets d'aigua, una mostra formada per més de 2000 fotografies, vídeos interactius, documents històrics i elements patrimonials rescatats gràcies als treballs de restauració. Es tracta d'una exposició amb al qual es pretén posar de manifest la relació que la ciutat ha tingut amb l'aigua al llarg del temps. Sens dubte, "una oportunitat única per a descobrir l'impacte d'aquest element en l'evolució d'Ontinyent", ha comentat l'alcalde Jorge Rodríguez.
Durant el recorregut per la mostra, els estudiants de l'IES L'Estació, que van rebre com a detall una cantimplora, estigueren acompanyats per un tècnic de l'Ajuntament que els va explicar la història del sistema d'aigua potable del poble, les característiques de l'aigua a Ontinyent o els oficis relacionats amb aquest element. La visita també tingué una vessant pròxima a la sostenibilitat, ja que el guia va incidir en el problema de l'enorme quantitat de plàstic que genera l'aigua embotellada, un plàstic que tarda a degradar-se molts anys.
Ontinyent, fets d'aigua es podrà visitar a la Casa de la Cultura de la localitat fins al proper 4 de gener. 

dilluns, 2 de desembre del 2019

L'alumnat d'FP participa en unes jornades sobre la ciutat com a espai educatiu

L'alumnat de 1r i 2n dels cicles formatius d'SMX i DAW, junt amb el seu professorat, ha participat en unes jornades organitzades per l'Ajuntament d'Ontinyent amb motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. L'objectiu de l'encontre era donar a conéixer a la ciutadania els diferents aspectes de l'FP, que són crucials per a millorar l'atur dels joves i col·laborar significativament en el desenvolupament del teixit industrial de la zona. A més, es va parlar de la innovació educativa que s'està aplicant als centres per tal d'aconseguir que els estudiants aprenguen de forma col·laborativa i adquirisquen les destreses més adients per al seu futur laboral.
La jornada la va inaugurar el nostre company Juan Torres, que ja s'ha convertit en tot un referent per la seua aplicació de metodologies actives a l'aula. Torres, que enguany treballa com a assessor del CEFIRE d'Alcoi, va començar la seua intervenció amb una ponència sobre «Gamificació a l'FP», amb la qual va posar de manifest la necessitat de treballar de forma dinàmica, amb objectius comuns i millorant tant la inclusió de l'alumnat com el seu potencial.
Juan Torres, mestre jedi
com Obi-Wan Kenobi
També van participar en la taula rodona d'FP Enrique Minguet i Pepa Llorca, que van donar a conéixer les virtuts que comporta el desenvolupament de les pràctiques formatives que realitzen els joves com a complement, unes pràctiques que obrin la porta al món del treball. De fet, "hem augmentat significativament l'ocupabilitat a la nostra zona, millorant el teixit empresarial", comenta Yolanda Monerris.
Aquestes jornades, organitzades per la Generalitat i el Cefire amb la col·laboració del consistori ontinyentí,  han possibilitat un intercanvi d'informació per a construir un model de ciutat educadora.