dilluns, 29 de febrer del 2016

Treatre en francés "Un amour de Molère"


Avec le nom d' "Un amour de Molière", pour seconde année consécutive, le groupe "La Tourné Teatro" a été dans notre lycée pour nous proposer un spectacle en français intègre, joué pour des acteurs natifs ( de Paris.) Les élèves ont eu l'opportunité de pratiquer le français et aussi ils ont pu parler avec les acteurs.

La pièce, écrite pour cette occasion, a été très amusante. D'autres lycées sont venus ici pour jouir de la pièce de théâtre. Ce sont les lycées de Aielo de Malferit, Benilloba et La Pobla Llarga.

Cristina Sanz, Carla Tortosa i Sílvia Mompó.   





   

dijous, 25 de febrer del 2016

Conferència sobre l'ús responsable de les xarxes socials a l'IES l'Estació

Organitzat per l'IES l'Estació, Dimecres 24 de febrer, al Centre Cultural Caixa Ontinyent, va tenir lloc una oportuna i interessant conferència d'en Sergio Fernández,  sergent de la Guàrdia Civil, sobre l'ús responsable de les xarxes socials. 

El conferenciant va fer especial èmfasi en els delictes originats per un ús inadequat de les xarxes socials, ja que aquestes resulten un camp obert a suplantacions, enganys i altres usos delictius. El ponent va exposar exemples reals de delinqüència activa; és a dir, conscient; però també casos de delinqüència passiva, desenvolupada sense el coneixement ni el consentiment de l'usuari, el qual, en últim terme, n'és el responsable.

Seguint aquesta tònica, el Sergent Sergio Fernádez va aportar determinades recomanacions sobre com usar els perfils en les xarxes socials; com confeccionar-nos un perfil blanc, que no done determinada informació confidencial; i també  de com prendre precaucions respecte a l'ús que en puguen fer els nostres fills i filles d'aquestes xarxes interactives, avui dia tan comunes.

La xarrada va ser molt ben valorada pel nombrós públic assistent, tant per l'actualitat del tema com per l'exposició magistral del ponent. Sergio Fernández és el Sergent en Cap del Grup I de la USECIC (grup especial de la Guàrdia Civil) i és especialista en violència de gènere i en delictes telemàtics i l'ús irregular de les xarxes socials. 






dimecres, 17 de febrer del 2016

Second Round, últimes actuacions artístiques a l'IES l'Estació


Uns murals de grans dimensions i la realització d'una magna exposició pictòrica d'exalumnes són les darreres actuacions programades

L'alumnat de Tècniques d'Expressió Graficoplàstica i de Dibuix Artístic, de 1r i 2n de Batxillerat, ha presentat els murals realitzats a la façana oest del saló d'actes de l'IES l'Estació. La realització d'aquestes intervencions pictòriques de grans dimensions s'emmarca dins dels actes i actuacions de la iniciativa Second Round: art i lluita als instituts valencians’, que pretén donar visibilitat a tot allò relacionat amb les arts en el món educatiu, i que aglutina la Universitat de València i dotze instituts valencians que imparteixen el Batxillerat Artístic. 


Les imatges dels murals, dissenyades i realitzades per l'alumnat sota la direcció del professor Joan Cogollos, tenen una clara voluntat de conscienciació social. Hi destaquen la crítica al capitalisme, representat per diferents visions del codi de barres (com a resultat de l'evolució i com a gàbia i presó, que finalment serà destruïda); també la imatge de L'home de Vitrubi, paradigma del pensament humanista i que expressa el desig de superar l'actual crisi de valors; i especialment és present la interpretació de l'Uncle Sam, que ací personifica l'IES l'Estació, amb un eslògan adreçat al jovent: "Tu ets l'únic responsable del teu futur", que reclama el compromís de cadascú per canviar les coses.


El professor Joan Cogollos, destaca la dificultat tècnica del projecte, ja que s'ha hagut de treballar amb grues, i la dificultat de coordinar i realitzar aquesta gran obra sense haver d'interferir en les altres classes. Per altra banda, aquest mateix professor ens anuncia en primícia la propera exposició col·lectiva d'obres d'exalumnes de l'IES l'Estació i que s'inaugurarà el proper dia 15 d'abril en la seu del Centre Cultural Caixa Ontinyent: "Serà potser la més gran exposició en qualitat i quantitat que s'haja realitzat mai a la ciutat, ja que ja han manifestat la seua voluntat d'exposar més de quaranta exalumnes del Batxillerat Artístic d'aquest centre". L'exposició arreplegarà diferents activitats de caire artístic, com ara dansa, performance, música, pintura, il·lustració, graffiti, etc.
 Podeu gaudir de més imatges i vídeos al bloc SECOND ROUND, que manté l'alumnat de 4t ESO.



dijous, 11 de febrer del 2016

Visita a l'empresa Lurbel

Per Javier Nadal, professor.
El dia dos de febrer, l'alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de primer i segon de Comerç Internacional va visitar les instal·lacions  de la empresa Lurbel.
L’empresa és pionera en molts aspectes, tal com productes i projectes únics e innovadors en articles tècnics de roba esportiva  i per activitats d’esport extrem.

Miguel Lurbe, fundador i promotor de marca, ens va fer una presentació en la sala de mostres, on ens explicà els orígens de la empresa, els detalls tècnics dels productes, la innovació desenvolupada, les estratègies de distribució i venda, promoció de la marca, i especialment els esdeveniments promocionals de caràcter internacional de ‘Desafio Lurbel’. També ens va fer un exhaustiu recorregut per tota les instal·lacions des de magatzems logístics y de matèries, zona de maquines, àrea de qualitat i acabats, disseny i el showroom dels productes. La visita va ser molt il·lustrativa i ens mostra la realitat empresarial, l'esforç de les empreses per ser competitives i la necessitat de tenir uns professional preparats per afrontar els nous reptes en el mercat laboral i empresarial.  

dimecres, 10 de febrer del 2016

Experiència teatral contra les drogoadiccions

Interns del centre penitenciari de Villena realitzen una representació teatral a l'IES l'Estació
L'activitat, emmarcada en la prevenció de la drogoaddicció, ha sigut promoguda per l'AMPA i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida
Fotografies: Toni Ferrero
Dins de les activitats formatives de l'IES l'Estació, divendres 5 de febrer va tenir lloc en aquest centre una interessant representació teatral a càrrec d'un grup d’interns i d'internes de la presó de Villena (UTE i mòdul terapèutic del centre penitenciari). L'obra representada, escrita per un dels interns, reflexiona sobre els autèntics perills que comporta el consum de drogues, a partir de l'experiència real  contada en primera persona.
En la representació se simula el judici a una persona, la qual, en morir a causa de les addiccions, passa per un tribunal on serà interrogat cadascun dels seus òrgans vitals: fetge, pulmons, cor, etc, els quals expliquen com han quedat a causa de les drogues. El públic assistent hi emet un veredicte final: culpable o innocent. Després, els interns exposen a títol individual totes les seues històries relacionades amb les addiccions de substàncies i els delictes comesos relacionats amb elles, a més de la seua situació actual al centre penitenciari.

L'activitat, finançada per l'AMPA i per l'UPC (Unitat de prevenció de consum) de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida,  va anar adreçada a l'alumnat de segon cicle d'ESO, al de l'FP bàsica i al dels Cicles formatius de grau mitjà, els quals han valorat de manera molt positiva l'experiència.





diumenge, 7 de febrer del 2016

Nou èxit dels robots de l'IES l'Estació

Pere Crespo amb el seu alumnat de 1r d'SMX
L'IES l’Estació, segon premi en la modalitat de robot lliure del concurs de robòtica de la UPV d’Alcoi
Crònica de Pere Crespo, professor
Tres, dos, un! I el robot velocista ix amb una acceleració de vertigen cap a la primera revolta; després, la segona; i finalment... Oh, llàstima! Se n'ix de trajectòria. Ja ho deia fa uns anys de manera molt assenyada una coneguda marca de neumàtics: “La potència sense control, no serveix de res”.
Els nostres campiona i campions!
29 de gener de 2016 es va celebrar la quarta edició del concurs de robòtica organitzat pel grup de robòtica i mecatrònica de l’escola politècnica superior d’Alcoi. Un certamen per a centres educatius de secundària i formació professional amb un nivell de participació i d’excel·lència tècnica, que creix any rere any. Enguany, a banda de la clàssica prova de velocitat dels robots seguidors de línia, s’ha introduït com a novetat una prova de sumo molt entretinguda, on els robots de tipus lego es van batre en duel sobre el dojo a tres combats. Un encert que ha fet vibrar la gent i que de segur es consolidarà en futures edicions, vist l’èxit obtingut.
Vora a setanta han sigut els robots participants d’aquesta edició, de tot arreu: Sant Vicent del Raspeig, Oliva, Pego, Algemesí, Villena, Benissa, Alcoi… Cada any es veuen innovacions i millores contínues dels participants, com a conseqüència, es baten rècords del propi concurs que es creien infranquejables.
De forma palesa, en aquestes competicions el control és determinant, és molt important l’elecció dels millors neumàtics per a cada superfície, la relació de motors usada segons els tipus de circuit, el pes i la ubicació del centre de masses (sempre el més a prop possible de l’eix que formen els motors i el més pròxim al sòl), l’ajustament de l’algorisme de control (usualment un de tipus proporcional-derivatiu PD àmpliament usat a la indústria), la calibració adequada dels sensors detectors de línia segons les condicions lumíniques del moment, i, sobretot, temperar els nervis de les tremoloses mans dels alumnes que premen el botó d’engegada en cada cursa.
Un fum de detalls, que fan que pugues guanyar des d’unes dècimes fins uns segons per volta. Tot suma de forma capital. Una excessiva ambició per córrer et pot portar fora de pista, i per tant perdre tota opció de bona classificació.
La robòtica és una activitat tecnicocientífica multidisciplinar on són necessaris coneixements en àmbits tan diversos com l’electrònica, motors, física, matemàtiques, programació… El fet de posar en valor aquestos coneixements, en un producte tangible com un robot, fa que l’experiència de la seua construcció i posada a punt per a un concurs siga una activitat pedagògica fascinant i alhora lúdica per als joves que són els que més gaudeixen en el procés.
Amb eixos esquemes mentals, el grup de robòtica de l’IES l’Estació ha assolit la segona plaça en la modalitat de robots de lliure construcció d’aquesta edició. Ja són tres anys de participació consecutiva amb resultats destacables. Un segon lloc fa dos anys en lliure, un 1er i 2on lloc en lego l’any passat i la segona posició d’enguany.
Estem contents i satisfets per veure recompensats els nostres gustosos esforços, però tanmateix no podem romandre quiets. Sempre hi ha coses a millorar. Sempre. Aquesta consciència ens fa mirar cap endavant, sabedors de cap on apuntar en futurs dissenys per millorar i no repetir els errors passats en el llarg camí recorregut fins ara. 

divendres, 5 de febrer del 2016

Visita al centre de processament de dades de Caixa Ontinyent


N' Honorio Cabezuelo durant la visita
El dia 20 de gener, l'alumnat de 2n curs del Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics  va visitar el centre processament de dades de Caixa Ontinyent. Els responsables, en Rafa Llopis i n'Honorio Cabezuelo, ens van mostrar les instal·lacions i van respondre a totes les inquietuds que va plantejar el nostre alumnat al voltant de la seguretat informàtica.

Com sempre, és la nostra obligació mostrar l'agraïment del nostre centre a Caixa Ontinyent per la seua extraordinària col·laboració en temes de formació.
En Rafael Llopis en un moment de l'explicació

dimecres, 3 de febrer del 2016

L'IES l'Estació, solidari amb el poble saharauí

L'IES l'Estació ha col·laborat en una campanya de recollida d'aliments per al poble saharauí dels campaments de Tinduf. La recollida s'ha fet en col·laboració amb l'IES Manuel Broseta de Banyeres de Mariola, a través de l'associació de Villena Desierto de la Hamada.

Es calcula que, entre els dos centres, s'han pogut arreplegar més de mil quilos de diferents aliments com ara oli, arròs, llegums o pasta. L'organitzadora del nostre centre, Antònia Llinares i la seua filla Berta, responsable a l'IES Manuel Broseta, volen donar les gràcies per l'extraordinària participació de l'alumnat i del professorat, i també volen destacar l'enorme ajut realitzat per l'AMPA del centre. Els aliments seran enviats aquest mateix mes de febrer als campaments del desert del Sàhara.


ACNUR estimava en 2005 un nombre de "refugiats vulnerables saharauís" de 90.000 persones, fins a fer un cens per determinar el nombre exacte de refugiats als campaments establerts en condicions infrahumanes enmig del desert d'Algèria, després de veure's obligats a marxar del seu país, el Sàhara Occidental, en 1976, fa just 40 anys.