dimarts, 21 de novembre del 2017

Investigació sobre els ritus funeraris a la Roma imperial

Un docent de l'IES L'Estació participa a Roma en un projecte d'investigació sobre arqueologia funerària
Josep Pascual, professor de Geografia i Història, col·labora a la capital d'Itàlia en un complex estudi sobre les cremacions durant el període alt imperial romà
El professor Josep Pasqual procedeix a l'inventari
dels materials trobats dins de les urnes
Al voltant de divuit professors doctorats de sis nacionalitats diferents, entre els quals es troben quatre valencians, han investigat recentment en una de les necròpolis millor conservades del món: la necròpolis Via Ostiense de Roma, també coneguda com a necròpolis de San Pablo pel descobriment de les relíquies de l'apòstol. L'estudi, coordinat pel prestigiós arqueòleg valencià Llorenç Alapont, s'ha desenvolupat gràcies al suport de la Sovrintendenza Capitolina de Roma, el Col·legi d'Arqueòlegs de València i la Universitat Europea de València.
El treball de camp, que consistia en una meticulosa i completa microexcavació de les restes dipositades dins de les urnes de cremació, ha permés no sols identificar les característiques físiques dels individus incinerats, sinó també extraure els seus atributs biològics, conéixer les condicions de vida i mort i interpretar els rituals funeraris de l'època. A més, el projecte ha possibilitat a tots els participants assistir a diverses classes teòriques i seminaris i obtindre un certificat oficial que acredita la seua intervenció en aquest curs pràctic sobre el món funerari romà.
El professor Josep Pascual, un dels valencians que ha cooperat en les tasques d'investigació, ha valorat molt positivament la seua participació, ja que formar part del projecte ha suposat "estar en el cor de la romanitat i ajudar en un dels pocs estudis científics de bioarqueologia que analitza amb esforç i rigor els ritus de les incineracions arreu del món".
Segons explica el docent de l'IES L'Estació, la rutina diària consistia a examinar cadascun dels materials trobats dins de les urnes, com per exemple restes humanes o animals, plantes del banquet fúnebre i objectes diversos com ara lluernes, ungüentaris, monedes o ofrenes vegetals, elements que ajuden a reconstruir els comportaments de la comunitat romana en relació amb la mort.
La necròpolis de Via Ostiense, que conserva un gran nombre d'urnes intactes, està considerada pels especialistes com un dels llocs privilegiats per estudiar els ritus de mort i interpretar els costums de l'antiga civilització romana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada