dijous, 28 de setembre del 2017

Reconeixement per a Juan Torres

Juan Torres Mancheño opta a convertir-se en el millor docent d'Espanya
El professor d'Informàtica de l'IES L'Estació ha estat nominat en els Premis Educa Abanca 2017 en la categoria «Millor Docent de Formació Professional»
Realçar socialment la figura dels grans docents que gaudeixen del seu treball. Aquest és el principal objectiu dels Premis Educa Abanca, que enguany celebren la seua primera edició gràcies a la plataforma virtual mundoeduca.org, promotora del certamen, que busca professionals de l'educació de totes les etapes educatives que despunten per la seua praxi diària.
En aquesta primera convocatòria ha estat nominat, a petició dels seus alumnes de Sistemes Microinformàtics i Xarxes (SMX), el professor d'Informàtica Juan Torres Mancheño, que aspira a convertir-se a partir del pròxim 10 de gener, dia en què el jurat publicarà la seua resolució, en el millor docent de Formació Professional del país. "Sols el fet d'estar nominat és  un premi per a mi", assegura, "però la vertadera recompensa és poder disfrutar cada dia dels meus alumnes i saber que el que fem els arriba. Aquesta nominació haurien de rebre-la ells, realment".
Selfi de Juan Torres amb el seu alumnat de 1r d'SMX del curs 16/17
El deu finalistes de cadascuna de les categories rebran a A Coruña un diploma acreditatiu durant la celebració del I Congrés Mundial d'Educació. EDUCA 2018, que tindrà lloc el 23 de febrer. En aquest mateix acte es farà entrega al guanyador de cada categoria d'un premi econòmic dotat amb mil euros.
Juan Torres Mancheño, qui el curs passat va organitzar el primer InnoBar de la Comunitat Valenciana, treballa diàriament a l'IES L'Estació per aconseguir amb les noves metodologies educatives que l'alumnat arribe a ser el principal protagonista del procés d'ensenyament i aprenentatge. De fet, l'educador ha presentat recentment un projecte de renovació pedagògica que incorpora a l'aula les tècniques dels jocs. "El professorat", comenta Juan, "lluita perquè es valore i es reconega la tasca docent i per atribuir a l'educació el protagonisme que té".
Des de L'Andana li desitgem tota la sort del món. Ell ja sap que compta amb el nostre suport incondicional. Xicon, enhorabona per la nominació! 

dilluns, 25 de setembre del 2017

Educant per aconseguir unes ciutats sostenibles

L'alumnat de l'IES L'Estació se suma a la celebració del «Dia Europeu sense Cotxes»
Aquest institut organitza una pujada al centre en bicicleta amb l'objectiu de reivindicar un model de mobilitat urbana sostenible per a Ontinyent
Paloma Tortosa, l'estil en persona.
En la foto inferior, Silvia Sancho,
Secretària del centre, optà per pujar a peu
Amb motiu del «Dia Europeu sense Cotxes», que se celebra cada 22 de setembre, l'IES L'Estació ha impulsat una activitat formativa destinada a divulgar els beneficis de deixar els vehicles privats a casa i a promoure entre familiars i coneguts de l'alumnat el transport públic. Per aquesta raó, desenes de joves, acompanyats per Pere Vañó, director del centre, i Paloma Tortosa, cap del Departament d'Educació Física, han participat un any més en una pujada a l'institut en bicicleta per tal de defensar l'ús d'aquest mitjà de transport saludable i no contaminant.
La marxa ciclista, que arrancava de bon matí dels col·legis Carmelo Ripoll i Lluís Vives, va transcórrer amb esperit jovial pel traçat dels Camins Escolars Segurs, un ruta pedestre inaugurada el 2014 pel consistori ontinyentí que ha permés en tres anys reduir la congestió de trànsit als voltants de l'institut i lluitar contra el sedentarisme. Amb la celebració d'aquesta jornada, l'IES L'Estació critica una vegada més els efectes negatius que produeix la «cultura del cotxe» i es reafirma en un pensament ben clar: considerar els peus, la bicicleta o el transport públic excel·lents alternatives a les actuals pautes de mobilitat.
El «Dia Europeu sense Cotxes» va nàixer l'any 2000 com a instrument de reflexió individual i col·lectiva sobre l'ús irracional de l'automòbil a les ciutats i el seu impacte ambiental sobre l'entorn. Segons dades recents, el transport genera el 20% de la contaminació atmosfèrica a la Unió Europea i és responsable del 40% de les emissions urbanes.  
Els Camins Escolars Segurs, una alternativa saludable
L'institut també ha volgut celebrar aquesta jornada tan especial fent participar l'alumnat de 4t d'ESO en el concurs d'Instagram #HuiDescansaElCotxe, una iniciativa de la Generalitat que anima els joves valencians a pujar una foto a aquesta xarxa social amb algun familiar o amic conductor mostrant les claus del seu vehicle. 
Programant l'eixida
De camí  a l'institut
Pere Vañó també va matinar per acompanyar el seu alumnat
La recta final
L'arribada
Dos joves ciclistes que han donat exemple de vida saludable
A punt d'entrar a classe, després del trajecte

divendres, 22 de setembre del 2017

Nova ampliació del servei de transport escolar

La Conselleria d'Educació amplia per segon any consecutiu el transport escolar gratuït a l'IES L'Estació
L'alumnat d'ESO d'aquest institut ontinyentí es beneficiarà enguany d'un tercer autobús, que se sumarà als dos autocars que ja donaven servei el curs passat
Transport gratuït per a pràcticament tots els escolars de l'ensenyament obligatori. Amb aquesta esplèndida notícia ha començat l'IES L'Estació el nou curs acadèmic. L'increment del nombre d'estudiants matriculats al centre en la Secundària Obligatòria ha provocat que la Conselleria d'Educació, que l'any passat ja aportava dos autobusos per a més d'un centenar de joves, pose a disposició de les famílies un tercer vehicle "que garantirà l'accés a les instal·lacions d'una manera segura i completament gratuïta", ha declarat Pere Vañó, director del centre educatiu.
La mesura ha sigut gratament aplaudida per tota la comunitat educativa, que durant aquests darrers anys ha estat possibilitant, amb la mediació de l'Ajuntament de la ciutat i el suport de l'AMPA, que tots els estudiants de l'institut accediren a l'edifici en les millors condicions possibles. L'IES L'Estació, d'aquesta manera, recupera progressivament un servei que es va restablir fa dos anys per als més menuts de 1r i 2n d'ESO i que el curs passat donava també cobertura a gran part de l'alumnat de tercer. Ara, la incorporació d'un nou autocar podria beneficiar alguns joves que estan matriculats en quart. "És cert que encara no hem arribat als nivells de l'any 2011, abans de les retallades, on tot l'alumnat d'ESO podia gaudir de transport", comenta el director, "però tenim l'esperança que en propers anys hi puguem arribar".
A aquests tres autobusos de la línia d'Ontinyent, cal afegir un quart vehicle subvencionat que trasllada cada dia els joves de Fontanars dels Alforins. "La línia de Fontanars transporta tot l'alumnat que estudia al nostre institut", indica Pere Vañó, "i això els permet, una vegada acabada l'etapa obligatòria, continuar al centre els estudis postobligatoris de Batxillerat i Cicles Formatius".
Des de l'IES L'Estació asseguren que les dues línies d'autobusos, que ja estan funcionant sense cap problema, suposaran un estalvi considerable per a les famílies, tant de temps com econòmic. 

dimarts, 19 de setembre del 2017

Setmana Europea de la Mobilitat 2017

Deixa el cotxe a casa el proper 22 de setembre
La contaminació produïda pels vehicles causa tres vegades més morts que els accidents de trànsit, asseguren els experts
Resultat d'imatges de fotos hui desansa el cotxe
Per segon any consecutiu, la Generalitat Valenciana ha dissenyat una campanya publicitària que ens convida a reflexionar sobre els efectes catastròfics de l'ús abusiu a les ciutats dels vehicles de combustió fòssil. La iniciativa, que enguany es titula Hui descansa el cotxe, s'emmarca en la Setmana Europea de la Mobilitat, que culmina el proper 22 de setembre amb el «Dia sense cotxes», una jornada que naix com a instrument de reflexió individual i col·lectiva i amb la qual es pretén que els ciutadans de la nostra comunitat deixen de banda els vehicles privats en els seus desplaçaments, almenys durant 24 hores.
Resultat d'imatges de prohibición cochesPerò aquesta acció de les institucions valencianes també aspira a convertir-se en una campanya educativa que involucre directament els docents, els estudiants, els familiars i, en general, tota la societat de la regió. A diferència d'altres campanyes instructives, on els adults intenten persuadir els joves perquè modifiquen els seus comportaments inadequats, en aquest projecte són els joves els que tracten de convèncer els majors perquè revisen els seus hàbits de mobilitat insostenibles i els canvien per altres més saludables com per exemple utilitzar el transport públic, compartir vehicle privat, agafar la bicicleta o simplement acostar-se caminant al lloc de treball.
Des de L'Andana, animen el professorat d'Ontinyent perquè s'abstinga d'emprar el seu cotxe el proper divendres dia 22 i instem la gent jove a conscienciar els seus familiars, amics i coneguts de la idoneïtat de reduir la contaminació atmosfèrica, el soroll, els accidents o la construcció il·limitada de túnels i passos elevats.  

dijous, 14 de setembre del 2017

«El magisteri ontinyentí en època moderna»

Resultat d'imatges de sistema educativo aulas
Per Alfred Bernabeu, cronista i professor
Les competències dels municipis valencians en l’època moderna eren, als nostres ulls, extraordinàries, fins al punt que alguns historiadors  les consideraven pròpies d’un estat en miniatura. A banda de funcions estrictament administratives, els ajuntaments intervenien en assumptes militars mitjançant la constitució de companyies armades per ells mateixos; regulaven els gremis; mantenien tota la xarxa viària del terme; asseguraven l’avituallament d’aliments (l’almodí); controlaven l’estat sanitari de la població i sufragaven el sistema educatiu.
Resultat d'imatges de docente
Com era el sistema educatiu en els segles XVI-XVIII? Hi havia dos escoles a Ontinyent, una de primeres lletres i altra, l’aula de gramàtica, de secundària. Naturalment, gran part de la població era analfabeta. En més d’una ocasió, hem trobat que els jurats de l’ajuntament  no sabien llegir...
El mestre de primeres lletres cobrava un irrisori salari, fins a l’extrem que no podia viure del seu treball docent. Un d’ells, Vicent Tortosa, va demanar a l’ajuntament, al juny de 1622, un augment de sou, petició que va aconseguir. Entre els arguments, afirmava que  “per ser pobre y tenir pochs chics a la escola y per ser los mes fills de pares pobres no li poden pagar”. Una situació de penúria econòmica que va ser recurrent en tot el període estudiat fins a tal punt que els mestres preferien abandonar la plaça i traslladar-se a d’altres poblacions.
Per cert, en una d’aquestes ocasions vacants, el bisbe Segrià envià una carta manuscrita recomanant als seus paisans la contractació d’un mestre que ensenyara als xiquets a llegir i escriure, però també doctrina cristiana. L’elegit va ser  J. Tapia que estava impartint classes a Sogorb. El prelat ontinyentí, íntim col·laborador de l’arquebisbe Tomàs de Villanueva,  va contribuir aportant la meitat del sou i el municipi va pagar la resta.  
Resultat d'imatges de saberesL’ajuntament d’Ontinyent, com en altres poblacions importants, sufragava el salari del mestre de gramàtica –llatina, és clar-.  Bona part d’aquests professionals eren forasters i s’havien format en l’Estudi General o Universitat de València. El salari que pagaven les arques municipals era insuficient;  en setembre de 1517 el titular mostrava el malestar indicant “que no és content”. Per aquesta causa els abandonaments de la plaça d’ensenyament secundari foren habituals ocupant altres destins millor pagats com Cocentaina o Villena.
Les autoritats en 1552 eren reticents a incrementar el sou dels mestres i funcionaris -com hui en dia, nihil novum sub sole-,  però eren conscients que calia cobrir la plaça vacant perquè “aquesta universitat (municipi) té molta necessitat de mestre de gramàtica a causa que los estudiants se perden y entenen en jochs ... lo que redunda en gran detriment dels estudiants e fills de aquesta terra”. L’ajuntament d’Ontinyent, per una vegada, va contractar un professor competent amb un augment de sou. D’aquesta manera l’aula de batxillerat  guanyaria en prestigi: “perquè en saber que la vila y ha mestre docte vindran moltes persones estrangeres a hoyr dit exercici (lliçons)”
Resultat d'imatges de masificación aulasA partir de finals del segle XVII els dominics i franciscans dels convents d’Ontinyent foren els elegits per ocupar aquesta plaça docent. Precisament, tot just iniciada la guerra de Successió, en juliol de 1704, detectem una carència que encara pateix el sistema educatiu actual: la massificació dels alumnes en les aules.
En aquesta ocasió, Francisco Gascó, pare guardià del convent franciscà d’Ontinyent, es queixava de l’excessiu nombre d’alumnat a l’aula, en concret, noranta-sis: “que per ser tants los dexeples no pot degudament ensenyar bé a tots”. El professor proposava que foren despatxats els vint-i-nou alumnes forasters i afirmava que “els de la terra” aprofitarien millor les classes. La iniciativa despertà un extens debat entre els membres de l’ajuntament amb una resolució: expulsar els estudiants poc treballadors. L’acta municipal reflecteix l’acord “de llarga confubalació y disputa sobre lo proposat parexent a huns que és indecorós despedir els llicenciados forasters que vénen a estudiar a la vila, que és de llustre crèdit de ells y embelliment del mestre el que vinguen forasters a estudiar”.
Resultat d'imatges de ontinyent universitatEl municipi d’Ontinyent preferí expulsar els mals estudiants que privar de coneixements a alumnes que provenien d’altres poblacions. És curiós,  tres-cents anys més tard, Ontinyent és una ciutat universitària que acull molts estudiants de distintes procedències. En el campus de l’Estudi General es pot cursar graus de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Magisteri, ADE i Infermeria. Tot un luxe d’oportunitats acadèmiques i de formació al nostre abast.

dimarts, 12 de setembre del 2017

Inici del curs 2017/2018 a l'IES L'Estació

Grupet d'alumnes de 1r de Batxillerat
Després d'un reparador estiu, aquest dilluns 11 de setembre ha començat oficialment el nou curs escolar a la Comunitat Valenciana. Des de les deu i mitja del matí, i fins a la una del migdia, al voltant de 500 alumnes matriculats a l'IES L'Estació en la Secundària Obligatòria, Postobligatòria i Formació Professional Bàsica han anat incorporant-se progressivament a les nostres instal·lacions, on els esperava el tradicional discurs de benvinguda del director del centre, Pere Vañó, qui va comptar com sempre amb la col·laboració dels caps d'estudis d'ESO i Batxillerat, Cati Moral i Francesc Albero, respectivament, així com dels diferents tutors de cadascun dels grups que conformen aquesta gran família educativa.
L'Andana, bloc de premsa de l'IES L'Estació, us desitja de bon grat una fabulosa entrada en el nou curs acadèmic.
Ara us deixem amb algunes fotografies de la primera jornada lectiva.
Pep Nàcher amb la seua tutoria, 1r A
Pilar Asensio, tutora de 1r B
Antonia Llinares, tutora de 1r C
1r D, amb la seua corresponent tutora, Silvia Jover

Imma Pérez i el seu alumnat de 2n A
El grup de 2n C, amb el seu tutor, Ximo Epifanio
Recepció de l'alumnat durant el matí
Wan Bang i Yana, alumnes del Batxillerat Artístic
Dos joves que enguany cursaran primer d'FPB
Ana Canet i la seua tutoria de 3r A
Cristina Sabater, tutora de 3r B
L'alumnat de 3r C i el seu tutor, el professor de Valencià Pep Calero
4t A, acompanyat per Ana Malpartida, professora de Matemàtiques
Patricia Soler, tutora de 4t B
El professor de Filosofia Josep Tortosa, tutor de 4t C
Alumnat que cursarà 2n de Batxillerat
Esperant el seu torn d'entrada al saló d'actes
Pepa Llorca amb el seu grup d'FPB-2

Pepa Aguilar amb el seu grup, 2n B

divendres, 8 de setembre del 2017

Calfant motors per al curs 2017-2018

L'IES L'Estació obri el nou curs amb més alumnat, un major nombre de recursos i nous programes educatius
En aquest any d'eleccions al Consell Escolar, el centre ontinyentí, que estrena nova junta de l'AMPA, encara amb el optimisme de sempre els propers nou mesos
Alumnes de l'any passat que en breu començaran
el seu últim curs d'institut: 2n de Batxillerat
Al voltant de 750 joves estudiants d'Ontinyent —un grapat més que l'any anterior— començaran el proper dilluns 11 de setembre un nou curs acadèmic a l'IES L'Estació, un centre educatiu que comptarà també amb un augment de la plantilla del seu professorat. Aquest increment dels recursos humans permetrà oferir als escolars una atenció més personalitzada, "el que redundarà en benefici de l'alumnat", ha declarat recentment el director de l'institut, Pere Vañó.
Altra de les novetats que porta el proper curs és la presència a les aules de dos nous programes per al perfeccionament del rendiment dels estudiants: el PMAR —Programa de Millora de l'Aprenentatge i del Rendiment—, que s'ha proposat enguany a aquells alumnes de 3r d'ESO amb dificultats rellevants d'estudi; i el PR-4 —Programa de Reforç en 4t d'ESO—, amb què es pretén lluitar contra el fracàs escolar en un curs on l'alumnat ha d'obtindre el corresponent títol acadèmic que li facilitarà l'accés a altres ensenyaments o al món laboral.
L'IES L'Estació, que ha obtingut un 100% d'aprovats en les últimes proves de la PAU, també ampliarà a partir d'aquest mes el Programa Plurilingüe que ja aplicava altres anys en el primer cicle de la Secundària Obligatòria. Així, les assignatures de Música i Plàstica no seran les úniques que s'impartiran en anglés en alguns grups de 1r i 2n d'ESO. Ara s'incorporarà en tercer i quart la matèria d'Informàtica, el currículum de la qual s'ensenyarà en aquesta llengua germànica. L'objectiu del programa, que recull l'esperit europeu de l'aprenentatge de llengües, és, fonamentalment, aconseguir que l'alumnat domine apropiadament almenys un idioma estranger.
Pel que fa a innovació educativa, l'IES L'Estació continuarà apostant per les noves metodologies didàctiques estimulants com ara la Gamificació o incorporació a l'aula de les tècniques dels jocs. Per aquest motiu, el Departament d'Informàtica, que va presentar l'any passat un nou projecte de renovació pedagògica, seguirà ajudant, orientant i animant la resta del professorat de l'IES L'Estació perquè incorpore amb determinació aquelles noves ferramentes didàctiques amb les quals es busca implantar un aprenentatge actiu i significatiu.