dimarts, 30 d’abril del 2024

«La involución comunicativa», un article d’un jove de 1r de BAT-E

Joan Orquín

Estamos viviendo una época de cambios en muchos ámbitos, pero tal vez sea excesivo modificar nuestra manera de comunicarnos. Hoy en día, el lenguaje parece estar siendo lentamente opacado por la comunicación vaga. Cuando empezamos a usar mal una de las raíces de la humanidad, podemos llegar a la conclusión de que tenemos un problema.

Como seres sociales e inteligentes que somos, el lenguaje surgió como una necesidad biológica de comunicación clara. Por tanto, si el lenguaje ha existido y perdurado durante tantos siglos, somos capaces de deducir que el diálogo es la forma de entendimiento y transmisión de información más apta para nosotros. El problema viene cuando hacemos un mal uso de las palabras y empezamos a recurrir a formas de comunicación que solían servir para complementar el diálogo como formas de comunicación principales.

Las nuevas generaciones son las que más practican y desarrollan el problema de comunicación del que hablamos. No se trata de que les cueste hablar de manera formal, ni que suelan emplear en sus diálogos palabras extranjeras. Al fin y al cabo, eso sigue siendo lenguaje. Se trata de la escasa capacidad comunicativa que demuestran. Cuando se quedan sin palabras, suelen recurrir a su diccionario pobre en expresiones como “en plan”, “ya me entiendes”, o directamente emplean gestos u onomatopeyas para indicar su dificultad al expresar sus ideas. Este hecho afecta indirectamente de manera perjudicial a sus capacidades de pensamiento crítico y reflexión.

En conclusión, tenemos la certeza de afirmar que estamos viviendo una involución comunicativa, influenciada por la sociedad de estímulos instantáneos y rapidez de información. El lenguaje se creó por algo, las palabras, si se usan bien, pueden expresar cualquier tipo de idea. Ahora más que nunca, hay que fomentar la reflexión, el diálogo y el enriquecimiento lingüístico.

dilluns, 29 d’abril del 2024

El Mercat Solidari de Nadal recapta 340 euros

El Mercat solidari organitzat per l’alumnat de 1r d’Activitats Comercials els últims Nadals ha donat els seus fruits. Les dues jornades en què va estar obert al públic del centre han fet possible la recaptació, segons ha pogut saber L’Andana, de 340 euros que han anat a parar a l’Associació d’animals de la Vall d’Albaida.

El passat mes de març es va fer entrega d’un xec per aquest valor a una col·laboradora de l’entitat, Ascen, que va compartir amb l’alumnat algunes de les anècdotes i vivències que tenen amb els gats, animal que centra tota l’atenció d’aquesta protectora.

«L’experiència ha sigut molt motivadora per als estudiants, ja que han posat en pràctica alguns objectius d’aprenentatge del cicle formatiu que estan cursant», admet Maria Pilar Soro, docent del Departament de Comerç i Màrqueting de l’IES L’Estació, que ha agraït a tots, alumnat i professorat, la seua implicació per fer realitat, un any més, aquest mercadet solidari.

divendres, 26 d’abril del 2024

Aquest diumenge, acosta't a l'IES L'Estació en una jornada familiar

L’IES L’Estació obri les seues portes en una intensa jornada que ens convida a repensar el nostre pati

El centre organitza aquest diumenge una jornada de portes obertes i patis actius per a publicitar la seua oferta formativa i perfeccionar en grup la qualitat dels espais exteriors

Amb la mirada posada en el curs 24/25, l’IES L’Estació ha programat per a aquest cap de setmana una sèrie d’actuacions amb objectiu de mostrar a la ciutadania quin és el seu funcionament i oferta formativa com a centre escolar públic. Per aquest motiu, s’ha convocat una jornada de portes obertes a la qual podran assistir totes aquelles famílies i estudiants interessats a visitar les instal·lacions, conéixer els serveis que oferim i compartir la nostra idiosincràsia. 

La trobada, que coincideix amb la presentació dels patis actius, es pot convertir, si així ho desitges, en l’oportunitat perfecta per a descobrir no sols la variada oferta formativa de l’institut, sinó també el principal tret que ens caracteritza: una atenció personalitzada i transparent amb un tracte directe, fluid i proper en la resolució de qualsevol dubte que et puga sorgir.

Estar ubicats ara mateix en aularis prefabricats, perfectament adaptats per a afrontar l’aprenentatge significatiu i pràctic que l’alumnat necessita, no resta mèrits a altres de les nostres fortaleses que manifestem com a docents en contínua formació: la defensa de la codocència i els estudis competencials adaptats a l’educació del segle XXI, la confiança en la idoneïtat de les metodologies innovadores i l’organització de matèries per àmbits als primers cursos, així com el palmari interés que evidenciem per la inclusió en el sistema educatiu i per treballar les habilitats interpersonals de l’estudiantat.

Precisament per això, perquè fomentem la interacció amb persones diverses i equips, aquesta diada de portes obertes, que es planifica anualment, vindrà acompanyada enguany de la presentació dels patis actius, una jornada lúdica i de convivència promoguda per l’AMPA amb la qual es pretén adequar l’entorn de les aules prefabricades, fent d’aquest espai un lloc més amable.

Durant la jornada, de fet, famílies, alumnat i professorat, coordinats per l’equip directiu de l’IES L’Estació, portaran a terme una sèrie d’intervencions in situ per a millorar les condicions en què ens trobem després de la demolició de l’emblemàtic edifici, substituït per diversos mòduls provisionals. Entre les actuacions que es duran a la pràctica aquest diumenge ressaltem la instal·lació de tendals a l’entrada principal i al pati interior, l’elaboració de tamborets a partir de troncs, el muntatge de material esportiu divers com ara cistelles de bàsquet o taules de ping-pong i la creació de petits punts d’encontre dotats de gespa artificial.

Així que et convidem a acostar-te i a submergir-te en l’atmosfera dinàmica i acollidora del nostre institut!

dijous, 25 d’abril del 2024

Marc Gisbert, de 4t B, passa a la fase provincial de les Olimpíades matemàtiques

Un jove de 4t d’ESO de l’IES L’Estació acaba de superar la fase comarcal de les Olimpíades Matemàtiques que organitza la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwarizmi. Es tracta de Marc Gisbert Terol, que el curs passat també va competir en la fase provincial d’aquest certamen i en la prova Cangur, on va resultar guardonat. 

Marc, sens dubte, és «un crac de les matemàtiques», com assegura la professora Ana Penadés, que li està proporcionant una quantitat considerable de problemes perquè el jove puga preparar la seua participació en la fase provincial el proper dissabte 27 d’abril, a Quart de Poblet.

Ànims i moltíssima sort!

dimecres, 24 d’abril del 2024

Taller sobre rondalles valencianes

Les rondalles valencianes, des de la mirada d’una contacontes

Pau Bas Penadés, 1r ESO A 

El 24 de novembre de 2023 l’alumnat de 1r ESO anàrem al conservatori, on tingué lloc un taller sobre rondalles impulsat pel Departament de Valencià, amb la professora Oreto Domènech i els professors Pablo Ferrer, Christian Calatayud i Manel Aparicio. L’activitat estava organitzada perquè l’alumnat convidat disfrutara i aprenguera més sobre les rondalles i, a més, d’una manera molt didàctica. D’això s’encarregà Almudena Francés, rondallaire valenciana. 

Almudena Francés és una rondallaire i contacontes valenciana que estima molt la seua feina i això es veu reflectit en la seua manera de contar rondalles. A més, una qualitat que ella té és el fet de ser capaç d’atraure’t a qualsevol història que ella conte, ja sigues petit o gran.  

Al taller se’ns van contar rondalles com “I queixalets també” i altres inventades per Almudena... Va ser en aquest punt quan ens va anar, a poquet a poquet i amb exemples, a donar-nos consells sobre com contar qualsevol classe d’història. Alguns exemples poden ser: centrar-se en el moment de les accions, moviments mínims però gestos intencionats, connectar amb la mirada i involucrar al públic mitjançant preguntes, entonació i exclamació i l’última, però no per això menys important, és que si no te’n recordes no digues res i improvisa.  

Vàrem passar un matí molt bonic en el qual vam aprendre un fum sobre com contar històries i una altra cosa ben rellevant: com connectar amb el públic. I aprenguérem a valorar el patrimoni cultural i lingüístic valencià.  

dimarts, 23 d’abril del 2024

Sant Jordi: II Intercanvi de Llibres entre el Professorat

L'IES L’Estació ha commemorat aquesta setmana el Dia del Llibre, una efemèride que recordem cada 23 d’abril. 

La tradició de regalar una rosa acompanyada d’una bona lectura ha sigut possible gràcies a la iniciativa d’alguns companys del centre, que animaren el professorat a portar un llibre en bon estat, de manera que amb tots els exemplars recollits s’ha pogut organitzar una minifira, esmorzar inclòs. 

Una excel·lent idea per a mantenir una festa que uneix aquelles persones que senten amor per la literatura.

dilluns, 22 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Jornada sisena (i última)

Tot té el seu final, i ací arriba el final del nostre viatge després de tantes emocions juntes.

Diumenge 14 d'abril a les 4.35 h ens trobem davant del Lycée de l'Escaut per tal d'acomiadar-nos dels nostres corresponents, famílies i professorat. L'acomiadament ha sigut prou difícil per a tots i totes, ja que hem format una gran família que ara se separa. 

A les 5.15 h pugem al bus, en direcció a l'aeroport de Brussel·les Charleroi. Sí, també hem estat a Bèlgica!!! Cansats i un poc tristos, facturem les maletes, passem el control i anem a buscar la porta. Esmorzem i, en ser l'hora, embarquem. 

Una vegada a l'avió, tot està perfecte. Asseguts a un vol tranquil, descansem després d'aquesta meravellosa i intensa setmana. Contents i orgullosos de la nostra experiència, a les 11 h aterrem a l'aeroport d'Alacant, on retrobem les nostres famílies. 

Estem molt satisfetes i agraïdes d'aquesta oportunitat que hem tingut per a créixer no sols des d'un punt de vista acadèmic, sinó també a nivell personal i que ha estat possible gràcies al programa Erasmus+. Estem segures i segurs que aquesta vivència romandrà sempre als nostres cors i permetrà que els vincles que hem establert duren molt de temps. 

dissabte, 20 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Jornada quinta

Dissabte 13 visitem Lille, la gran ciutat que es troba a prop de Valenciennes. Visitem els diferents llocs emblemàtics, tot descobrint el seu patrimoni històric i cultural. Ens ha agradat molt la plaça, la Grand Place, la qual és molt gran i representativa. Ens ha cridat l'atenció particularment l'arquitectura de la ciutat. També veiem el restaurant on es va rodar la pel·lícula "Bienvenue chez les ch'tis" (“Bienvenidos al Norte”, en castellà). Després de descobrir Lille amb tot el grup Erasmus, a mitjan vesprada agafem el tren per a tornar a Valenciennes, on ens esperen les famílies per a acabar de gaudir el nostre últim dia a França.

La veritat és que Lille és una ciutat molt bonica, amb grans edificis, escultures i monuments. Hem passat un molt bon dia (solejat!) en aquesta històrica ciutat del nord de França.


divendres, 19 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Jornada quarta

Divendres 12 d'abril, com cada matí, hem anat a l'institut, però hui per a observar les classes. Cadascú ha anat a una classe i hem pogut observar, en primera persona, els diferents mètodes que s'utilitzen a les aules, triant les matèries enfocades al que estudiem cadascú. Ens han agradat molt els laboratoris de ciències!

A migdia, és a dir, a les 12h, tots junts hem dinat a la cantina i després hem començat a preparar les activitats finals de l'estada. Hem presentat els nostres treballs per grups, tot explicant no sols què hem fet, sinó també les nostres sensacions. Tot seguit, hem realitzat una activitat d'avaluació de l’estada on hem reflexionat sobre els nostres aprenentatges durant el projecte Erasmus. 

Per a finalitzar el dia, hem gaudit d'una vesprada on hem cantat, ballat i, sobretot, gaudit. El que més ens ha agradat ha sigut que, conjuntament amb algunes companyes franceses, hem format una “banda” per a tocar la cançó “No puedo vivir sin ti”. A més a més, la nostra companya Meïssa ha interpretat el rap que havia composat expressament per a nosaltres i que resumeix la nostra meravellosa experiència Erasmus.

dijous, 18 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Jornada tercera

El dia 11 d'abril, dijous, realitzem la visita a la mina de Wallers-Arenberg, que forma part del patrimoni mundial de la UNESCO i la qual es troba a uns vint minuts de la ciutat de Valenciennes. Com que les mines de carbó són un element fonamental del patrimoni de la regió, allí ens esperen dues guies per a explicar-nos la història i la importància de la mina i dels miners, així com també la seua evolució al llarg del temps. Cal destacar que aquest lloc no sols ha estat l'escenari d'algunes pel·lícules com "Germinal", sinó que, a més, actualment alberga estudis de gravació. 

Visitem les instal·lacions de la mina i també el poble miner. Després de la visita dinem "carbonade flamande", un dels plats més típics del nord, en un restaurant anomenat 'Le Carô'. 

Per a nosaltres, ha estat una experiència increïble que mai oblidarem! 

dimecres, 17 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Segona jornada

Dimecres 10 comencem el dia fent una visita en forma de joc per l'institut, organitzada pels nostres companys i companyes de Valenciennes. D'aquesta manera, descobrim el sistema educatiu francés i observem les semblances i les diferències respecte del nostre. Entre les diferències que més ens han cridat l'atenció podem destacar, entre d'altres: l'existència d'una infermeria amb personal sanitari a l'institut, les funcions dels membres de direcció o el tractament cordial i respectuós entre alumnat i professorat. 

A les 12 h dinem a la "cantine" (tal com fa tots els dies la majoria de l'alumnat francés). Després, recorrem la ciutat de Valenciennes per tal de descobrir el seu patrimoni cultural, històric i social. Els nostres corresponents francesos són els encarregats de presentar-nos els diferents llocs emblemàtics de la ciutat. Ens agrada aquesta ciutat del nord de França! 

Per a finalitzar el dia, tornem a casa a sopar i després una gran part del grup anem a patinar sobre gel. Finalment, ben cansades i cansats, anem a dormir.

dimarts, 16 d’abril del 2024

Diari del viatge a Valenciennes – Jornada primera

Dimarts 9 d'abril pugem al bus a les 9.30 h en direcció a l'aeroport d'Alacant. Després d'esmorzar i facturar les maletes, entrem emocionats a l'avió. Aproximadament dues hores i xafem París, on una freda pluja ens dona la benvinguda. Agafada la maleta i el bus, ens dirigim a l'institut de Valenciennes, on els nostres amics francesos ens regalen una càlida abraçada.

Després de conéixer les famílies, escoltem un concert de Keylia i ballem la Samba du Brasil tots junts. Una xicoteta picadeta amb uns quants aperitius i ja estem preparats per a establir-nos en la nostra segona casa! 

dilluns, 15 d’abril del 2024

Aquest dijous, acosta’t al II Congrés de Ciència Jove d’Ontinyent

El proper dijous 18 d’abril, de 9:00 a 14:00 hores, tindrà lloc al Centre Cultural Caixa Ontinyent el II Congrés de Ciència Jove organitzat pels Departaments de Biologia i Geologia dels instituts de L’Estació, Jaume I i Pou Clar

En aquesta activitat, emmarcada en la VIII Setmana Pedagògica, seran els mateixos alumnes els qui actuaran com a ponents, presentant els pòsters de les investigacions que han realitzat durant aquest curs. A més, cal destacar que s’intercalaran conferències que seran impartides per antic alumnat que està treballant en el sector de la investigació científica dins i fora d’Ontinyent, alguns fins i tot en l’àmbit internacional.

La VIII Setmana Pedagògica conclourà divendres 19 amb una nova edició de la Fira de l’Estudiantat a la Plaça de la Concepció, on es comptarà amb 26 expositors i parades d’un total de 26 centres de secundària de les Comarques Centrals; centres educatius de persones adultes; centres d’idiomes; entitats vinculades a l’administració i centres d’FP amb seu a Ontinyent, Alcoi i Petrer.

divendres, 12 d’abril del 2024

El cervell addicte: què li passa al cervell quan es troba amb drogues

L’alumnat de la matèria de Biologia de 2n de Batxillerat ha assistit fa escasses setmanes a una interessant conferència titulada El cervell addicte, emmarcada dins del programa “Despertant les vocacions científiques”, de la Càtedra de Divulgació científica de la Universitat de València.

L'activitat, que va tindre lloc al saló d’acte de l’IES Pou Clar, va estar organitzada pel Departament de Biologia d’aquest centre i en ella va participar l’estudiantat de Biologia dels tres instituts públics de la ciutat.

La conferència anava a càrrec de la Dra. Lucía Hipólito Cubedo, professora titular de la Facultat de Farmàcia de la UV que està especialitzada en el camp de la farmaconeurobiologia i les transformacions que pateix el cervell per generar addiccions.

dijous, 11 d’abril del 2024

Monòlegs científics de Big Van Ciència

L’alumnat de 3r d’ESO i del Batxillerat Científic de l’IES L’Estació ha pogut gaudir dels monòlegs científics de la companyia Big Van Ciència, que el passat mes de març estigué a la Sala Gomis compartint coneixements amb els joves en un espectacle no exempt d’humor, en el qual intervingueren de manera voluntària alguns dels nostres estudiants. En acabar el show, es van reservar uns minuts per a resoldre dubtes a un públic que va participar activament amb les seues qüestions i curiositats. 

Els monòlegs científics d’aquesta companyia estan escrits i interpretats per persones dedicades a la ciència, procedents de tots els camps del coneixement. A través del gènere teatral del monòleg científic, pugen a l'escenari al més pur estil "club de la comèdia", fent un espectacle per a tots els públics en el qual s'aprèn ciència al mateix temps que es passa una bona estona.

dimarts, 9 d’abril del 2024

Resum en fotos de la III Cursa solidària

Abans de les vacances de Pasqua, vos informàvem de la III Cursa solidària que va organitzar el Departament d’Educació Física. Aquesta setmana, quan encetem el tercer trimestre, vos oferim les fantàstiques fotos que el nostre company Toni Ferrero va realitzar durant la realització d’aquesta activitat.