dimarts, 21 de febrer del 2023

Visita a Chocolates Valor a la Vilajoiosa

L'alumnat de l'IES L'Estació ha tingut l'oportunitat de conéixer tot un segle d'història dedicat a l'elaboració d'un dels xocolates més exquisits del món: el produït a les instal·lacions de l'empresa vilera Chocolates Valor S.A., una companyia molt apreciada en l'àmbit nacional que té una gran xarxa de distribució arreu de tots els continents.

Els afortunats que pogueren assaborir la setmana passada els variats productes que ofereix la firma alacantina foren els estudiants de 1r i 2n d’Activitats Comercials i de 2n de Comerç Internacional, sempre acompanyats per les seues professores Maite Conca, Amparo Domínguez i Marga Huerta.

Segons ens comenten les nostres companyes, els responsables de Chocolates Valor, que últimament ha incrementat la seua producció de manera considerable, els explicaren com foren els inicis d’aquesta empresa familiar que ja està gestionada per la tercera i quarta generació.

La visita va concloure amb una degustació de saboroses tabletes i apetitosos bombons que van fer la jornada un poc més dolça.

dimecres, 15 de febrer del 2023

L’IES L’Estació enceta un projecte per a escoltar els joves

L’IES L’Estació ha posat en funcionament aquest curs un servei d’assistència per a aquell alumnat que necessita parlar de tot allò que preocupa als adolescents, que de vegades es queixen de la incomprensió dels progenitors i, en general, dels adults. Es tracta de l’Espai Escolta, un espai format per professorat i alumnat amb capacitat d’escoltar de manera atenta i empàtica. 

Aquesta iniciativa naix de la necessitat que tenim tots de ser escoltats per alguna persona de confiança quan patim problemes o quan sentim que alguna qüestió ens angoixa. Per a la seua posada en marxa, un equip impulsor, coordinat per la professora de Filosofia Ana Gramage, ha planificat temps i espais de conversa per a dur a terme les tutories personalitzades.

Amb aquest projecte, en síntesi, es pretén fer del context escolar un espai segur en el qual es puguen compartir els sentiments de manera confidencial i treballar les emocions sense cap prejudici de qui està escoltant atentament.

dijous, 9 de febrer del 2023

MOBILITAT ERASMUS A ITÀLIA

L’IES L’Estació participa a Itàlia en la 5ª mobilitat del Projecte FABAS

El proper intercanvi d’experiències està programat per a finals de març a Lituània

L’IES L’Estació ha tornat a viatjar a l’estranger per a fer el seguiment del Projecte Erasmus KA 201, FABAS, que va ser implementat fa uns cursos amb l’objectiu de buscar solucions efectives per a l’assetjament i ciberassetjament escolar. Carregats de bones intencions i disposats a assimilar tots els coneixements possibles, dos dels nostres caps d’estudis, Enrique Minguet i Sara Ureña, es desplaçaren la setmana passada cap a Reggio Emilia, una gran ciutat italiana que pertany a la regió d’Emilia Romagna, al nord del país. 

Durant cinc jornades, al voltant de 25 participants de diferents nacionalitats (francesos, lituans, belgues i espanyols) foren atesos per una entitat anomenada Progetto Crescere, vertaders amfitrions d’aquesta cinquena mobilitat associada al Projecte Europeu Fight Against Bullying At School. Amb aquests professionals especialitzats en psicologia i neuropsicologia, Sara i Enrique pogueren constatar quina és la seua metodologia per a millorar el benestar social de la comunitat. «Progetto Crescere», explica Sara, «dona suport als centres educatius i a altres comunitats mitjançant projectes on són fonamentals la comunicació positiva, les emocions, la creativitat i les habilitats socials».

La seua estada en aquesta regió italiana també els ha servit per a adonar-se de la importància de prioritzar el treball cooperatiu en qualsevol àmbit de la nostra vida. En aquest sentit, la cap d’estudis de l’IES L’Estació assegura que és així com «podrem crear vincles, enfortir els lligams entre els membres de qualsevol col·lectiu i promoure un sentiment de pertinença a la pròpia comunitat».

Altre dels guanys que comporta la participació en el Projecte FABAS serà la materialització d’un producte final, en el qual ja estan treballant, que consistirà en el disseny d’una guia informativa per a famílies, alumnat i professorat, «on podrem consultar tota classe d'informació relacionada amb la prevenció i la intervenció en casos de bullying i ciberbullying en la comunitat educativa», comenta Sara.

Per a ella i Enrique, les reunions que han mantingut amb tots els implicats han sigut molt profitoses, ja que l’entitat Progetto Crescere els ha proporcionat una sèrie de ferramentes que poden ser perfectament aplicables en el nostre context escolar, de manera que amb tot aquest material es puga millorar la convivència entre la comunitat educativa del nostre institut.

Els nostres companys també tingueren temps per a l’esbargiment, i entre sessió i sessió de treball van poder visitar la ciutat i conéixer la seua cultura i gastronomia, especialment la pasta i el seu producte més internacional: el famós formatge parmigiano reggiano.

Una experiència increïble que tindrà la seua continuïtat a Lituània el proper mes de març.

dimarts, 7 de febrer del 2023

Representació de ‘Historia de una escalera’

Fotografies de Pedro de la Horra

L’emblemàtica Historia de una escalera, una obra del dramaturg Antonio Buero Vallejo amb què es recupera la memòria de la millor tradició teatral espanyola de la primera meitat del segle XX (Unamuno, García Lorca, Valle Inclán), forma part del temari actual de les proves EBAU. Per aquest motiu, la companyia Micomicona va programar a finals de gener una representació per a apropar a l’alumnat de 2n de Batxillerat el gènere de la tragèdia moderna.

Acompanyats pel professorat que els imparteix classe (Ana Añón i Fernando Moreno) així com per la cap d’estudis de Batxillerat (Cati Moral), els joves de 2n es desplaçaren fins al Gran Teatre de Xàtiva per a gaudir d’una adaptació teatral fidel al text original i interpretada per actors professionals que van saber alimentar l’interès del públic amb les seues actuacions.

Un dels grans mèrits de la funció va ser la contextualització de cadascun dels tres actes en què s’estructura la peça de Buero Vallejo, una tasca que va recaure sobre un dels actors, que explicava al públic cadascuna de les tres èpoques (1919, 1929 i 1949) en què transcorre aquesta història d’il·lusions i de somnis frustrats.

El muntatge va finalitzar amb la interpretació de Luna de miel, el conegut tema popularitzat per la cantant Paloma San Basilio.

Tot un espectacle audiovisual que ha agradat als estudiants del nostre centre.

dijous, 2 de febrer del 2023

Espectacle didàctic sobre mitologia clàssica

Inimitable, divertit, sarcàstic... Són alguns dels molts adjectius que podem aplicar a Antonio Blanco, un actor andalús de la companyia teatral Malaje Solo que ha representat al nostre centre la seua obra més exitosa, Ahora mismitos, una compilació dels millors mites grecs que el comediant escenifica amb la participació del públic. 

Les aventures de l’heroi Faetont, el mite d’Afrodita o les persecucions de les nimfes per part dels sàtirs foren alguns dels relats que l’actor va incloure en aquest espectacle que, entre sonores carcallades, va apropar la mitologia clàssica a l’alumnat de 1r i 3r d’ESO.

Amb aquesta ja són tres les vegades que Antonio Blanco ha visitat el nostre institut per a implicar els estudiants mitjançant l’humor, la provocació o la ironia.

Aquesta activitat didàctica d’animació a la lectura és organitzada anualment pel Departament de Castellà gràcies al compromís d’aquest professional que tant agrada a alumnat i professorat.