divendres, 30 de setembre del 2016

Premi per a Carla Mira Orquín

Una alumna de l'IES l'Estació guanya el premi al millor cartell que commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer

Carla Mira mostrant orgullosa el seu cartell
Carla Mira Orquín, una jove estudiant de l'IES l'Estació que enguany està cursant 2n de Batxillerat Artístic, ha obtingut aquest mes de setembre el reconeixement de l'entitat AFAO d'Ontinyent per dissenyar el cartell anunciador de les XX Jornades sobre el Dia Mundial de l'Alzheimer, organitzades anualment per aquesta associació sense ànim de lucre i d'àmbit comarcal que dóna suport tant als qui pateixen la malaltia com als seus familiars.
AFAO i l'IES l'Estació, per mitjà del seu Departament de Dibuix, col·laboren des de fa vuit anys en una activitat que té per objectiu incentivar la creativitat entre l'alumnat del centre matriculat en l'assignatura de Cultura Audiovisual. "Per als alumnes és una gran oportunitat de participar en l'elaboració d'una imatge que representa el dany progressiu i irreversible del cervell, i que posteriorment s'utilitzarà per il·lustrar les Jornades", assenyala la professora Reme Pérez, del departament esmentat.
Amb el cartell guanyador d'enguany, Carla, que des de menuda s'ha decantat per la creació artística, ha volgut plasmar la degeneració gradual d'aquesta demència incurable ara per ara. "Principalment, vaig utilitzar com a fons el color simbòlic de l’Alzheimer, el violeta", ens explica aquesta jove artista. "Després, i mitjançant el perfil d’un rostre que representa un gènere neutre, vaig desenvolupar una metàfora visual on les papallones que alcen el vol simbolitzen aquells records i vivències que obliden i ja no tornen a recordar les persones que sofreixen aquesta malaltia degenerativa".
Carla, que en nou mesos finalitza l'institut, s'ha marcat l'objectiu de continuar la seua formació acadèmica a la Universitat Politècnica de València, on desitja estudiar Belles Arts o Disseny i Tecnologies Creatives.
Molta sort! 

dimecres, 28 de setembre del 2016

PROGRAMA XarxaLlibres

La gratuïtat dels llibres de text ja és una realitat a l'IES l'Estació

Totes les famílies inscrites en el Banc de Llibres que en juny i juliol van tornar els manuals escolars en bon estat no han fet cap despesa per a l'adquisició dels materials curriculars d'enguany.

L'esforç econòmic que han assumit conjuntament l'IES l'Estació i l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes ha possibilitat que aquest institut siga l'únic centre de secundària d'Ontinyent on l'alumnat disposa de llibres de text completament gratuïts per al curs 2016-2017. S'han beneficiat de la mesura totes aquelles famílies que van participar aquest estiu en el programa XarxaLlibres de la Conselleria d'Educació, una iniciativa de l'administració autonòmica que ha permés la creació d'un Banc de Llibres per a l'alumnat de Primària, Secundària i Formació Professional Bàsica.
"Apostem per un ensenyament públic i de qualitat, i estem convençuts que aquesta experiència que encetem enguany serà molt enriquidora per a tots", ha destacat Imma Cambra, vicedirectora del centre, qui ha afegit que una de les prioritats de l'institut és ara fomentar entre els estudiants i els seus progenitors l'ús responsable d'uns materials educatius finançats amb fons públics.
Resultat d'imatges de dibujo librosDes de l'AMPA també han expressat el seu agraïment a tots els docents implicats, per la seua gestió del Banc de Llibres, i a institucions públiques com la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de la ciutat, per materialitzar un programa que ha fet possible que els llibres siguen gratuïts per a la majoria de l'alumnat que està cursant enguany l'ensenyament obligatori a l'IES l'Estació. "Aquesta ajuda", comenta un membre de l'AMPA, "ha arribat molt oportunament per donar resposta a la sol·licitud de suport a eixes famílies que desemborsaven anualment elevades quantitats de diners, fet que en moltes ocasions suposava un enorme esforç per a l'economia familiar". 
Ara que ja està constituït el Banc de Llibres de l'IES l'Estació, la dinàmica es repetirà cada curs escolar i l'alumnat haurà de tornar tot el material al banc en finalitzar les classes perquè puga ser reutilitzat. 

divendres, 23 de setembre del 2016

Activitats al voltant de la Setmana Europea de la Mobilitat

L'alumnat de l'IES l'Estació celebra el «Dia sense cotxes» amb una pujada en bicicleta i una performance
Desenes de joves, acompanyats per Pere Vañó, director del centre, i Paloma Tortosa, cap del Departament d'Educació Física, reivindiquen un any més l'ús d'aquest mitjà de transport saludable i no contaminant

Pere Vañó guiant el gran grup d'esportistes
A l'escola en bici o a peu. Amb aquesta filosofia ha matinat l'IES l'Estació en el «Dia sense cotxes», 22 de setembre, una iniciativa emmarcada en la Setmana Europea de la Mobilitat amb la qual es pretén conscienciar de la necessitat de disminuir la presència de vehicles privats al nucli urbà, buscant alternatives sostenibles, com el transport públic, que ajuden a reduir la contaminació ambiental i a millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania.
Per aquest motiu, i aprofitant el traçat dels Camins Escolars Segurs, l'institut ha organitzat una pujada al centre, en bicicleta o a peu, on han participat nombrosos voluntaris, entre professorat i alumnat, sensibilitzats amb el medi ambient i amb els efectes negatius dels automòbils sobre l'entorn. 

La marxa ciclista, que arrancava del Carmelo Ripoll i del Lluís Vives, no només ha transcorregut amb completa normalitat, destacant el seu caràcter lúdic, sinó que també ha posat de manifest que l'IES l'Estació promou entre els seus escolars els desplaçaments que respecten l'equilibri ecològic.

Performance sobre mobilitat
La jornada s'ha completat amb la col·locació d'un vinil decoratiu en una de les parets de les instal·lacions, una tasca que ha sigut realitzada pel propi alumnat del centre, qui ha comptat amb l'ajuda del professor de Dibuix, Ximo Epifanio, i de l'Ajuntament d'Ontinyent, el qual ha tingut la deferència de facilitar el material per poder efectuar el muntatge d'aquest motiu temàtic.

I ací teniu, lectors i lectores de l'Andana, el resum de la jornada en imatges. 


Record abans d'iniciar el trajecte cap a l'institut

Anant per bon camí

Esprint final
Muntatge del vinil decoratiu
Ximo explicant com fer la combinació de colors
A punt de concloure la tasca
Resultat final

dimecres, 21 de setembre del 2016

Ampliació del servei gratuït d'autobús

La Conselleria d'Educació amplia el servei de transport escolar gratuït per a l'alumnat de l'IES l'Estació
Primer, segon i gran part de tercer d'ESO tindran enguany transport completament gratuït

Des de fa poc més d'una setmana, un total de dos autobusos subvencionats per la Conselleria d'Educació donen servei a més d'un centenar d'escolars que diàriament es traslladen des d'Ontinyent a l'IES l'Estació, un fet que suposa "poder atendre més del 75% de les necessitats de transport per a l'alumnat d'ensenyament obligatori", assegura Pere Vañó, director del centre. La mesura ha sigut gratament aplaudida per tota la comunitat educativa, qui durant aquests darrers anys ha estat possibilitant, amb la mediació de l'Ajuntament de la ciutat, que tots els estudiants de l'institut accediren a l'edifici en les millors condicions possibles. 
L'any passat sols es van poder beneficiar de la gratuïtat del bus escolar uns 55 alumnes, ja que la Conselleria, després de tres cursos complets de supressió d'aquest servei, només va autoritzar una línea i la va restablir per als més menuts de 1r i 2n d'ESO. Ara, amb la incorporació d'un segon vehicle també es podrà donar cobertura a gran part de l'alumnat de 3r d'Educació Secundària Obligatòria.
A aquests dos autobusos de la línia d'Ontinyent, cal afegir un tercer autocar subvencionat que apropa cada dia l'alumnat de Fontanars dels Alforins.
Des de 2012 i fins a 2015, la Conselleria d'Educació, governada aleshores pel Partit Popular, va suprimir el transport escolar a l'IES l'Estació al·legant que la distància de la localitat al centre era inferior a tres kilòmetres en línea recta. Tres anys més tard, i després de les protestes i gestions de l'AMPA, dels docents, de l'alumnat i de la corporació municipal, sembla que la normalitat ha arribat a l'institut. 



divendres, 16 de setembre del 2016

Setmana Europea de la Mobilitat

Resultat d'imatges de dia sense cochesHui no arranque. Aquest és l'eslògan de la campanya que està organitzant la Generalitat Valenciana amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que se celebra cada any entre el 16 i 22 de setembre per tal de conscienciar del transport sostenible i reduir l'ús del vehicle privat al medi urbà. Aquesta iniciativa, promocionada per les diferents Conselleries, no sols afavoreix la sostenibilitat del nostre medi ambient, sinó que també potencia i beneficia l'increment de l'activitat física.

La SEM culminarà el pròxim 22 de setembre amb el «Dia sense cotxes», amb el qual es pretén que els ciutadans de la Comunitat Valenciana deixen de banda els vehicles privats en els seus desplaçaments, almenys durant 24 hores.

Resultat d'imatges de dia sense coches
Com no podria ser d'altra manera, l'IES l'Estació se sumarà la setmana que ve a aquesta iniciativa amb diverses activitats organitzades, entre altres membres del centre, per Paloma Tortosa, coordinadora del Departament d'Educació Física.

Des de l'Andana, animen el professorat d'Ontinyent perquè s'abstinga d'utilitzar el seu cotxe el proper dijous dia 22 i instem la gent jove a conscienciar els seus familiars, amics i coneguts de la idoneïtat de viatjar a peu, amb bicicleta o en transport públic. 

dimarts, 13 de setembre del 2016

El valor de l'educació

Resultat d'imatges de relación bidireccional alumno profesor
Text d'Alfred Bernabeu, cronista d'Ontinyent i professor de Valencià de l'IES l'Estació

   L’etimologia de la paraula educació proporciona una informació interessant sobre aquest terme. Educere/educare: promoure el desenvolupament intel·lectual de la persona.  La genuïna educació ha de ser un aprenentatge obert en el qual participen activament els dos protagonistes del procés: alumnat i docent. Recalque el factor més important, ensenyament actiu, és a dir, interés per a aprendre i ensenyar. Parlem doncs,  d’una relació bidireccional.
  Entre el professorat que imparteix Secundària i Batxillerat s’observen certs comportaments inadequats en l’alumnat, cada vegada a les aules es dedica més temps a corregir conductes inapropiades que a impartir els continguts d’un currículum acadèmic que mai no s’arriba a complir del tot. Les causes? Diverses, però destaca una en especial. Una societat que ha oblidat ensenyar a casa unes normes bàsiques de convivència. En algunes ocasions els pares han preferit ser “col·legues” dels  fills defugint de les responsabilitats i del paper que els pertoca exercir. Un comportament passiu que potencia  el fracàs escolar.  
Resultat d'imatges de leyes educativas
   No afirme que l’educació actual siga pitjor, és diferent. La LOGSE va ampliar l’edat de l’ensenyament obligatori fins al 16 anys i no tot l’alumnat té el mateix interés per a aprendre. En la meua època escolar aquesta falta d’inquietud no existia per un simple motiu, el que no volia estudiar s’incorporava al món del treball. És clar que en aquell temps, la indústria tèxtil d’Ontinyent, en plena expansió, necessitava molta mà d’obra. Una minoria seguia  estudis superiors... En el curs 1975/76 a la nostra ciutat, solament a l’institut (ara IES l’Estació) es podia cursar COU i no érem més de 60 alumnes!      
   La universalitat de l’educació o de la sanitat gratuïta són uns dels grans avanços que la  societat no acaba de valorar en la seua justa mesura. Unes despeses que l’estat de benestar ha d’assumir i que provenen dels impostos tributats per nosaltres, els ciutadans. No estaria gens malament que, a títol informatiu, a principi de curs, es facilitara  el cost real de cada plaça escolar.  Estic segur que es valoraria més l’esforç econòmic realitzat per aconseguir uns joves amb millors capacitacions. No hi ha dubte, una societat que inverteix en educació assegura el seu futur.
   En aquest sentit és important apostar per la formació del professorat. Considere que la formació dels docents cada vegada és més completa i multidisciplinar. Apostar per la disminució  de la ratio d’alumnes per aula també afavoreix la qualitat d’ensenyament. El procés d’aprenentatge actual cada vegada és més individualitzat; els grups més reduïts permeten una millor atenció a un alumnat molt divers i amb majors necessitats educatives. 
Resultat d'imatges de comunidad educativa   Ara que el nou curs comença, hem de reprendre el camí, un projecte comú en el qual tots hem de participar: l’alumnat aportant l’estudi i la curiositat d’aprendre; els pares i les mares ajudant-los a ser responsables i autònoms; el professorat  il·lusionant-nos amb el nostre ofici cada vegada que entrem a classe, vocació. Tots junts, de la mà, hem de marxar cap a Ítaca, encara que el camí siga llarg...

divendres, 9 de setembre del 2016

ARRANCA EL CURS 2016-2017 AMB LES POLÈMIQUES REVÀLIDES

"L'educació és molt més que una «revàlida»", assegura el director de l'IES l'Estació durant la inauguració del curs escolar

A partir de 2018, l'alumnat de 4t i 2n de Batxillerat haurà d'aprovar-la per obtindre el títol i continuar estudiant.

Al voltant de 700 alumnes de l'IES l'Estació han començat aquest dijous un nou curs escolar marcat per la controvertida LOMCE, llei aprovada pel ministre José Ignacio Wert en desembre de 2013 que enguany s'ha d'implantar en segon i quart de l'ESO i en segon de Batxillerat, fins ara regulats pel sistema de la LOE. Un dels punts més conflictius de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa és la realització de proves externes per part dels estudiants que finalitzen la secundària obligatòria i postobligatòria. Una prova que no té tot el suport dels docents, dels pares i mares i de l'alumnat, que des de fa mesos mostren la seua desconfiança cap a un examen del qual no es coneixen, a hores d'ara i amb exactitud, les característiques, el disseny i els continguts. "L'educació és molt més que una «revàlida»", assegura Pere Vañó, director de l'IES l'Estació des de fa quatre anys, per a qui aquestes avaluacions presenten més interrogants no resolts. "Qui farà l'avaluació externa? Es relegarà la feina del professorat a «preparar» l'examen final? Quin tipus d'exàmens hi haurà? Seran exàmens «Test»? Com s'avaluaran «totes» les competències bàsiques?", planteja Vañó, qui afirma també que "aquesta mesura casa amb els models educatius més mercantilistes i de fort arrelament al món anglosaxó".
Altra de les novetats que porta el nou curs escolar ha sigut la materialització del programa #XarxaLlibres, un programa de gratuïtat de llibres de text que ha posat en funcionament enguany la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i que permet la creació d'un banc de llibres i altres materials curriculars per a l'alumnat de Primària, Secundària i Formació Professional Bàsica. Cal recordar que s'han beneficiat d'aquest programa totes aquelles famílies que van comprar els llibres al principi del curs anterior i els han tornat en bon estat, cosa que els ha atorgat el dret de cobrar un màxim de 200 euros, rebuts en dos fases, i d'aconseguir llibres gratuïts per al curs 2016-2017. El director de l'IES l'Estació ha recalcat, en aquest sentit, l'esforç que han fet les persones que han format part de la comissió del Banc de Llibres (AMPA i professorat). "Des que va acabar el curs passat, s'ha estat treballant intensament a l'institut perquè les famílies de l'IES l'Estació adherides a aquest projecte puguen tindre els seus llibres gratuïts", ha declarat el director.
Pere Vañó, que afronta amb il·lusió els pròxims quatre anys en el càrrec, ha fet un balanç molt positiu de l'etapa anterior, destacant "els excel·lents resultats acadèmics que s'estan aconseguint, amb una taxa gairebé nul·la d'abandonaments a l'ESO, i l'enorme capacitat organitzativa de les famílies, el professorat i l'alumnat per desenvolupar tota mena d'activitats extraescolars a un nivell qualitatiu molt alt". El director del centre també ha mostrat la seua satisfacció per la recuperació del transport públic i la creació d'un itinerari escolar segur.
   Ara, els reptes educatius de l'IES l'Estació són dotar totes les aules amb el seu material audiovisual corresponent i obtindre una resposta positiva de la Conselleria per a la rehabilitació i adequació de les instal·lacions.

Mentrestant, us deixem amb unes quantes instantànies de l'inici de curs i, personalment, desitge que aquesta nova etapa de l'Andana, que comença hui, siga tan fructífera com l'anterior. 


Fernando Moreno Niclós


Imma Pérez amb 1r ESO A
Pep Nàcher amb 1r ESO C

Pilar Asensio amb 2n ESO A
Antonia Llinares amb 2n ESO B
Els alumnes de 2n ESO C

Alumnes de 3r ESO
Alumnes de 3r ESO
Alumnes de Batxillerat