dilluns, 30 de maig del 2016

Segona campanya d'espots CONTRA EL MALTRACTAMENT INFANTIL

Vuit noves campanyes publicitàries, elaborades per l'alumnat de 4t ESO, tracten de reflectir el dany irreparable de la violència sexual infantil

Per Fernando Moreno, professor
Per segon any consecutiu, l'alumnat de quart d'ESO, que finalitza etapa educativa, ha sabut dir ben alt prou ja d'abús sexual contra els més vulnerables. I ho ha fet presentant una sèrie de vídeos amb els quals rebutja aquesta xacra que afecta, segons algunes estadístiques, a un de cada cinc menors.

Les vuit propostes audiovisuals, d'una qualitat més que notable, formen part d'un treball de final de curs de l'assignatura de Castellà, on s'han treballat les característiques del llenguatge publicitari i la novel·la Palabras envenenadas, guardonada en 2010 amb el Premi Edebé de literatura juvenil. Aquest relat de la catalana Maite Carranza (Barcelona, 1958) denuncia sense por ni sensacionalisme els abusos en la infància, una de les formes més greus de violència que comporta efectes devastadors en la vida dels qui la pateixen, raó per la qual alguns demanen que aquestos delictes no prescriguen mai.
De fet, Miguel Ángel Hurtado, psiquiatra barceloní que fou víctima d'un sacerdot de 60 anys, ha presentat aquest mes de maig al Congrés dels Diputats una petició perquè la pederàstia no prescriga; petició que té el suport de més de 300.000 signatures que sol·liciten als parlamentaris una reforma del Codi Penal on es tinga en compte les especials circumstàncies que rodegen els abusos als xiquets. "Els menors depenen del seu entorn i quan el que abusa és l'entorn, no poden denunciar", explica Hurtado, per a qui la víctima no pot rebel·lar-se fins que "se senta més forta i estiga independitzada d'eixe entorn". Aquest psiquiatra argumenta la seua postura recordant-nos que hi ha altres delictes que a Espanya no prescriuen, com el terrorisme o els crims contra la humanitat. 

dimarts, 24 de maig del 2016

Brillant comiat de l'alumnat de Segon de Batxillerat

2n Batxillerat A
2n Batxillerat B
Divendres, 20 de maig, l'IES l'Estació va acomiadar el seu alumnat de Segon de Batxillerat en una emotiva cerimònia de graduació de nou format,  a la qual van poder assistir familiars i amics i amigues d'aquests joves que ara inicien una nova i decisiva etapa en la seua formació acadèmica.
La cerimònia, que va estar guiada per la Vicedirectora, Joana Rufino, va comptar amb les intervencions d'Elena Tortosa i Lucía Sánchez, pel que fa al 2n de Batxillerat Artístic, les quals donaren pas a un vídeo del grup. Va continuar amb un vídeo elaborat pel 2n d'Humanitats i Ciències Socials. I finalitzà l'acte amb la intervenció de l'alumne Dani Ureña, de 2n Científic, que improvisà sobre els seus companys i companyes i el professorat amb un discurs ocurrent i molt divertit.
2n Batxillerat C
L'acte es clausurà amb la intervenció del Director, Pere Vañó. Però la nit continuà amb un sopar de gala i el corresponent fi de festa.
Aquest nou format en la cerimònia de comiat ha sigut tot un èxit, per la qual cosa és d'esperar que es continuarà els propers anys.
Fins sempre, amics i amigues que ara ens deixeu. Que els millors dels nostres desitjos us acompanyen sempre! 

Dani Ureña















  







dilluns, 23 de maig del 2016

El projecte de videodansa de l'IES l'Estació

La professora Reme Pérez ens presenta la gran proposta de videodansa creada i elaborada per professorat i alumnat de l'IES l'Estació amb el suport tècnic i la direcció de Toni Arnedo.

El projecte de vídeodansa va nàixer a partir d'una proposta que ens va fer la coreògrafa Alicia Herrero,  per a participar en la Primera Mostra de Vídeodansa de Xàtiva. Aquesta proposta s'emmarca dins d'una sèrie d'activitats que s'han fet durant el mes d'abril a Xàtiva per a commemorar el Dia Internacional de la Dansa, que se celebra el 29 d'abril, amb tallers, exposicions, mostres de dansa i espectacles entre altres, on han participat diferents entitats educatives.
Toni Arnedo en un moment del rodatge
Nosaltres vam decidir col·laborar amb un audiovisual que també poguera servir per promocionar l'IES L'Estació, i també fer un vídeo de qualitat que ens representara.
El fil conductor del vídeo és la idea de que la creativitat, que sol estar un poc oblidada o arraconada en els sistemes educatius. En el nostre vídeo, la creativitat ha de lluitar per fer-se visible, l'alumnat sent la seua presència i vol eixir a rescatar-la. Així la creativitat, acompanyada pels alumnes va passejant per diferents escenaris del nostre centre donant vida, color i emoció per allà on va. Mostrem, al vídeo, els nostres espais quotidians, on desenvolupem la nostra tasca docent, i al final  les línies de fuga cap a l'infinit, on la creativitat es dirigeix guiant i donant-nos esperança.
Molt del nostre alumnat van demostrar interès a participar, i així un grup de professors i professores vam començar a organitzar el treball. Al mateix temps vam rebre la proposta de l'ontinyentí Toni Arnedo, un professional dels audiovisuals que es va oferir a ajudar-nos en aquest projecte, posant a la nostra disposició les seues idees i el seu equip tècnic. Amb la fusió de tot això va nàixer el nostre audiovisual del qual estem molt orgullosos.
Des d'ací, vull agrair la col·laboració de l'alumnat participant, especialment a Elena Tortosa, per la seua implicació personal. També a tot el professorat que l'ha fet possible, i, com ja he dit, també a  Toni Arnedo, ja que gràcies a la seua experiència ha sigut possible un resultat tan espectacular.
Elena Tortosa
El vídeo es va mostrar per primera vegada al Gran Teatre de la capital de la Costera, el passat 16 d'abril dins del marc de la Primera Mostra de vídeodansa de Xàtiva, junt a altres vídeos elaborats pel Conservatori Superior de Dansa de València, l'Associació Professional de Dansa de la Comunitat Valenciana i de la mateixa Alicia Herrero, entre altres.

Estem orgullosos del resultat; ara vosaltres, gaudiu de l'espectacle!






dijous, 19 de maig del 2016

Extraordinària actuació de l'alumnat de l'IES l'Estació en la comèdia "Las aves"

Fotografies: Toni Ferrero Belda

Divendres, dia 13 de maig, al Teatre Echegaray d'Ontinyent, es va estrenar l'adaptació que Rafa López, professor de Grec, ha realitzat de la comèdia d'Aristòfanes "Les aus".  La interpretació va anar a càrrec d'un nombrós grup d'actrius i actors, el nou grup Kukopolitai de l'IES l'Estació, i amb una posada en escena magníficament elaborada.

L'actuació va recaure especialment sobre els dos personatges principals, Pistetero (Jesús Ribera, alumne de 3r d'ESO) i Evélpides (Iván Maestre, exalumne), els quals van saber enllaçar els diferents actes, en què el director i autor de l'adaptació va inserir nombroses referències crítiques a la situació política actual.

L'estrena, a la qual van assistir el Regidor d'Educació i el de Cultura de l'Ajuntament d'Ontinyent, entre altres autoritats, va comptar amb la presència de nombrós públic. A banda de la gran actuació dels actors i actrius, que sorprengueren tothom en llevar-se les màscares a causa de la seua edat (majoritàriament alumnat de 3r ESO), va resultar igualment atractiu tot el treball d'atrezzo, decorat i coreografia, com bé mostren les magnífiques fotografies de Toni Ferrero. S'ha comptat per a tot això amb la participació dels departaments de Dibuix i Educació Física, amb el treball de mares i pares, i amb l'ajut desinteressat de companys i amics del director, Rafael López.

Actors i actrius: 
Pistetero: Jesús Ribera;
Evélpides: Iván Maestre;
 Sierva: Elena Sánchez;
 Abubilla: Helena Falcó;
 Corifeo: Ainoa Aragoncillo;
 Coreuta 1: Henar Cambra;
 Coreuta 2; María Llopis;
 Coreuta 3: Mar Belda;
 Coreuta 4: Nerea Párraga;
Sacerdotisa: Carolina Duque
Poetisa: Raquel Navarro;
 Metón: Carlos Martínez;
Mensajero: Alejandro Cañete
Iris: Nayely García
Heraldo: Àlex Llorca
Prometeo: Víctor Casanova
Heracles: Llorenç Reig
Poseidón: Pablo Barberà
Tríbala: Rocío Castillo
Esclava 1: Ángel Fernández
Esclava 2: Inés Beneyto
Soberanía: Agur Ezkabetxe.










Atrezzo: Celia Vidal i Joan Cogollos. 
Escenari: Jorge Navas i Chano Blázquez.
 So: Javier Nadal.
 Coreografia: Paloma Tortosa.
 Direcció: Rafael López.
Disseny Gràfic: Migue Martí. 
Fotografies: Toni Ferrero Belda


Amb la col·laboració de:

Ajuntament d'Ontinyent

Associació de Mares i Pares de l'IES l'Estació

IES l'Estació.



   

dimecres, 18 de maig del 2016

Exposició de treballs finals de Tècniques d'Expressió Graficoplàstica

L'alumnat de 2n de Batxillerat de l'assignatura de Tècniques d'Expressió Graficoplàstica, impartida per Joan Cogollos, ens ha oferit, com cada any, el fruit del seu treball de final de trimestre en l'expsosició que ha quedat penjada als corredors de l'IES l'Estació durant les dues setmanes últimes.

Per l'ordre de les imagets, les autores i autors són: Àngela Valero, Elena Tortosa, Rita Ferrero, Bàrbara Martí, Aina Gilabert, Anna Conejero, Sara Gozalbo, Maria Pla, Lucía Sànchez, Pau Vicente, Laura Valls, Sephi Remón, Julia Coll, Óscar Carruana,  Sílvia Mompó, Dinko Marinov, Kungsang Sherpa, Mª Carmen Cortés, Khalid Bouhdid, Pablo Alcaide, Sergi Casanova, i Raül Gil.