dimecres, 24 de setembre del 2014

Entrevista a Josep Calatayud Beneyto

Ja és a punt el IV Congrés d'Estudis organitzat per l'IEVA

Josep Calatayud, professor de l'IES l'Estació i president de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida:  "Per col·laborar amb l'IEVA, només cal interés i curiositat per tots els aspectes de la comarca" 

Josep Calatayud Beneyto és professor de Pedagogia Terapèutica a l'IES l'Estació des de l'any 2000; abans, com a docent, ha passat per Beneixama, Albaida, Banyeres, Alcoi, Bocairent i tretze anys al CP Rafael Juan Vidal. Ha impartit classes de Valencià, de Castellà i de Ciències Socials i es va especialitzar després en Pedagogia Terapèutica. “Vaig arribar a la Pedagogia Terapèutica portat per la inquietud personal de saber com es podia ajudar a xiquets i xiquetes que tenen alguna dificultat d'aprendre”, explica. Des de gener de 2014 és president de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida. Del tot açò i del pròxim Congrés d'Estudis Comarcals, ens parlarà en aquesta entrevista. 
En què consisteix el seu treball a l'IES l'Estació?
Josep Calatayud: El meu treball se centra especialment a reforçar les àrees instrumentals (llengües maternes i matemàtiques), perquè es considera que són els “instruments” per poder aprendre  i progressar en la resta. Intentem ajudar des del Departament d'Orientació, amb qui faig tàndem amb l'orientadora, Estrella Bataller. La millor recompensa al nostre treball és comprovar com l'alumnat és capaç de vèncer les dificultats i aconsegueix un bon nivell en les seues qualificacions.
Des de gener, dirigeix l'IEVA; a què es dedica un institut d'estudis comarcals? 
Josep Calatayud: L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida és una associació cultural. Com totes les associacions té els seus socis, que paguen una quota que permet portar endavant, junt a altres aportacions, les activitats que es programen. La nostra Associació té una peculiaritat que la fa un  poc diferent i és que des del seu naixement, compta amb el patrocini de l'Ajuntament d'Ontinyent, La Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida i CaixaOntinyent, que ens donen suport econòmic o material; per exemple, la Mancomunitat ens cedeix el lloc on tenim actualment la seu, a l'edifici de la Mancomunitat.
Els objectius de l'IEVA són variats: la investigació històrica, el patrimoni material i immaterial de la comarca, etc. També es pretenen potenciar les manifestacions artístiques de qualsevol tipus, vetllar pel manteniment de tradicions culturals; però l'IEVA no solament mira cap al passat, sinó també al present i al futur, perquè el que ens preocupa són les persones, que, al cap i a la fi són els protagonistes. L'IEVA ha col·laborat en diferents temes d'actualitat de la comarca, com ara l'eliminació de residus sòlids, els problemes actuals que hi ha en diferents poblacions, la situació de l'ensenyament. Podem dir que qualsevol branca del coneixement o de la creació artística entra dins de l'àmbit de treball de l'IEVA.
També hi ha premis i publicacions...
Josep Calatayud: En efecte, desenvolupem diferents actuacions o programes; per exemple, es fa una col·lecció de llibres que anomenem “Homenatges; tenim un Premi d'Investigació que convoquem cada dos anys i està dotat amb 3.000€; hem publicat llibres, o col·laborat en la seua publicació, sobre diferents aspectes de la comarca. En els darrera anys, realitzem un cicle de conferències en què personalitats destacades i de prestigi desenvolupen temes d'interés ja siguen econòmics, polítics, judicials, culturals... En una línia diferent, hem publicat música clàssica de compositors actuals de la comarca, interpretada també per músics de la comarca.
Imatge oficial del IV Congrés
Ja hi ha a les portes el IV Congrés, què ens en pot avançar?
Josep Calatayud: Un Congrés d'estudis, en aquest cas el IV Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida, és una de les coses més importants que podem fer. Considerem que té diferents objectius; el més bàsic és el d'oferir, a les persones que han realitzat investigacions a la comarca o sobre la comarca, un aparador on puguen mostrar el seu treball. Com que no es tracta de monogràfics en cap especialitat, qualsevol branca del saber hi té cabuda.
  A més des de l'organització, es busquen persones altament qualificades per a desenvolupar temes que considerem que poden ser d'interés per als nostres conciutadans. Així, tenim previstes unes conferències a càrrec de dos prestigiosos intel·lectuals: en Joan F. Mira i en Luis Tormo. A més de les ponències que es presentaran, tenim previstes tres taules redones: una sobre la situació econòmica a la comarca, una altra sobre mitjans de comunicació (com es veu la comarca des de fora), i una tercera taula que analitzarà l'exili republicà després de setanta-cinc anys d'acabar la Guerra Civil.
Quan i on es realitzarà el Congrés?
Josep Calatayud: Tot es concentrarà en dia i mig, a Benigànim, durant el 28 i el 29 de novembre pròxims. No obstant això, aquest Congrés té una altra característica, la dels actes previs: des del 15 d'agost, l'organització està estenent els seus efectes a la majoria de poblacions de la comarca, mitjançant la realització d'actes, conferències sobre diferents temes i sempre a càrrec de persones de gran prestigi. Comptem en aquest cas amb la col·laboració dels ajuntaments on es fan els actes.
Com es pot animar el jovent a participar-hi?
Josep Calatayud: Encara que no hi ha activitats exclusives per a joves, qualsevol persona pot trobar interessant qualsevol dels nostres actes. També poden presentar-se ponències sobre qualsevol tema d'interés, i l'edat no n'és un impediment, sempre que s'oferisca el rigor necessari. Tenim poques ponències relacionats amb els noves tecnologies i és evident que les empreses de la comarca i la gent jove que les dirigeix són ara uns boníssims referents. Per altra banda, el nostre Premi d'Investigació és ideal perquè els joves universitaris mostren els seus treballs.
Qui pot ser soci de l'IEVA? Quins en són els avantatges?
Josep Calatayud:  Per a ser soci, sols cal omplir el full d'inscripció. Es paga una quota, però que és molt reduïda, i encara més per a estudiants i aturats. No cal cap condició més, excepte l'interés i la curiositat pels aspectes comarcals. Els avantatges: els socis de l'IEVA reben de forma gratuïta el calendari, a més de les publicacions pròpies i un millor preu en les publicacions en què col·laborem, a més d'informació sobre actes culturals d'arreu de la comarca i del nostre àmbit lingüístic. Darrerament, com que formem part de l'Institut Ramon Muntaner, hi ha la possibilitat d'aconseguir un carnet que ofereix rebaixes en establiments i serveis culturals diversos.
Josep Calatayud amb Pere Crespo, del Departament d'Informàtica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada