dilluns, 31 de març del 2025

Visita alumnat francés de Rouen: jornada 2 a València

Text: Maria Enguix i Marc Ferrero

El segon dia d’aquesta experiència hem descobert el patrimoni històric i natural de la ciutat de València. Hem començat a la plaça de les Torres dels Serrans, des d’on hem fet un breu recorregut per la zona. Hem passat per la plaça de la Verge i hem visitat el Palau de la Generalitat. Després, ens hem dirigit a la plaça de l’Ajuntament, on hem disfrutat de la visita, hem entrat al Saló de Plens i hem eixit al balcó de l’Ajuntament. A continuació, hem explorat la zona del Mercat Central i la Llotja. Per a concloure el matí, hem contemplat la Ciutat de les Arts i les Ciències des de fora mentre anàvem amb autobús cap a la platja, on hem dinat un pícnic compartit, amb menjar típic de la nostra zona. 

De vesprada, després de dinar, hem tingut temps lliure per a gaudir junts a la platja, jugant a futbol i al cementeri. En arribar l’hora de la posta de sol, ens hem dirigit a l’Albufera, on hem pujat a una barca per a fer un passeig i conéixer millor aquest paratge natural. Ha sigut un dia molt complet i especial, que hem compartit i que hem gaudit molt totes i tots junts. 

diumenge, 30 de març del 2025

Visita alumnat francés de Rouen: jornada 1

Text: Mónika Lachezarova i Josep Soler

Per a començar el nostre primer dia totes i tots junts, vora les 8:15 h hem jugat a quatre jocs inicials que l’alumnat espanyol havíem preparat per a conèixer-nos i també a algun joc més dinàmic, com per exemple el joc de moros i cristians, el qual ha sigut molt entretingut, sobretot per a l’alumnat francés. Ens hem divertit! També hem jugat a un joc per a presentar-nos i ens ha servit de molt, perquè així, a poc a poc, anem aprenent els noms de tots i totes.

En general, les activitats inicials ens han servit per a soltar-nos un poc més entre espanyols i francesos i començar l'estada amb moltes forces!

Després, al voltant de les 10 del matí hem començat la visita per Ontinyent amb la finalitat de donar a conéixer als i a les  nostres corresponents el patrimoni cultural i històric de la nostra ciutat. Durant el matí hem visitat la part més antiga del poble com és: l’església de Santa Maria, el Palau de la Vila, el barri de la Vila, el pont Vell i el museu de les festes de Moros i Cristians. A migdia el regidor d'Educació i Esports ens ha rebut al saló de plens per a donar la benvinguda a l'alumnat francés i ens ha animat a parlar i a aprendre diferents llengües. 

Per a reposar forces hem dinat al restaurant NAC, on hem pogut degustar plats típics com ara la paella o el pastís de moca. Ja de vesprada, ens hem desplaçat a l’altra part d’Ontinyent: els barris de Sant Antoni, de Sant Josep, el parc de les Mamàs Belgues, la Cantereria, el carrer del Camí dels Carros i, per últim, el mirador localitzat al barri de Sant Rafel.

Tota la visita ha estat més divertida i interessant gràcies a les explicacions que hem realitzat dels llocs més emblemàtics de la ciutat, sempre relacionant-ho amb les festes i el patrimoni d’Ontinyent. Ja sobre les 18:15 h hem finalitzat la visita i hem donat les gràcies als i a les nostres corresponents per l’atenció rebuda. 

Ens fa molta il·lusió seguir vivint grans dies amb ells i elles!

divendres, 28 de març del 2025

Commemorant el Dia Internacional de la Francofonia

Aprofitant la Journée Internationale de la Francophonie, que se celebra cada 20 de març, l’alumnat de tota l’ESO que cursa Francés a l’IES L’Estació ha volgut destacar el valor d’aquest idioma com a vehicle de comunicació global. I per a tal finalitat tots ells s’han organitzat al pati en dotze grups similars als estands que podem trobar dins del recinte d’una exposició o una fira que han donat a conéixer algunes curiositats (gastronomia, qüestions culturals, els seus habitants, etc.) relacionades amb dotze dels països on es parla francés a tot el món.

La iniciativa, que ha comptat amb l’organització de la professora Júlia Sanchis i la valuosa col·laboració de l’auxiliar de conversa, Sarah Benson, ens ha convidat a reflexionar sobre la importància, en una societat cada vegada més globalitzada, de ser respectuosos amb la diversitat cultural i amb qualsevol sistema de comunicació.

França, Canadà, Suïssa, Costa de Marfil, Haití o la Guayana francesa, territoris que van des d’Europa fins a Amèrica o Àfrica, són alguns dels variats països on viuen milions de persones que conformen una gran comunitat de parla francesa.

dijous, 27 de març del 2025

L'alumnat francés de Rouen ja coneix Ontinyent

Aquest dimarts han arribat a la nostra localitat diversos escolars procedents del país gal per a gaudir amb l'alumnat de 1r de Batxillerat d'una setmana completa que esperem siga molt enriquidora, amb diverses activitats ludicoculturals que faran possible que coneguen no sols el nostre sistema educatiu, sinó també alguns dels emplaçaments més significatius de la comarca i província.

Desitgem que aquest encontre, que contextualitzem en el marc del programa Erasmus+ de l'IES L'Estació, esdevinga tot un intercanvi d'experiències que ens ajude a conéixer diverses cultures i a conviure amb realitats diferents a la nostra.

Al llarg d'aquestes jornades, els joves del centre ens relataran a través de diferents cròniques, que anirem publicant, el dia a dia compartit amb els francesos.

Bienvenus!

dimarts, 25 de març del 2025

Representació de 'Bernarda', una adaptació de la tragèdia lorquiana

L’alumnat de 4t d’ESO i de Literatura dramàtica de 2n de Batxillerat ha pogut gaudir aquest curs de Bernarda, un espectacle teatral creat per la companyia El ombligo y la pelusa a partir del text La casa de Bernarda Alba. Tot i que l’espectable no pretenia ser una reproducció fidel de l’última tragèdia del poeta andalús, sí és cert que ha suposat una aproximació a l’univers lorquià. 

Segons comenta Cecilia Silva, membre d’aquesta companyia teatral, el repte al qual s’enfrontaven era contar una història coral amb una sola actriu, ella mateixa, que en tot moment procura transmetre la sensació d’opressió que està present en la funció original.

Amb Bernarda, El ombligo y la pelusa ha volgut comunicar per mitjà d’imatges poètiques totes les sensacions que el text de Lorca els suggeria: el tancament, el pes de la calor, l’amargura contínua... Per això, van decidir fer un ús molt particular de les llums i les ombres.

La representació de Bernarda va tindre lloc el passat 10 de març a la Sala Gomis d’Ontinyent. En finalitzar l’espectacle, la companyia va organitzar un col·loqui amb l’estudiantat, que també va poder apropar-se a l’escenari per a observar tots els materials amb els quals treballa habitualment l’equip artístic i tècnic.


divendres, 21 de març del 2025

La dramaturga Paula Llorens visita l’IES L’Estació

La dramaturga Paula Llorens ha visitat l’IES L’Estació per a mantenir un encontre amb l’alumnat de Literatura dramàtica (2n de Batxillerat) i Literatura universal (1r de Batxillerat), que havia llegit una de les seues últimes obres teatrals, L’abraçada dels cucs. Llorens va aprofitar l’encontre per a parlar no sols de la seua faceta com a escriptora, sinó també com a actriu i productora de diverses produccions dramàtiques. 

Amb L’abraçada dels cucs, estrenada el 26 de maig de 2021 a la XXX Mostra de Teatre d’Alcoi, ha pretès trencar el tabú que envolta la salut mental i afavorir el diàleg entre els adolescents i el seu entorn sobre un tema socialment tan estigmatitzat. I per a aconseguir-ho, l’autora se serveix del gènere de la tragicomèdia, és a dir, recorre a l’humor com a mecanisme per a tractar temes durs o dolorosos.

Per tal d’escriure-la, Paula Llorens es va inspirar en testimoniatges de molts joves que intervingueren fa uns anys en el programa Salvados. El respecte i la veritat amb què van tractar el tema Jordi Évole i els participants la van ajudar molt a l'hora de trobar el lloc des d'on contar aquesta història. Afortunadament, el tabú està començant a trencar-se, ja que els mitjans de comunicació tracten sovint el tema i a molts instituts s'estan organitzant xarrades de familiars de persones que s'han llevat la vida o de joves que han tingut temptatives de suïcidi i són “supervivents” que comparteixen la seua història per a desestigmatitzar el problema de la salut mental.

Paula Llorens Camarena (Canals, 1986) és una actriu, dramaturga, directora i pedagoga teatral que forma part de la nova generació de dramaturgues valencianes que aborden sense cap tipus d’embuts temes socials com ara la rebel·lió contra les injustícies i l’heteropatriarcat, els estereotips que la societat imposa a les dones o, com és el cas d’aquesta peça teatral, el suïcidi, que no ha estat molt present en la ficció.

divendres, 14 de març del 2025

L’alumnat commemora el 8 de març

Cada 8 de març, el món s'uneix per a celebrar el Dia Internacional de les Dones, una data que ressalta la lluita contínua per la igualtat, per l’empoderament de les fèmines i pel reconeixement de la seua valuosa contribució en tots els àmbits de la societat. Amb un poc de retard com a conseqüència de les pluges de la setmana passada i la suspensió de les classes, l’IES L’Estació ha commemorat aquesta data amb diverses activitats que han fomentat la reflexió sobre els desafiaments que encara ens queden per afrontar. 

Totes les iniciatives d’enguany han tingut una significativa vessant artística. A més de l’exposició al voltant de la Dona en la Bauhaus, penjada a la cafeteria del centre, l’alumnat de l’ESO ha pintat cartells i il·lustracions relacionats amb aquesta diada, mentre que els estudiants matriculats en l’optativa de Francés han preparat una performance amb un missatge clar de suport i solidaritat, el mateix que han intentat transmetre els joves del Batxillerat Artístic a través de les seues creacions pictòriques.

Però la paraula, ferramenta per a la reflexió, també ha tingut el seu espai durant la jornada reivindicativa. És per això que una escolar del centre ha escrit una poesia que reproduïm tot seguit. Perquè hem de treballar junts cap a un futur més just i inclusiu.

dimarts, 11 de març del 2025

Entrevista a Álex Celada Penadés

«El vertader progrés arriba quan alinees cos, ment i emocions»

En la moderna societat del segle XXI, on cada vegada amb més freqüència el ritme és frenètic i accelerat, amb alts índexs d’obesitat, sobrepès i, en conseqüència, falta d’autoestima, aprendre a gestionar les emocions i l’estrès crònic s’ha convertit en un objectiu essencial per a millorar la nostra salut i qualitat de vida. En un context com aquest, els especialistes en nutrició i entrenadors personals, amb la seua metodologia i plans personalitzats, proporcionen ferramentes que ens ajuden a reduir els mals hàbits, però sobretot, a trobar eixa estabilitat mental que tots desitgem. 

Un d’aquests experts, coach de professió, el trobem en la figura d’Álex Celada Penadés, un ontinyentí de 25 anys, exalumne de l’IES L’Estació, que des de fa 5 assessora particulars per a oferir-los un estil de vida més saludable on el binomi cos i ment siga indissoluble. Graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per la Universitat de València, compta amb una àmplia formació complementària relacionada amb la nutrició i la salut. De fet, el seu espai d’acció se sustenta en tres pilars. «Vull ajudar les persones a entendre que no sols els hàbits alimentaris sans o l’entrenament físic són fonamentals», explica Álex. «Treballar l’autoestima, l’autoconfiança i, especialment, la gestió de les emocions també és clau per a mantenir l’equilibri vital», afegeix.

Amb aquest objectiu en ment, el nostre exalumne ha programat per al proper divendres 14 de març una conferència a la Fundació Caixa Ontinyent. Sota el títol Disciplina: l’antídot a l’estrès, ensenyarà els assistents a saber gestionar les situacions diàries i a trobar la pau interior en un món replet, com assegura, d’infelicitat i pressions constants.

Aprofitant aquest esdeveniment, L’Andana ha volgut entrevistar-lo per a conèixer-lo com al gran professional, amb evidents dots de comunicador, que està arribant a ser i, com no, per a retrobar-se amb l’antic estudiant que un dia va passar per les aules de qui subscriu aquestes línies.

Ja fa set anys que deixares l’IES L’Estació. Com recordes aquesta etapa?

Amb certa nostàlgia, amb moments molt bonics i rialles, sobretot durant el Batxillerat. Recorde haver tingut bons professors com per exemple Antonia, José Miguel o tu mateix, que m’han marcat per la seua disciplina de treball i amor al que feien. Però no sempre ha sigut així.

Què altres èpoques han sigut més dures o complicades?

La Primària i els primers anys de la Secundària, quan vaig patir assetjament escolar, amb insults i burles pel meu estat físic. Això va danyar la meua autoestima. Pensa que als 16 anys ja pesava 96 kilograms.

En quin moment la teua vida va començar a canviar?

Cap als 18 anys, quan vaig perdre al voltant de 15 kilos i em vaig iniciar en la lectura sobre autoestima i creixement personal. En eixe camí d’introspecció vaig millorar molt, em veia bé físicament. Per fi, començava a desenvolupar l’autoestima, l’autoconfiança i la seguretat en mi mateix. A finals de 2023 vaig començar a reconstruir-me, a establir uns valors, a llegir moltíssim sobre Déu i el cristianisme. Des d’aleshores, la meua vida és altra: Déu ha tancat el cercle perfecte, ja que l’energia, la felicitat, la pau i les ganes de viure i ajudar els demés són colossals.

Així és com et converteixes en coach o entrenador personal. Amb quina metodologia?

Centre el treball en la persona, vull desenvolupar i extraure el seu màxim potencial, tant a nivell físic com mental. Escolte els seus objectius, preocupacions i problemes per a poder traçar un pla amb accions enfocades en la millora o solució del problema. La meua metodologia va molt més enllà d’un simple pla d’entrenament o una dieta. No crec en solucions ràpides ni en canvis superficials. El vertader progrés arriba quan alinees cos, ment i emocions. Per això, no només ajude a entrenar i menjar millor, sinó que també treballem junts la gestió de l’estrès, l’autodisciplina, la constància i l’eliminació de distraccions. Tot amb un enfocament estratègic i sostenible que encaixe amb el teu estil de vida.

Què et va portar a aquesta professió o a tindre aquests interessos professionals?

Vaig nàixer amb una pilota en la mà, sempre he tingut clar que volia dedicar-me al món de la salut, ajudar els demés i transmetre que l’activitat física és imprescindible per a estar bé física i mentalment.

Com definiries el teu estil? Creus que et diferencies d’altres coaches?

És extremadament pràctic i senzill, clar, directe i sense relats absurds. Divulgue coneixements amb les idees molt clares: dir el que necessites i no el que vols escoltar, sense autoenganys. Per això, els meus clients valoren tant que els diga la veritat sempre, encara que aquesta siga complicada. No deixe que la gent busque excuses, ni queixes, sinó donar-los el paper actiu i la responsabilitat del que deuen fer, perquè és el millor per a ells.

Com que has nomenat els teus clients, conta’ns a quines persones dones servei.

Fa dos anys em vaig fer autònom, llançant un projecte personal que vaig començar divulgant per mitjà de les xarxes socials. Actualment realitze la meua feina en tres àmbits: entrenaments reduïts de força en Kenko Salud i plans de nutrició i pèrdua de pes; plans online d’entrenament i nutrició; i sessions de mentoria 1 a 1, on treballe la gestió de l’estrès i l’ansietat, l’autoestima, les habilitats laborals, les crisis existencials, les preses de decisions, etc. Ara, per exemple, estic acompanyant el procés d’un xaval de 13 anys que està patint assetjament escolar.

I com veus la resposta de tota aquesta gent a la qual dones servei?

La resposta és bestial. La majoria dels clients actuals porten amb mi des que vaig començar i això parla molt del treball tant bo i diferenciador que estic oferint. Estic molt segur del que faig i tracte de donar el millor de mi cada dia i a cada persona.

Algun projecte nou?

Al llarg del 2025 tinc en ment programar conferències privades per a empreses o per a centres. Em vaig endinsar en el món de les conferències a l’estiu del 2024, amb 15 persones, parlant sobre la disciplina i com viure amb pau i amb un estrès mínim. Ho vaig repetir al novembre del 2024 amb 100 persones i la resposta va ser espectacular. La pròxima serà aquesta setmana, el 14 de març, sobre la disciplina com a antídot a l’estrès.

Suposem que la teua formació serà contínua.

Per descomptat. El meu ritme de lectura sol ser un llibre a la setmana, de vegades dos, sobre empresa, teologia, filosofia, màrqueting, estrès, gestió emocional, nutrició i hàbits de salut. Els meus clients em necessiten amb la màxima capacitat i les millors ferramentes per a ajudar-los cada dia.

Amb quin consell per als nostres lectors t’agradaria acabar.

Saber dir que no, posar límits, deixar d’orbitar problemes, aprendre a prendre bones decisions, augmentar l’autoestima i confiança i veure les conseqüències tant devastadores en forma de càncer, dolors o insomni que a dia de hui és el normal.

Moltes gràcies, Álex. Tot açò i molt més per a saber viure una vida plena i feliç ho tindrem el proper divendres 14 de març a la Fundació Caixa Ontinyent.

dimecres, 5 de març del 2025

Una auxiliar de conversa millora l’expressió oral en francés d’alumnat i professorat

Que l’IES L’Estació aposta per l’aprenentatge de múltiples llengües sempre ha sigut una realitat, que enguany també està implementant-se amb la incorporació a la nostra plantilla de Sarah Benson, una jove de la Costa d’Ivori, a l’Àfrica Occidental, que està realitzant les funcions d’auxiliar de conversa en francés.

Sarah, que ha estudiat Literatura Hispànica (la seua tesi doctoral versa sobre la història de la dona en la literatura del segle XIX), no sols està ajudant el nostre alumnat a desenvolupar les destreses orals en l’idioma de Molière, sinó que també els està inculcant la seua estima per la llengua i la cultura franceses. «Aprendre una llengua no consisteix solament a memoritzar frases o construccions gramaticals», ens comenta Sarah, que incideix en la idea d’adquirir una adequada i fluida competència comunicativa. 

Però la tasca de Sarah va més enllà, ja que la jove s’ha mostrat encantada d’ajudar el professorat a introduir-se en aquest idioma o a perfeccionar la competència comunicativa oral dels que ja tenen certes nocions de francés. «Sarah, en funció dels nostres interessos i necessitats, ens ensenyarà a comunicar-nos de manera fàcil i efectiva», assegura Júlia Sanchis Tolsà, la cap del Departament de Francés. 

L’auxiliar de conversa estarà a la nostra disposició dos dies a la setmana (dimarts de 9:55 h a 10:50 h i divendres de 9:00 h a 9:55 h), així com quasi tots els esplais.

Si no heu tingut mai el plaer d’estudiar francés, ara és un bon moment per a fer-ho!