divendres, 31 de gener del 2025

'Los ecos rotos', un poema d'una alumna de 2n ESO A per al Dia de la Pau

Los Ecos Rotos

Per Pau B. P.

El alba despierta con un grito ahogado,
un sol tembloroso entre el polvo y el fuego.
Las calles vacías son sombras de un mundo
que ayer respiraba y hoy en recuerdo quedó convertido.

Los muros susurran nombres olvidados,
rostros que el viento se llevó sin piedad.
Cartas rasgadas y sueños rotos,
duermen en tierra que nunca hablará.

El niño que juega con restos de escombros
nunca ha sabido lo que es un hogar.
No entiende el estruendo, la furia del hombre,
pero su silencio ya es algo habitual.

Su padre marchó con la cabeza alta,
su hermano partió y no volvió jamás.
Él solo recoge cenizas y polvo,
buscando respuestas en un campo de sal.

Los hombres avanzan con rostros de piedra,
marchan sin alma, con armas en pie.
No ven las lágrimas, no oyen las súplicas,
tan solo obedecen, no pueden volver.

El suelo respira cenizas y miedo,
la lluvia es de plomo, el río es de sal.
Los árboles lloran, las flores se apagan,
la guerra consume hasta la verdad.

Pero en la distancia, en rincones ocultos,
aún quedan voces que quieren cantar.
Voces que piden, entre el estruendo,
una tregua, un respiro, un nuevo comenzar.

¿Qué es la paz sino el sueño quebrado
de aquellos que un día dejaron de hablar?
Un puente invisible, un hilo tan frágil
que en manos de pocos se puede romper.

No hay paz en banderas, en muros ni espadas,
no es un decreto ni un falso papel.
La paz es la risa de un niño sin miedo,
el sol sin cenizas, la tierra sin hiel.

Es tiempo de alzarla, de hacerla eterna,
de darle un nombre, de hacerla real.
Porque tras la guerra no quedan vencedores,
solo cicatrices que no sanarán.


dijous, 30 de gener del 2025

L’IES L’Estació se solidaritza amb el poble palestí en el Dia Escolar de la Pau

Hui l’IES L’Estació ha celebrat un any més el Dia Escolar de la No Violència i de la Pau, una jornada que ensenya a tot el món, especialment els més joves, a gestionar els conflictes de forma pacífica i emprant sempre una de les ferramentes fonamentals de qualsevol societat democràtica: la paraula. 

Per a commemorar aquesta fita tan significativa, des de la Comissió d’Igualtat i Convivència del nostre institut s’ha preparat aquest 30 de gener una activitat que ha comptat amb la col·laboració dels Departaments de Música i Arts Plàstiques. Mentre l’alumnat del Conservatori interpretava algunes peces musicals, els estudiants de l’ESO han estat pintant amb guix sobre el pati asfaltat dibuixos, lemes, paraules, cançons o missatges relacionats amb la cultura de la no violència.

Les actuacions d’aquest dijous també tingueren un objectiu ben clar: recordar el dramàtic conflicte que continua vigent entre Israel i Palestina. Per això, l’alumnat de 2n d’ESO ha treballat des de les diferents matèries el llibre I malgrat tot Palestina, que narra la història d’aquesta guerra, que dura moltíssimes dècades, a través de la innocent mirada de dues xiquetes.

Com a complement, els més menuts del centre han acudit als col·legis per a gaudir esportivament de la jornada, mentre que els joves de 3r han exposat als corredors de l’institut aquelles pintures que han estat composant en la matèria d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual.

Les guerres com ara la d’Ucraïna, les tensions geopolítiques de l’Orient Mitjà o la violència al Sahel demostren que la celebració de diades com aquesta són encara completament necessàries.

dijous, 23 de gener del 2025

Encontre amb el novel·lista Juan Ramón Barat

Juan Ramón Barat, autor de Clara en la oscuridad, ha sigut un dels escriptors convidats per l'IES L’Estació aquest mes de gener per a mantindre un encontre amb l'alumnat de 3r d'ESO, que durant el primer trimestre s'ha llegit aquesta novel·la com a part de la programació d'aula de la matèria de Llengua castellana i Literatura.

Barat també es va sotmetre gustosament a totes aquelles preguntes que li van plantejar els joves, àvids per conéixer qualsevol dada relacionada amb els personatges de la novel·la o amb el seu procés de creació literària.

Aquest encontre entre l'autor i l'alumnat porta celebrant-se des de fa diversos cursos amb motiu de les lectures que el professorat del Departament de Castellà proposa al seu estudiantat.

JR Barat ha obtingut diferents premis al llarg de la seua trajectòria. I, en concret, Clara en la oscuridad va ser guardonada l'any 2023 amb el Premi a la millor novel·la juvenil espanyola (Ciudad Real).

dimarts, 21 de gener del 2025

La poesia urbana de David Vidal torna a l’IES L’Estació

El rapsoda David Vidal ha tornat a visitar l’IES L’Estació per a delectar-nos amb el seu recital de poesia urbana i social, un espectacle en sintonia amb estils tan contemporanis com ara el rap o trap que barreja elements musicals i teatrals amanits amb un llenguatge popular.

Durant la sessió, els menuts de 1r d’ESO intervingueren activament amb els seus comentaris i declamacions, i es van convertir en els absoluts protagonistes d’un joc poètic amb què es pretenia transmetre emocions i denunciar injustícies actuals.

Els poemes amb els quals ens va complaure amb una veu perfectament impostada no els trobarem a cap llibre de text. Tot i això, són composicions essencials per a treballar dins de l’aula problemàtiques tan urgents com per exemple l’assetjament escolar, els conflictes racials o la violència de gènere.

dijous, 16 de gener del 2025

NOTA DE PREMSA CONCURS EL JUSTÍCIA

Daniel Moran, Víctor Ponte i Miguel Navarro són els guanyadors del primer premi en el 20é aniversari del concurs "Passeig literari per la vila d'Ontinyent"

Passeig Literari per la Vila d’Ontinyent” és un concurs organitzat pel Departament de Valencià del centre i patrocinat per l’Ajuntament, inspirat en la lectura de la novel·la "El justícia", de l'ontinyentí Joan Torró, ambientada en l'Ontinyent del segle XVI. El Cronista oficial de la ciutat d'Ontinyent, Alfred Bernabeu, és l'encarregat cada any de guiar l'alumnat de quart d'ESO, als quals fa un passeig per la Vila d'Ontinyent, tot descobrint espais emblemàtics i carregats d'història.

El primer premi enguany ha estat per a un treball col.laboratiu fet per Daniel Moran, Víctor Ponte i Miguel Navarro. Han rebut reconeixements i premis també Adrián Hidalgo i Pepe Tormo (segon premi), Paula Revert i Marta Gandia (tercer premi). A més, i de manera extraordinària, el jurat ha considerat donar un accèssit especial (un quart premi) a Maria Mollà, Roser Revert i Blanca Casanova, atesa la vàlua dels treballs presentats enguany.

El regidor d'Educació de l’Ajuntament d’Ontinyent, Ferran Gandia, ha participat al lliurament de premis, que enguany celebra el vinté aniversari de l'edició. Han acompanyat l'acte de lliurament Alfred Bernabeu, la cap de departament de Valencià, Laura Barberà, i el director de l'IES l'Estació, Fran Albero, el qual ha agraït el suport de l'ajuntament d'Ontinyent en la consolidació any rere any d'aquest tipus de col.laboracions, sobretot en un any tan signinficatiu com és el vinté aniversari d'aquest emblemàtic concurs fotogràfic.

dilluns, 13 de gener del 2025

Viatge a la neu (Cerler)

L’alumnat de l’IES L’Estació de pràcticament tots els nivells educatius, a excepció dels més menuts de 1r d’ESO, ha gaudit de l’espectacular viatge a la neu que organitza anualment el Departament d’Educació Física dins de la seua programació didàctica. 

Enguany s’han desplaçat a Cerler, l’estació d’esquí alpí més alta del Pirineu aragonés, un espai que compta amb 68 pistes aptes per a practicar esquí o snowboard amb l’assistència tècnica i professional de diversos monitors.

Durant quatre jornades, del 7 al 10 de gener, els nostres estudiants i alguns dels nostres companys (i companyes) de professió han pogut estar en contacte amb un medi natural tan atractiu com la neu, disfrutant dels més bells paisatges que ens ofereix el nord d’Espanya.