diumenge, 22 de desembre del 2024

Ha arribat el Nadal del 2024

Fotos: Toni Ferrero

L’esperit festiu del Nadal ha arribat per fi a tots els cors de l’estudiantat, professorat i personal no docent de l’IES L’Estació. Perquè aquest 20 de desembre hem conclòs quatre mesos d’intensa feina amb diverses activitats, tant divertides com educatives, que hem traslladat, per segon any consecutiu, al poliesportiu municipal, on hem gaudit d’un ampli espai per a l’esbargiment, per a la interacció i per al desenvolupament de les habilitats socials fora de l’aula. 

La jornada arrancava a les 8:30 h amb el trasllat de tot l’alumnat del centre cap a la pista d’atletisme del poliesportiu, un recorregut que va estar amenitzat pel concert que va oferir la banda de música de l’IES L’Estació. A les 9 h en punt començaren les competicions habituals de futbet, vòlei, tennis, pàdel, bàsquet, cementeri, just dance o pilota valenciana, excel·lent manera d’alleugerir tensions i deixar-nos envair per l’esperit esportiu. 

A aquests tornejos hem de sumar l’esperat muntatge del mercadet solidari, coordinat pels companys de Formació Professional, que durant dos dies ha estat obert per a posar a la venda tots aquells llibres, jocs, complements o discs compactes que han sigut donats per alumnes i docents. Enguany hem aconseguit recaptar al voltant de 130 euros, que aniran destinats a les zones de València que han patit les conseqüències de la riuada del passat mes d’octubre.

En acabar les competicions esportives dels escolars, el públic assistent al pavelló del poliesportiu va poder gaudir de l’encontre amistós de vòlei disputat entre el professorat i l’alumnat de 2n de Batxillerat, al terme del qual es va exhibir l’animada flashmob preparada pels joves artistes matriculats al centre, que amb alegria, energia i grans dosis d'il·lusió ens van preparar una coreografia com a mitjà d’expressió artística. 

I què seria d’aquestes festes sense el tradicional Concurs de postals nadalenques? La convocatòria d’enguany, coordinada pels nostres companys i companyes del Departament d’Arts Plàstiques, ha vingut acompanyada del triomf d’una jove del primer cicle de l’ESO, Amanda Soler, que ha obtingut el primer premi pel disseny d’una postal que recorda amb tristesa els afectats per la DANA. En la categoria de Batxillerat, el treball de Sandra Fernández ha merescut un reconeixement del jurat, mentre que Julia Palacios, estudiant de 4t d’ESO, ha quedat finalista en la categoria de 2n cicle de l’ESO.

Tampoc hi hauria Nadal a l’IES L’Estació sense el tradicional concurs «El Justícia», una activitat que s’organitza al nostre centre des de l’any 2004 i que anima els joves de 4t a fotografiar els bells espais de la Vila d’Ontinyent descrits per l'escriptor Joan Torró en la seua novel·la homònima. El primer premi de la convocatòria d’enguany va recaure sobre Daniel Morán, Víctor Ponte i Miquel Navarro. Els encarregats de felicitar els joves estudiants van ser l’exprofessor Alfred Bernabeu i el regidor d’Urbanisme Óscar Borrell, el departament del qual col·labora en l’organització del concurs.

I fins ací el nostre resum de les últimes jornades lectives. L’Andana vos desitja un Nadal en família i entre bones amistats i una molt feliç entrada en l’any 2025.

divendres, 20 de desembre del 2024

Xarrada de Fernando Valladares per a l’alumnat de cicles

Aquest dilluns l’alumnat de 1r i 2n dels Cicles Formatius de Comerç Internacional, DAW i DAM va poder assistir al Centre Cultural Caixa Ontinyent per a escoltar una xarrada sobre comerç i sostenibilitat a càrrec de Fernando Valladares, professor d’investigació del CSIC. La conferència, anomenada Comerç internacional i problemes globals com a oportunitat, buscava conscienciar els estudiants sobre la importància que té la sostenibilitat per al seu futur professional. 

Fernando Valladares (Mar de Plata, Argentina, 1965) és un referent de la divulgació de la ciència a Espanya. Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, Valladares és professor d'investigació del CSIC, on dirigeix el grup d'Ecologia i Canvi Global al Museu Nacional de Ciències Naturals, i professor associat de la Universitat Rey Juan Carlos. La seua recerca s'ha centrat en els impactes del canvi global en els ecosistemes terrestres i en els mecanismes de tolerància i supervivència a condicions ambientals extremes.

dimecres, 18 de desembre del 2024

Acomiadament de Catalina Moral Remón

«Gràcies per humanitzar l’IES L’Estació»

Aquest trimestre que estem a punt de tancar hem dit adeu, amb l’ai al cor, a una de les nostres companyes més estimades i representatives de l’IES L’Estació. Parlem de la professora de Música Cati Moral, a qui vam acomiadar el passat octubre en un multitudinari dinar al qual assistiren nombrosos col·legues de la docent.

Cati, que havia sol·licitat per al present curs una comissió creuada per a poder finalitzar el nomenament de Direcció com a cap d’estudis de Batxillerat (projecte que va encetar ara fa quatre anys), no ha pogut veure complit el seu desig, ja que Conselleria, segons sembla, no concedia enguany aquestes permutes temporals. Aquest nul recolzament de l’Administració Educativa va provocar un canvi sobtat en l’equip directiu i el consegüent desplaçament de la nostra companya, que ha hagut de marxar cap a la seua ciutat natal, Xàtiva, on s’ha incorporat a l’IES Doctor Lluís Simarro.

«Personalment ha estat una situació molt difícil de digerir», ha reconegut Cati, per a qui la major gratificació haguera sigut poder concloure una comesa que va encetar l’any 2020 amb Fran Albero, com a director, i amb els altres companys de l’equip directiu: Sara, Quique, Josemi... Ara, després de tres mesos en un nou destí, el que més troba a faltar és «l’increïble personal» que ha conegut a l’IES L’Estació al llarg dels últims 20 anys, dues dècades que, assegura, les conservarà per sempre. «La diferència entre les institucions i el dia a dia al centre», comenta, «la marquen les persones com vosaltres. Vos done les gràcies per humanitzar l’IES L’Estació i donar la sensació de familieta». Les gràcies també te les donem nosaltres. 

Catalina Moral Remón és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València i Diplomada en estudis musicals en l'especialitat de violoncel. Des del 2004, any en què es va incorporar al nostre centre, ha impartit matèries tan diverses com Música, Francés o Valencià. Simpàtica, irònica, extravertida, tant responsable com marxosa, lectora fidel... És només una petita mostra dels molts qualificatius que podem aplicar a la que ha sigut durant quasi 8 anys cap d’estudis de l’IES L’Estació, primer amb Pere Vañó i després amb Fran Albero.

Cati, ja saps que t’estimem molt i que has sigut una peça insubstituïble de l’engranatge d’aquesta formidable maquinària que és l’IES L’Estació. 

Molta sort!

dilluns, 16 de desembre del 2024

La II Trobada de Secundària serà el 4 d’abril a Aielo

La Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i ús del valencià (COVALBA) ha anunciat la seua intenció de continuar amb les Trobades de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius a la nostra comarca, una iniciativa encetada l’any passat que va ser molt ben acollida per professorat i alumnat dels nostres IES. Enguany, per tant, se celebrarà el proper 4 d’abril de 2025 la II Trobada de Secundària a Aielo de Malferit, en col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat i l'IES Porçons

L’objectiu principal de les Trobades de Secundària és, d’una banda, dur a terme una fira de projectes en horari escolar on l’alumnat dels instituts de la Vall d'Albaida podrà mostrar i compartir els projectes que realitzen als centres educatius i, d’altra banda, impulsar propostes dinàmiques on els joves puguen participar activament en l’aprenentatge a partir de tallers.

Al voltant de la trobada també s’ha organitzat la segona edició del Premi Ressonant, un concurs musical adreçat a l'alumnat entre 12 i 22 anys que compose o/i interprete música en valencià.

Si històricament s’ha celebrat la festa pel valencià en les Trobades anuals de cada poble, amb aquests nous esdeveniments es busca promoure un espai de retrobament juvenil per a fomentar les Trobades en valencià entre l'alumnat de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

divendres, 13 de desembre del 2024

La biblioteca del centre presenta les seues últimes novetats

La Comissió de Biblioteca de l’IES L’Estació ha organitzat recentment una exposició i mostra de llibres amb la finalitat de donar a conéixer les últimes novetats editorials adquirides per l’institut, que a partir d’ara formaran part d’un catàleg que va incrementant-se a poc a poc i que pot ser consultat per qualsevol membre de la nostra comunitat educativa.

Segons informa Pablo Ferrer, professor de Geografia i Història i bibliotecari del centre, el dia de la presentació d’aquestes novetats es van fer al voltant de deu préstecs, especialment entre l’alumnat de 1r d’ESO, que cada vegada més demostra tindre assolit un hàbit lector que, com a docents, ens fa sentir orgullosos.

Des de L’Andana us animem a visitar aquest espai, bressol de la nostra cultura, i a donar un bon ús a tots aquells volums que trobaràs allí i que ens transporten a un univers paral·lel moltes vegades semblant al que tenim en aquestes latituds.

dimecres, 11 de desembre del 2024

Visita al Banc d’Espanya

El passat dimarts 26 de novembre, les professores Maite Conca, Amparo Domínguez i Marga Huerta visitaren amb l’alumnat de 1r i 2n del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Comercials la seu del  Banc d’Espanya a València.

Els alumnes no sols entraren a l’emblemàtic edifici d’estil classicista, construït l’any 1917, sinó que també tingueren l’oportunitat de conèixer de primera mà les funcions més importants de l’entitat, com ara el canvi de bitllets i monedes en euros, la recollida de bitllets i monedes falsos, el  bescanvi de bitllets deteriorats o la subscripció de deute públic, entre d’altres. 

dilluns, 9 de desembre del 2024

Mobilitat Erasmus a Roma de la professora Silvia Sancho

La professora del Departament d’Informàtica Silvia Sancho ha visitat la ciutat de Roma del 27 al 29 de novembre per a participar en una TCA, una Activitat de Formació i Cooperació que en aquesta ocasió ha sigut organitzada per l’Agència Nacional Italiana INAPP.

Les Activitats de Formació i Cooperació són tasques que ajuden els centres educatius dels països que participen en el Programa Erasmus + a desenvolupar un pla de treball amb altres centres o institucions que desitgen intercanviar experiències, col·laborar en projectes de mobilitat o establir una associació estratègica.

D’aquesta manera, un total de 43 participants de 14 països membres de la Unió Europea (Àustria, Bèlgica, Croàcia, Alemanya, Dinamarca o Turquia, entre d’altres) han pogut assistir durant tres jornades completes a diferents ponències temàtiques i grups de treball per a conéixer amb més detall l’estat de la transformació digital en el sector de la Formació Professional.

Segons ens ha comentat Silvia Sancho, la mobilitat, tot i ser molt breu, ha donat els seus resultats. «La valoració és totalment positiva», comenta, «ja que hem realitzat contactes amb altres centres europeus en l’àmbit de la Formació Professional de Grau Mitjà, el que possibilita futures col·laboracions i intercanvis entre professorat i alumnat».

dijous, 5 de desembre del 2024

L’IES L’Estació estrenarà nou institut l’any 2026

Les obres del centre avancen al ritme esperat i apunten a 2026 per a l’estrena de les noves aules

Jorge Rodríguez visita les obres que tenen pressupostats 10 milions d’euros als comptes municipals per a l’any 2025 amb fons del pla “Edificant”

Nota de premsa de l’Ajuntament

Les obres de construcció de l’IES L’Estació d’Ontinyent avancen al ritme esperat i s’espera que les noves aules puguen ser estrenades per l’alumnat en l’any 2026. Així ho avançava durant una visita a l’actuació l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, que recorria l’espai acompanyat de l’arquitecte ontinyentí Ramón Esteve, dissenyador i director de l’obra del nou centre, i el seu equip; els regidors de Territori (Óscar Borrell) i Educació (Ferran Gandia); el director de l’IES L’Estació (Fran Albero) i responsables tècnics de l’empresa constructora, la UTE Lic+Globalklee (grupo CLEOP).

Durant el recorregut, el primer edil constatava la bona marxa de l’actuació iniciada el passat 8 de gener, que ja ha certificat més del 30% de les obres previstes, amb una inversió superior als 17 milions d’euros en l’obra de major import mai licitada per l’Ajuntament. D’esta xifra, el recentment aprovat pressupost municipal per a 2025 contempla una partida de 10 milions d’euros procedents del fons del Pla “Edificant” de la Generalitat Valenciana.

Després de la visita, l’alcalde posava en valor «la important millora que va a suposar una actuació que va a permetre augmentar molt la superfície construïda en l’anterior institut (creat en 1970), que era de 6.500 m2, passant a més de 10.000 m2, el que permetrà comptar amb una molt millor dotació per a alumnat i professorat». L’obra està executant-se en 5 mòduls constructius : cafeteria i biblioteca; saló d’actes i teatre; mòdul esportiu amb pavelló, vestidors, pistes exteriors i trinquet de frares; mòdul d’FP; i mòdul d’ESO i administració.

El bon ritme de les obres permet que es puga complir amb els terminis previstos i començar la docència en les noves instal·lacions en l’inici del curs 2026/27, tot i que quedarà una part d’intervenció en les pistes poliesportives que es finalitzarà en 2027.

El primer edil es mostrava «molt agraït a la implicació de la constructora, a la direcció del centre i a la direcció de l’obra, que van a donar com a resultat un institut que serà icònic i el millor dotat pedagògicament a la Comunitat Valenciana».

dimecres, 4 de desembre del 2024

Premis al millor expedient de Secundària del curs 23-24

L’Ajuntament d’Ontinyent ha homenatjat 34 estudiants de Primària i Secundària que han sigut reconeguts per la Generalitat Valenciana amb els Premis extraordinaris al rendiment acadèmic corresponents al curs 2023/2024, que s’atorguen a l’alumnat que aconsegueix una mitjana de 10 en el seu expedient escolar. Entre aquests homenatjats figuren dos alumnes de l’IES L’Estació que han cursat amb nosaltres la Secundària Obligatòria, Jaume Bataller Martí i Marc Pérez Penadés, actualment en 1r de Batxillerat.

Aquest acte de la Regidoria d’Educació tenia lloc dins de la programació de la “Setmana de la ciutat educadora”, que s’ha dut a terme aquestes jornades passades al voltant de la  commemoració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Educació, Ferran Gandia, participaven en l’acte d’entrega al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana. Durant el lliurament, l’alcalde posava en valor el paper de les famílies i l’entorn en la formació de la joventut, a la qual animava «a seguir treballant per a formar-se i ser uns grans professionals del futur que trien estudis i ocupacions que els facen feliços i realitzats».

En les properes setmanes vos oferirem a través de  L’Andana les entrevistes que hem fet tant a Jaume com a Marc perquè pugueu conèixer-los un poc millor.

dilluns, 2 de desembre del 2024

Carta de l'equip directiu denunciant l'atac a l'escola pública

La democràcia suposa alternativa en el poder, triar quines són les prioritats i intentar millorar la vida de les persones, en cap cas crear problemes, enfrontar territoris i anar contra les evidències i la comunitat científica. Volem explicar a la ciutadania, dos aspectes que afecten al nostre centre però que són generalitzables a la resta de centres públics del País Valencià, són la manca de recursos per a substituir el professorat i la, mal anomenada, Llei de Llibertat Educativa.

Respecte del personal docent i de serveis dels centres, cal explicar alguns canvis que s’han produït a l’inici d’aquest curs. Per començar al mes de juny, les direccions dels centres educatius confeccionen, amb les instruccions de la Conselleria, les plantilles de personal per al curs següent. Enguany, vam començar assabentant-nos que l’acord en vigor entre la Conselleria i els sindicats que marca les hores destinades a totes les funcions, el denunciava la Conselleria, eufemisme per indicar que no l’anava a complir, i el motiu era més que evident, volia reduir el nombre d’hores que destinava als centres per al seu funcionament en: hores lectives, tutories, coordinacions, hores codocència, etc.

No contents a reduir les hores disponibles, van idear un sistema que ocultava les retallades. Perquè s’entenga, abans sabíem les hores disponibles per a cada bloc i etapa, ESO, BAT i FP, amb les hores assignades a cadascun respecte de lectives, tutories, desdoblaments, coordinacions, manteniments, codocències... un sistema bastant transparent, doncs bé, enguany no estava «desglossat» sinó tot en conjunt. Quan calculàvem les hores que ens corresponien i  no coincidien amb les que ens donaven, no obteníem cap resposta, vam tragar després d’un mes de juny i juliol de demanar explicacions a la Conselleria sense obtindre resposta.

A tall d’exemple, aplicant el nou càlcul d’hores, en el nostre centre vam perdre a l'ESO 87 hores lectives en suprimir-nos una unitat (una classe) de primer d’ESO, que tenia suficient demanada. Al Batxillerat, amb més alumnat i més modalitats ens vam quedar com estàvem, només dues hores més perquè van agrupar modalitats fins a l’extrem que actualment no podem agafar a gent nouvinguda sense ampliar la ràtio. I en cicles, vam augmentar les hores però perquè tenim dos grups nous: un de segon presencial (havia començat en primer l’any anterior i l’alumnat passa a segon) i altre semipresencial, concedit per a la comarca, això si, disminuint les hores de coordinació i sense donar hores a la tant nomenada FP Dual ( i sense treure les instruccions de com aplicar-la fins agost ! ). En total, vam perdre hores, tenint més cicles i un poc més d’alumnat.

Pensàvem que ja estava tot, però no, ara amb el curs començat, ens adonem que no estan cobrint les places del professorat de baixa, directament i sense saber per quin motiu, hi ha places sense cobrir més d’un mes, quan abans s’estaven cobrint-se en menys d’una setmana totes. Algunes baixes estan afectant a alumnat de 2n de Batxillerat i altres a cicles formatius de 2n, tots dos cursos terminals del sistema, i quina explicació ens donen? Cap!

Per finalitzar, la Llei de Llibertat Educativa, que diu que permetrà triar la llengua a les famílies, ja avancem que no podrà complir-se perquè no tenen diners, van a mantindre les unitats i hi haurà alumnat que no podrà estudiar en la llengua que trie, a més a més, organitzativament és un desgavell perquè no permetrà organitzar els cursos, i en determinades zones, serà el professorat més nou i inexpert el que atenga els grups – gueto que poden formar-se.

Però més enllà de la qüestió organitzativa o econòmica (i no parlem del banc de llibres que es dispararà la despesa o l’eliminaran...) està la qüestió acadèmica, la llengua pròpia del País Valencià és un valor en si mateixa, conéixer-la obri possibilitats no en tanca cap, de fet, el valencià té una funció social d'integració i ens identifica com a poble. A més a més, està demostrat que aprendre i dominar dues o més llengües facilita l’aprenentatge d’altres i en millora la convivència.

Amb tot, cal afegir la dubtosa constitucionalitat de la llei, però el debat jurídic el deixem per als experts i els tribunals. Ara bé, sí que denunciem la clara discriminació lingüística, perquè es redueix l'ús del valencià com a llengua base moltíssim en les zones valencianoparlants – només un 20% de diferència respecte del castellà. En canvi, com pot ser que en les zones castellanoparlants la diferència entre l’aprenentatge de les dues llengües arribe fins el 65% de diferència?

Cap a finals de novembre, ens convocaran a les famílies a triar la llengua base en una votació inèdita i sense cap explicació per part de l’administració. Aquesta decisió afectarà al model d’aprenentatge i l’organització dels centres, canvis dels quals no sabem com van a reduir el seu impacte. Dubtem que amb més inversió en educació!

Per tot allò exposat amb anterioritat, hi ha una clara manca d’interés –per dir-ho educadament- pel model d’escola pública i en valencià. Ara bé, quan més s’ataca un poble més valent i combatiu es torna, combatrem l’atac amb pau, amor per l’educació, il·lusió per l’escola pública de qualitat i ho farem votant. Votant SÍ al valencià!

dijous, 28 de novembre del 2024

SETMANA DEL 25 N

Durant el mes de novembre commemorem el 25N, una data marcada en el calendari per a celebrar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Per això, des de la Comissió d’Igualtat i Convivència de l’IES L’Estació s’ha organitzat aquesta setmana un acte de sensibilització entre l’alumnat que ha consistit a llegir algunes frases relacionades amb els micromasclismes, treballades des de les tutories de 1r d’ESO. Totes aquestes idees que han anat sorgint dins de l’aula s’han recopilat en el que ha sigut batejat com Mur de la vergonya, un mural que s’ha penjat pels corredors de l’aulari prefabricat.

També podem trobar penjades dues exposicions temàtiques promogudes pel Departament de Plàstica. La primera d’elles, una mostra fotogràfica elaborada per l’alumnat de Comunicació Audiovisual de 2n de Batxillerat, denuncia la violència de gènere patida moltes vegades per les joves. La segona, titulada “Dones resistents”, ha sigut preparada pels estudiants de 2n d’ESO que cursen l’optativa de Taller de Disseny. 

La jornada del 25N, celebrada aquest dilluns, va vindre acompanyada, com és habitual, del miniconcert de l’alumnat del Conservatori, que ens va delectar durant l’esplai amb unes quantes peces musicals.

Segons ONU Mujeres, la violència contra les dones i les xiquetes continua sent la violació dels drets humans més estesa de tot el món. S'estima que 736 milions de dones —quasi una de cada tres— han patit violència física o sexual per part de la parella, violència sexual fora de la parella, o ambdues formes, almenys una vegada en la seua vida. 

divendres, 22 de novembre del 2024

El nou Pati-Escolta

La Comissió d’Igualtat i Convivència de l’IES L’Estació ha pensat posar en funcionament aquest curs un nou Espai Escolta durant els patis dels dilluns, dimecres i dijous. La iniciativa, adreçada a l’alumnat de l’ESO i de la Formació Professional Bàsica, busca acompanyar durant els esplais aquells estudiants amb dificultats de comunicació i socialització per tal de millorar les seues interaccions i relacions. D’aquesta forma, els joves interessats, que han d’assumir el compromís de comportar-se adequadament, podrien acostar-se lliurement a aquest espai, situat en la sala de visites de l’aulari prefabricat, per a compartir i contar experiències, jugar i fer noves amistats, relaxar-se, escoltar música en bona companyia, dibuixar o llegir contes.

L’IES L’Estació va encetar ara fa dos cursos l’Espai Escolta, un servei d’assistència format per professorat i alumnat amb la capacitat d’escoltar de manera atenta i empàtica i d’aconsellar sobre els problemes que preocupen els adolescents.  

El nou complement de l’Espai Escolta serà, per tant, el Pati-Escolta, un primer pas per a fer més fàcils i fluides les relacions socials dels joves amb menys ferramentes comunicatives.

dimarts, 19 de novembre del 2024

Primera recaptació de la campanya ‘Un euro, una ajuda’

La campanya Un euro, una ajuda, encetada recentment per l’IES L’Estació, ha aconseguit recaptar en la seua primera setmana de vida 420 euros gràcies a la solidaritat de tota la comunitat educativa, que ha fet engrossir moneda a moneda la guardiola habilitada en Secretaria. Les donacions, destinades a cobrir necessitats cada vegada més concretes dels afectats per la DANA del 28 d’octubre, podran continuar-se fent durant les properes setmanes. «La solidaritat és un valor fonamental que ens uneix com a comunitat», ha expressat la Direcció del centre en un correu oficial enviat a totes les famílies.

Per altra part, la furgoneta que es va desplaçar fins a Algemesí fa dies ha pogut entregar tot el material en dos punts: el CEIP Verge del Pilar, encarregat de distribuir el material escolar entre els col·legis amb més necessitats, i el local de la Nova Muixeranga, que també s’ha convertit en un centre de recollida i distribució de productes de neteja per a la població més vulnerable.

En aquests últims dies, algunes famílies estan aportant més productes de primera necessitat, que segons ens ha confirmat Direcció seran traslladats a les zones afectades per la riuada. A hores d’ara, l’objectiu del nostre institut és continuar col·laborant amb altres centres com ara l’IES Bernat Guinovart d’Algemesí.

Perquè cada euro compta, cada ajuda suma.