dimecres, 10 de gener de 2018

La visita de la infanta Margarida d’Àustria a Ontinyent


Text, Alfred Bernabeu, cronista d'Ontinyent i professor de l'IES L'Estació

A principis del mes passat els mitjans de comunicació informaven que un vídeo protagonitzat per la infanta Margarida d’Àustria s’havia convertit en viral en ser visitat per un milió d’internautes en Youtube. La filla de Felip IV i de la reina Maria dÀustria, a qui el genial  Diego Velázquez va immortalitzar en el quadre “Las Meninas” —una de les pintures més importants de la història d’art—, apareixia en un clip a ritme de “trap” —un híbrid de hip-hop i música electrònica— dialogant amb l’artista sevillà sobre el seu futur i sobre la seua bellesa. L’autor del vídeo Velaske, yo soi guapa? ha aconseguit que milers de joves coneguen —gràcies a l’ús de les noves tecnologies— la biografia d’un personatge clau en les relacions internacionals de la corona hispànica.
Resultat d'imatges de infanta margarita de austria
Margarida Teresa d’Àustria (1651-1673) era fins al naixement del seu germà, el futur rei Carles II, l’hereva del decadent, però extens, imperi espanyol. Des dels primers anys de vida va ser destinada a ser l’esposa de l’emperador d’Àustria Leopold I (germà de sa mare Mariana d’Àustria). En estar assegurada la fràgil salut de Carles II, els esposoris es van celebrar per poders el 25 d’abril de 1666 a la cort madrilenya. La infanta emperadriu partia tres dies més tard en direcció al port de Dènia per navegar fins al nord d’Itàlia. Per via terrestre, va travessar el Milanesat, Venècia, el Tirol i va arribar a prop de Viena el 25 de novembre on va ser rebuda pel seu marit. Un viatge que va durar set mesos...
En l’arxiu municipal conservem una carta signada per la regent de la corona, Mariana d’Àustria, en la qual s’indica el pròxim trànsit per la vila d’Ontinyent, camí d’Alemanya. Les autoritats ontinyentines van llegir la carta en el consell general de veïns el 23 d’abril de 1666 i acordaren “que era força donar les demostracions degudes com a leals vassalls de nostre Rey y Señor”. A tal efecte formaren dos companyies d’honor, integrades per soldats de la milícia ontinyentina, i nomenaren com a capitans al cavaller Don Fausto Milà  d’Aragó i al ciutadà Lois Donat. També autoritzaren les despeses que generara la reial visita, encarregant als jurats que prepararen adequadament les estances del Palau de la Vila on s’havia d’allotjar la comitiva.
Resultat d'imatges de las meninasLa infanta Margarita, una jove de quinze anys, procedent de cort madrilenya, travessava la Manxa i, pel camí reial de Castella, arribava a Ontinyent a primers de maig de 1666. Prèviament, els representants municipals havien encomanat “adobar los camins del terme de dita vila per a hon havia de passar Sa Magestat Sesarea la infanta Doña Margarita de Austria que pasa per a emperatris als regnes de Alemania”.  La tradició popular indica que es va col·locar en l’entrada del palau una cadena com a signe de la reial visita i que durant aquells dies va ploure torrencialment dificultant el viatge.
Resultat d'imatges de cristina de borbon a ontinyentLa protagonista del viral vídeo Velaske, yo soi guapa? va morir ben jove, als 21 anys, com a conseqüència de les seqüeles del quart part. Les despulles mortals reposen en la cripta dels Caputxins de Viena juntament amb les altres dues esposes de Leopold I i els setze fills que tingué l’emperador.
Els ontinyentins hagueren d’esperar 319 anys per rebre la visita d’una infanta reial espanyola. Molts lector recordaran que, amb motiu de la celebració del II Congrés Nacional de la Festa de Moros i Cristians, la vesprada del 14 de setembre de 1985, la infanta Cristina de Borbó va presidir en l’avinguda Daniel Gil la desfilada de Germanor en la qual participaren 51 poblacions que celebren la festa morocristiana. Ningú esperava, en aquell temps, que tota una infanta reial fóra posteriorment imputada i sotmesa a judici... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada