dimarts, 18 d’octubre del 2016

Les primeres vacunacions de la pigota a Ontinyent (1816)

Article publicat pel diari Levante el 15 d'octubre de 2016
ALFRED BERNABEU, cronista d'Ontinyent


Eduard Jenner.jpg
Edward Jenner (1749-1823),
descobridor de la vacuna contra la verola
   La història és coneguda (apareix en tots els manuals de Biologia); en 1796  Edward Jenner va comprovar que les dones que cuidaven vaques contagiades per la verola bovina no desenvolupaven la temuda pigota. El metge anglés s’arriscà i, sense més proves clíniques, va inocular líquid procedent d’una pústula infectada del virus  boví a un xiquet i aquest va quedar protegit de la malaltia. Amb aquesta profilaxi s’inicià el que coneixem com vacunació; precisament un terme que prové de l’ètim llatí variolae vaccine (verola de la vaca). 

   Sens dubte, la vacunació és el mètode més eficaç per previndre les malalties infeccioses. La immunitat que presenta ha permés que l’Organització Mundial de la Salut  considere, a dia de hui, eradicada la verola a nivell planetari. Fa anys que no es vacuna ningú de la pigota, sols els majors de quaranta anys conserven en el braç o en la cama una escara o cicatriu circular com a mostra d’aquella inoculació. És clar que el camí va ser llarg...

    A Ontinyent, la primera campanya de vacunació data de la primavera de 1816. El baró de Santa Bàrbara comunicava el 25 d’abril a l’ajuntament que comptava amb mostres de la vacuna “en fluido y en corteza”. És a dir, que disposava d’un pacient amb una pústula de la qual extraure sèrum per inocular-lo a altres persones i així successivament... L’altre mètode alternatiu -en corteza- era aplicar material procedent del teixit mort i cicatritzat de les llagues.  

Resultat d'imatges de vacunación niños   Les campanyes de vacunació de la pigota es repetiren periòdicament, però calia vèncer molts obstacles i prejudicis. En el cabildo celebrat el 16 de març de 1822 es llegí la circular del jefe superior polític o governador de València, Don Francisco Plasencia, en la qual instava la vacunació dels infants. Els regidors  aprovaren la  difusió pública de la campanya i la col·laboració dels sacerdots que tanta influència mantenien en la població: “haciendo saber su contenido a los curas párrocos de esta villa para que inviten a los citados padres de familia no miren con indiferencia un obgeto de tanto interés  a la salud pública”.

   Els ontinyentins, en el segle XIX, continuaren patint virulentes epidèmies. Encara quedava molt per millorar les condicions sanitàries o de salut pública. Les aigües contaminades provocaren distints episodis de còlera entre els anys 1834 i 1890. També tenim notícies d’altres malalties -ara curables, excepte complicacions- que en aquell temps, sense les medecines apropiades, causaven la mort del pacient. Gener de 1832 va ser pròdig en afeccions respiratòries. Un manuscrit anònim de l’època apuntava “hubo en este mes muchos costipados fuertes y murieron muchísimos”.

  Quina malaltia s’amagava darrere de la denominació de “costipados fuertes”? Les fonts documentals abans esmentades, indicaven que es tractava d’una malaltia assídua i que tots els anys encara ens visita, la grip: “por este tiempo (1837) hubo un costipado fuerte que llamaban gripe y esta enfermedad había (re)corrido Inglaterra, Francia y cuasi toda España y la tos y fiebre ahogó a muchos”. 

Resultat d'imatges de dibujo constipado
  Els avanços mèdics permeten minorar aquestes epidèmies i protegir-nos mitjançant mesures profilàctiques de la grip. No s’entén com podem trobar persones amb prejudicis contra les vacunes quan aquestes han demostrat la seua eficàcia contra les malalties infeccioses. No hi ha dubte, malgrat alguns escrits pseudocientífics que apareixen en les pàgines d’internet, els beneficis superen, en molt, els possibles efectes adversos. 

  Ara que comença la campanya de vacunació contra la grip, si vostè és una persona considerada de risc -entre altres, ser major de 60 anys- faça cas de les autoritats sanitàries. Vaja al centre de salut i vacune´s!  Ho agrairà!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada