diumenge, 24 d’abril del 2016

Mesurem la contaminació acústica del centre

El dia 12 d’abril se celebrà el dia de "Conscienciació sobre la Contaminació Acústica" arreu de tot el món. Amb aquest motiu, l'alumnat de 3r d’ESO no es volia quedar enrere i, conduïts pel professor Salva Argente, el qual els va subministrar els sonòmetres adequats, es dedicà a prendre diferents mesures en diferents dies i hores concretes, amb la finalitat de, a partir de les dades observades, ensenyar-nos què vol dir això de: “calladets estem millor”.
Bromes a part, les dades es prengueren també durant els dies de vaga de l'alumnat en abril on, a més de comprovar que el soroll sí que depèn de la quantitat de gent al centre, es veia una certa tranquil·litat produïda simplement pel silenci dominant.
En la comprovació, els llocs on el nombre de decibels (db) era més alt i superior a 60 db a les 12 del migdia es corresponien als aularis de 2n Cicle i Batxiller. De segur que la proximitat del segon pati tenia alguna cosa a veure. En els aularis de 1r cicle n'hi havia menys de soroll, ja que no superava en cap cas els 57 db. Les aules prefabricades donaven xifres aproximats als 55 db, cosa que també podia anar associada a sorolls naturals, ja que al soroll propi de les classes pot afegir-se el produït pel vent o altres agents externs. Els llocs de menys soroll en aquestes hores eren els passadissos, que no superaven els 45 db.
A la classe pròpia, també es va tenir l’oportunitat de mesurar durant 10 minuts el soroll a intervals d’un minut. Els valors no baixaven de 70 db, cosa ja preocupant perquè som al nivell que és capaç d'afectar el sistema nerviós i propiciar estrès i mals de cap, entre d'altres coses.
Quan la mesura es feia prop de les 15,00 hores de la vesprada i a punt d’eixir del centre, les dades eren més elevades i en llocs concrets com el gimnàs s’arribà als 85 db.
La mesura i el control del soroll ambiental és orientada a evitar problemes de salut a les persones, i un tema en què tots en una mateixa comunitat hi som implicats. Col·laborem, cadascú de nosaltres, a millorar el nivell de contaminació de so!
Enhorabona a l'alumnat de Tercer d'ESO per la seua implicació en aquest interessant treball!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada