dijous, 11 de febrer del 2021

El nou equip directiu del centre (segona part)

És la incorporació més recent del nou equip directiu de l’IES L’Estació. Mentre que la resta de membres s’ha mantingut en el càrrec o ha modificat les seues responsabilitats i obligacions, ella acaba d’aterrar pràcticament en la Direcció del centre. Parlem, com no, de la nostra companya Sara Ureña Eiras, a qui hui dediquem aquesta entrada per a traure-la de l’anonimat en què vivia.

Diplomada en Magisteri (especialitat Educació Especial), Sara, natural d’Ontinyent, ja porta setze anys com a professional del món de l’ensenyament, si bé la seua trajectòria està més vinculada als col·legis que als instituts. De fet, els inicis de la nova cap d’estudis de l’ESO es remunten a l’any 2004, moment en què va començar a treballar com a interina al CEIP Sant Josep de Calassanç d’Aielo de Malferit, en una plaça de Pedagogia Terapèutica. Des que es convertí en funcionària de carrera l’any 2005, ha exercit, fonamentalment, de mestra de primària al CEIP Rico Sapena de Castalla, durant dos cursos, i al CEIP Elías Tormo d’Albaida, on va romandre set anys.

No serà fins al 2017 quan, en el corresponent concurs, li adjudiquen una plaça a l’IES L’Estació, on du treballant com a PT els últims quatre anys i com a cap d’estudis des de juliol, tot un repte personal i laboral no exempt de gran responsabilitat. «L’oportunitat de poder conèixer l’estructura interna i l’organització tan complexa d’un centre com el nostre, de vora 900 alumnes, suposa un compromís i una implicació constant de treball, diàleg i coordinació entre l’equip directiu i el professorat», assegura Sara. «Des que vaig començar, m’he sentit molt recolzada i animada pels companys, i treballar així et dona molta seguretat i confiança». Però aquest no ha sigut l’únic càrrec que ha ocupat la nostra companya, ja que també ha format part d’un equip directiu en dues ocasions: com a cap d’estudis al Centre Rural Agrupat Mariola-Benicadell i com a secretària al CEIP Elías Tormo.

Ara, amb la nova LOMLOE i l’últim decret autonòmic sobre inclusió en el sistema educatiu valencià, és plenament conscient que la seua comesa dins de l’equip directiu de l’IES L’Estació és més important que mai. «El fet de pertànyer al Departament d’Orientació», aclareix, «pot ajudar a donar una major visibilitat a l’educació inclusiva i a impulsar la millora de l’atenció d’aquell alumnat amb diversitat funcional».

Un alumnat amb diversitat a qui ha atés al llarg d’aquests anys amb metodologies variades, en funció de l’etapa educativa de referència. En aquest sentit, Sara ens explica que la forma de treballar i conviure a les escoles és diametralment diferent del que podem trobar en un institut de Secundària. La nostra companya contraposa, per exemple, l’ambient més familiar i íntim dels col·legis d’Educació Infantil i Primària a l’entorn més individualista dels instituts. «El fet d'haver sigut tutora de primària tants anys et fa tenir una relació molt més afectuosa i estreta amb els teus alumnes, i tenint en compte que es tractava d'alumnes menuts, el tractament amb les famílies era pràcticament diari».

Afortunadament, amb el nou decret d’inclusió es pretén que les metodologies canvien també en Secundària i que la coordinació entre el professorat i entre aquest i la família siga paulatinament una realitat. «Ser un claustre tan nombrós», afirma, «fa que les relacions entre companys no siguen tan estretes i properes com les de les escoles. Malgrat això, he de reconèixer que els vincles al nostre institut són excel·lents. Hi ha un tracte cordial, dinàmic i positiu entre la major part dels membres del claustre, i sobretot a l'equip directiu hi ha un diàleg fluid i permanent. I això facilita molt més la tasca i et motiva cada dia a continuar avançant».

Nosaltres, de moment, no la molestem més i la deixem avançar (i somrient, com sempre que parles amb ella).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada