Els robots de l'IES l'Estació, novament a l'avantguarda

Quarts en Categoria lliure i vuitens en Categoria Lego

Pere Crespo, a la dreta, amb el seu alumnat, rebent el  tercer premi
 entre un autèntic caos organitzatiu
Desafiament robot és organitzat per La Ciutat de les Arts i les Ciències. L'emblemàtic edifici Príncep Felip ha estat testimoni, divendres 16 de maig, de la sisena edició de 'Desafiament robot', una experiència en la qual s'han implicat professorat i alumnat de nombrosos centres per desenrotllar diferents projectes tecnològics relacionats amb la robòtica. En la categoria lliure, el robot de l'IES l'Estació quedà quart entre 43 participants, i vam ser-hi vuitens en la categoria "lego", d'un total de 79.

Minicrònica del Desafiament robot 2014

Per Pere Crespo, professor

Hem quedat tercers en la categoria lliure, bé, quarts al final, en descendir una posició després d'una revisió intensa dels temps de les proves i les bonificacions. M'heu de creure si us dic que ha sigut el millor escenari possible segons les possibilitats dels nostres robots.
També podem estar contents amb el lego, va ser el més ràpid en el seguiment de línia, junt a un altre robot, i, si jo haguera estat algú amb la mínima implicació per dedicar-li les hores necessàries per ajustar-lo per a la prova de centralbot, segur que hauríem estat al pòdium.
El robot que va quedar 1r, 2n i 4t era un robot impressionant, elegant, lleuger, ràpid, etc. El xassís i la placa PCB era tot un, amb precisió mil·limètrica estava foradada per posar els motors, sensors i la resta d'elements sense cap marge d'error. De disseny propi però fabricació industrial. Una passada. Eren de l'IES n. 1 de Torrevella. A més, van vindre a la competició amb 3 robots idèntics, clons. Des del primer moment que el vaig veure, i coneixent a Javi des de fa anys, sabia que era clar favorit al 1r, 2n i 3r lloc. Poc o res hi teníem a fer. Afortunadament per nosaltres, un del seus tres robots se'n va eixir 2 o tres vegades en un revolt i vam poder fer una volta més que ells a la prova de velocitat. Gràcies a aquesta errada vam poder quedar tercers.
La prova de centralbot ells la van resoldre magistralment  amb tots els 3 robots en uns impressionants 16 segons versus els nostres 20 que ja pensàvem que eren molt bons. Malgrat no ser determinant aquesta diferència de 4 segons en aquesta prova, ja que tots dos després de bonificacions de manera efectiva havíem resolt la prova en 0 segons. Això és, 2 segons per pot  -8 pots i 10 segons per haver finalitzat la prova. Això fa que nosaltres tinguérem -6 segons i ells -10. Però com que la puntuació no podia ser negativa els dos teníem 0 segons. Per tant, ens jugàvem tot a la prova de velocitat, i en cas d'empat en aquesta prova, sí que farien valdre aquests 4 segons de diferència.
Malauradament en la prova de velocitat ens treien 1,5 segons per volta, i això que nosaltres anàvem prou al límit però amb un robot el doble de pesat i els mateixos motors que ells, així era impossible guanyar-los.
El lliurament de premis va ser un desastre. Vam acudir-hi amb la quasi seguretat que havíem quedat tercers o quarts, si se'ns havia despistat algun rival. Crèiem que no, perquè a la prova de centralbot el robot que anava després de nosaltres en la classificació havia fet 28 segons i la resta molts més segons.  La nostra ingrata sorpresa va ser quan van cridar els 3rs classificats i no érem nosaltres. Ens vam estranyar, no els teníem controlats. No obstant això van cridar els segons i primers i aquestos, i tampoc no  eren els del IES de Javi, que nosaltres sabíem segur que eren els guanyadors.  Vam anar a reclamar i la cosa és que els organitzadors s'havien fet un cacau de por amb el sistema informàtic. A tot açò, als tercers ja els havien donat els premis i els van haver de confiscar després d'assabentar-se de l'errada.
Tota la gent ja havia desaparegut de l'auditori i sols restàvem els afectats per la greu errada i l'organització. Aquells van intentar minimitzar el greu error i van dir que en 3 o 4 dies ho resoldrien. Tots els afectats, indignats vam insistir en una resolució al mateix moment.  Després d'una hora de caos i no saber on amagar-se, els organitzadors van entregar els premis com pertocava.
Va ser un dia molt intens i divertit per mi; espere que per als alumnes també. Ja sabeu on està el llistó posat, molt alt! L'any vinent esperem que puguem estar a l'alçada per poder aconseguir per fi un primer lloc, que se'ns resisteix.