dimarts, 1 d’abril del 2014

Opinió: Estudiar en valencià a la universitat - Míriam Revert

Míriam, al mig, de roig, entre l'alumnat de segon
La nostra exalumna,  Míriam Revert, ens ha visitat aquest passat més de març per animar el nostre alumnat de segon de Batxillerat a matricular-se, el proper curs, en les línies en valencià que s'ofereixen en les carreres universitàries. Com bé ens ha explicat Míriam d'una manera tan desenfadada com directa i realista, estudiar en valencià no és una idea romàntica, sinó una clara aposta de futur oberta al món. Míriam Revert és estudiant de Negocis Internacionals i ADE a la Universitat de València i de la Hochschule Bremen (Alemanya). Treballa actualment en el projecte de conscienciació en moda ètica (més informació: https://www.facebook.com/slowsupply). Ací us oferim la seua opinió.

Estudiar en valencià t’obri finestres
Míriam Revert

Estudiar en valencià t'obri finestres. Sí, dic finestres i no portes, perquè el camí tampoc no és de roses. Quan acabes a l'institut i has d'escollir en quina línia matricular-te a la universitat no és fàcil. Tens milers de dubtes al cap. Per a mi seria més fàcil en valencià, però clar, ens diuen que sense idiomes “no som res”: millor si ho faig en castellà o anglès. Una vegada més no hem d'oblidar què volem ser en la vida i cap on volem anar. Si considerem que és valencià, que siga valencià, obrir bé la finestra i que es ventile l'ambient.
En realitat, i per experiència, vos puc contar que hi ha un món per descobrir. Universitats europees que ofereixen cursos de valencià, gent Erasmus a València que vol aprendre'n i s'ofereix per fer tàndems lingüístics: “Hola bonica”, els fa gracia dir-ho. Tu a canvi, pots aprendre la seua llengua. Per suposat, és importantíssim tindre un bon domini d'altres llengües, però no patiu, hi ha milers de recursos que ofereixen les universitats, com també els on-line: voler és poder.
A més, també s'ha de considerar que professionalment hauràs de fer un bon ús de la teua pròpia llengua, tant escrita com oral. Contractaries cap assessor que no sàpiga escriure en balensià? Perquè clar, no aniràs a Alemanya ni a USA a contractar-ne un, serà de la teua zona o del poble: xicotets grans empresaris.
Si escolliu la línia en valencià es trobareu amb un ambient més familiar a la universitat, però també molt internacional i professional. Ens hem de moure i saber cap on anem:  think global, act local!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada