divendres, 31 de març del 2017

Exposicions de benvinguda per a l'alumnat dels centres de Primària

Lisa, una de les protagonistes de Los Simpson,
va estar present en aquesta exposició
L'alumnat de 3r d'ESO que cursa l'assignatura d'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual ha exposat, com a colofó del segon trimestre, una recopilació dels treballs que ha anat dissenyant durant les últimes setmanes. Com es pot apreciar en les imatges, les obres, que han comptat amb la supervisió del professor Vicent Lladosa, "experimenten amb formes geomètriques i figuratives, combinades amb textures i tintes planes, sense contorn o amb ell, a l'estil cloisonné, com ocorre amb els vitralls", explica el cap de departament.
La mostra es complementa amb altra que pertany al grup plurilingüe de 1r d'ESO de l'IES L'Estació. Els exercicis d'aquest col·lectiu exploren els recursos gràfics més elementals com ara el punt i la línea.
Ambdues exposicions s'han exhibit als corredors de l'institut amb motiu de la recent visita conjunta de l'alumnat d'aquells col·legis adscrits al nostre centre: els CEIP LLuís Vives i Carmelo Ripoll, d'Ontinyent, i Comte Salvatierra, de Fontanars dels Alforins. 

dijous, 30 de març del 2017

Nova jornada de portes obertes

El director, Pere Vañó, amb alguns professors de l'IES L'Estació
i les mestres dels centres de Primària adscrits
Un any més, l'IES L'Estació, fidel al seu esperit de germanor, ha obert gustosament les seues portes per rebre l'alumnat dels centres d'Educació Primària que estan adscrits al nostre: els CEIP Lluís Vives, Carmelo Ripoll i Comte Salvatierra, aquest últim de Fontanars dels Alforins.
La jornada, que es va celebrar el passat divendres 24 de març, començà amb un acte de benvinguda a càrrec del director, Pere Vañó, i la vicedirectora, Imma Cambra, que presentaren les activitats del dia i introduïren el visionat del vídeo de promoció de l'institut elaborat el curs anterior.  
Després d'esmorzar, els visitants pogueren, d'una banda, contemplar els treballs realitzats per l'alumnat del centre en l'assignatura d'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, i de l'altra, participar en diferents tallers de Biologia, Informàtica, Educació Física i Tecnologia.
La jornada de portes obertes, que tracta de facilitar la integració dels estudiants que finalitzen la Primària, va concloure amb l'esperada degustació de creps cuinats per l'alumnat de Francés.
Les següents fotografies de la nostra companya Imma Cambra testimonien el caràcter ludicofestiu de l'encontre.


dimarts, 28 de març del 2017

Aprendre a defendre's

Un taller de defensa personal ensenya l'alumnat de l'IES L'Estació a repel·lir una agressió
Dos agents de la Policia Local d'Ontinyent, Pedro Cambra i Rafa Sanz, imparteixen un profitós curset sobre tàctiques defensives
El Departament d'Educació Física de l'IES L'Estació ha programat aquest mes de març un curset d'autoprotecció per a l'alumnat que està cursant enguany 4t d'ESO. L'objectiu del taller, que ha tingut una durada de dues hores, era instruir els joves en la presa de decisions davant de situacions conflictives que comporten violència física i verbal.
Segons informa Paloma Tortosa, cap de l'esmentat departament, els agents encarregats de la impartició dels continguts no sols els han ensinistrat en diverses tècniques per fugir del perill, sinó també els han proveït d'efectives estratègies per controlar els impulsos en moments de màxim estrés. "L'activitat ha resultat molt enriquidora", assevera Tortosa, "ja que s'han treballat situacions quotidianes a les quals l'alumnat està continuadament exposat".
El curset, eminentment pràctic, va donar la possibilitat de participar activament en múltiples jocs de rol on s'escenificaven agressions de diversa índole, de les quals els joves participants havien de sortir sans i estalvis. "La seguretat física és sempre la màxima prioritat", sostenen els agents de la Policia Local, que asseguren que no es tracta d'atacar, sinó d'evitar ser una víctima més de la violència gratuïta.
Aquesta activitat, que ha tingut gran acceptació entre l'alumnat de l'IES L'Estació, s'ha dut a terme, amb bon resultat, com a complement de la unitat didàctica de Lluita, impartida per Paloma Tortosa dins de l'assignatura d'Educació Física.

divendres, 24 de març del 2017

Una valoració sobre el cànon de bellesa actual

El cànon de bellesa femení, variable històricament, ha experimentat una marcada evolució al llarg dels segles. La influència, positiva o negativa, que el model de bellesa imperant exerceix sobre els joves ha impulsat Paula Torró Albero, alumna de 1r de Batxillerat Humanístic, a reflexionar sobre la dictadura del físic.

El concepto de belleza
Paula Torró
La belleza siempre ha sido, es y será un concepto enteramente subjetivo. Esto es una consecuencia de las múltiples visiones de la realidad que ofrece nuestra especie, el ser humano. Dicho esto, a mi juicio debemos tener más que presente una relación de esta noción con otra que considero crucial e indivisible: belleza y salud.
En el Renacimiento, las mujeres bellas eran blancas como el marfil, delgadas como un junco —pero con caderas y estómago redondeados— y con cabellos tan dorados como el sol. Bien, si nos paramos a pensar, nada de esto era muy saludable, excepto el color del cabello, que no guarda relación con la salud. Los poetas herederos de Petrarca se encargaron de marcar unos cánones claros de belleza en la sociedad. Estas premisas, en mi opinión, son restrictivas y segregan (independientemente de la época en la que se viva).
Resultat d'imatges de dibujo canon belleza
Respecto a la actualidad, podemos decir que poco ha cambiado en relación con el seguimiento de unos preceptos fijos. La única variación significativa que encontramos es la fuente de difusión. Hemos cambiado la poesía por el Instagram, un cambio poco enriquecedor para mi gusto. Si sintetizamos esta información, la única diferencia extraíble entre estas dos formas de ver el mundo, aparte del canal de divulgación, son los cánones de belleza en sí: ahora o se buscan pompis exageradamente grandes y una voluptuosidad desmesurada o triunfa la extrema delgadez, cincelada a golpe de bisturí.
En resumidas cuentas, la sociedad se empeña en marcar unas pautas fijas y se encarga de adoctrinar a cada individuo para que las siga. Esto es malsano, puede desembocar en problemas psíquicos originados por los complejos que provoca el hecho de no satisfacer los estándares de belleza. Los jóvenes deben aceptarse a sí mismos y valorarse como personas. 

dijous, 23 de març del 2017

Millora la teua qualitat d'estudi

Un any més, el Consell Local de la Joventut d'Ontinyent ha programat per a aquestes properes setmanes diversos tallers didàctics amb els quals es pretén que l'alumnat dels diferents nivells educatius obtinga informació elemental sobre com millorar els seus resultats acadèmics aplicant tècniques d'estudi adequades i funcionals. Durant tres jornades, els joves de la ciutat interessants en aquests seminaris podran conéixer des d'estratègies de memorització i d'organització de l'agenda fins a útils consells per elaborar presentacions orals.
Les persones que desitgen reservar plaça i obtindre més informació, feu clic ACÍ.

dimarts, 21 de març del 2017

Fem visibles les dones

La Universitat Politècnica de València lluita contra els convencionalismes amb l'alumnat de l'IES L'Estació
Un expert en la promoció de la igualtat d'oportunitats i la diversitat de gènere en l'àmbit educatiu imparteix un taller que elimina actituds estereotipades i fomenta l'accés de les dones als estudis tècnics. Segons estadístiques recents, només una de cada deu universitàries espanyoles es matricula en una escola tècnica.
La tutora Isabel Iváñez amb el ponent de la
Universitat Politècnica de València
El taller es va desenvolupar a la biblioteca de l'institut
i en ell van intervindre els alumnes de 4t de l'ESO
Per què les joves de hui en dia no estudien carreres tècniques malgrat tindre millors expedients acadèmics i demostrar amb assiduïtat esforç i constància? Aquesta és la qüestió que planteja l'Àrea de Comunicació de la Universitat Politècnica de València, que des del curs 2007-2008 s'ocupa del Programa Valentina amb l'objectiu d'eradicar prejudicis i de millorar la percepció que l'alumnat de secundària té sobre els estudis de caràcter tècnic. Es tracta, en definitiva, de promocionar aquests tipus de graus universitaris per tal de facilitar l'adquisició de coneixements i d'aconseguir una major presència de les fèmines en les enginyeries oferides per la UPV.
Resultat d'imatges de serie valentinasEl taller, concebut exclusivament per a l'alumnat de 4t d'ESO de l'àmbit científic, va presentar durant cinquanta minuts aquells estereotips de gènere associats a les carreres tècniques amb la finalitat de reflexionar sobre quins són els obstacles que cal superar encara perquè les dones cursen més aquests estudis. Així, la incompatibilitat de les professions tècniques amb la vida familiar, la presència majoritària de xics en les enginyeries o la preferència per altres graus com Dret o Magisteri foren alguns dels vells prejudicis absurdes que la UPV intentà combatre amb el Programa Valentina.
El taller, que va oferir atractives dinàmiques de grup que obligaren els estudiants a considerar els pros i contres de l'accés de les dones a aquest món laboral, també incloïa el visionat d'un capítol de la divertida minisèrie Valentinas, un projecte audiovisual de la UPV protagonitzat per cinc joves independents que lluiten pels seus somnis i que han de prendre una complicada decisió: optar per una o altra carrera universitària.
El Programa Valentina, que du quasi una dècada visitant els centres de secundària de la Comunitat Valenciana, va nàixer com a homenatge a l'enginyera russa Valentina Tereshkova, primera cosmonauta que va viatjar a l'espai. Tereshkova fou investida doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de València l'any 1991.
Resultat d'imatges de valentina tereshkova

divendres, 17 de març del 2017

El CFGS d'AFI ens desitja unes esplèndides FALLES

Les tres professores i tota la resta de
la tropa, a la Plaça de l'Ajuntament
Resultat d'imatges de petardoL'alumnat de primer del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Administració i Finances ha realitzat aquest dimecres 15 de març una excursió a València, una ciutat que, immersa des de fa setmanes en l'ambient faller, ol a pólvora. Acompanyats per les professores Amparo Asensio, Isabel Flordelís i Lucía Gil, els estudiants d'AFI tingueren l'oportunitat de visitar part de l'immens patrimoni cultural que conserva com un tresor la capital del Túria, com ara el Mercat Central, la Llotja, la Catedral o la Plaça de la Reina.
L'equip al complet aprofità la jornada per gaudir d'una espectacular i estrepitosa mascletà a la Plaça de l'Ajuntament, des d'on partiren amb el propòsit de contemplar algunes de les falles més significatives que aquests dies podem trobar plantades no sols a València, sinó també als carrers i avingudes de moltes altres localitats valencianes.
Així que, lectors i lectores de L'ANDANA, passeu un sensacional cap de setmana faller.

dimecres, 15 de març del 2017

Nova excursió a la neu. VALDELINARES

Paloma Tortosa, Ernest Seguí, Pere Vañó, Sílvia Sancho
i Enrique Minguet. Millor equipats, impossible
L'alumnat de 1r i 2n d'ESO de l'IES L'Estació va gaudir el passat divendres 10 de març d'una jornada completament blanca a Valdelinares. Fins a aquesta estació, ubicada a la província de Terol, es desplaçaren emocionats els més menuts de l'institut, que durant tot un dia pogueren zigzaguejar per les pistes ben equipats i acompanyats per alguns dels seus professors, els quals també intentaren emular-los amb notable èxit.
Aquesta és la segona excursió que el nostre centre organitza enguany a Valdelinares. Fa un mes, els estudiants de 3r i 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat ja van poder distraure's a les diferents instal·lacions.
Sens dubte, una gran oportunitat per perfeccionar la tècnica d'un dels esports més representatius de les anomenades modalitats esportives hivernals. 


dilluns, 13 de març del 2017

SpainSkills 2017

Conclou el Campionat Nacional de Formació Professional SpainSkills 2017
En l'edició d'enguany, celebrada de l'1 al 3 de març al Recinte Firal d'IFEMA de Madrid, un total de 24 joves valencians han competit en 22 modalitats diferents
Pere Crespo, Lorenzo González i Yolanda Monerris, preparadors
de l'alumne Miguel Gandia Huerta, segut darrere d'ells
Després de mesos d'un esgotador entrenament i de tres dies amb una pressió excessiva per als participants en aquesta competició, l'exalumne de l'IES L'Estació Miguel Gandia Huerta, que concursava en la modalitat de Disseny Web, no formarà part, lamentablement, de la delegació espanyola que viatjarà en breu a Abu Dhabi per participar en el mundial WorldSkills 2017. A pesar que no ha obtingut cap de les cinc medalles que han aconseguit els representants valencians d'altres skills, Miguel, que ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies, ha pugnat amb valentia, aprenent tant personalment com professionalment i tècnicament. "Ha sigut un espectacle de feina ben feta, d'esforç i de superació continua", assegura orgullosa Yolanda Monerris, per a qui el principal contratemps al qual s'han enfrontat durant les tres jornades de concurs ha sigut l'excel·lent preparació dels alumnes d'altres comunitats, "que s'han dedicat tot el curs i en exclusiva a dissenyar l'aplicació reiteradament", afegeix la professora de l'IES L'Estació.
Miguel, concentrat durant la competició
La medalla d'or en Disseny Web ha anat a parar, finalment, a les mans de Robert Lara Misas, de la Comunitat Autònoma de Catalunya, mentre que la plata i el bronze foren, respectivament, per a Juan Antonio Romero Molero, d'Andalusia, i per a Héctor Zaragoza Arranz, de la Comunitat de Madrid.
El campionat estatal SpainSkills, promogut i organitzat cada dos anys pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport amb la col·laboració activa de la Direcció General de Formació Professional, s'ha convertit ja en un valuós instrument de difusió d'aquests estudis i en una profitosa ferramenta per motivar els estudiants, el professorat i les empreses patrocinadores. 
Us deixem amb algunes imatges de les Olimpíades que pertanyen a Yolanda Monerris i a l'alumne de 2n d'SMX Eric Aliaga. I per descomptat, l'enhorabona a Miguel pel temps invertit. Per a nosaltres es tot un guanyador!